Onder-grindfilters

8.5. Onder-grindfilters

Ahhhh ja, de mythen leven voort.

Fabrikanten van aquarium apparatuur en viswinkels die dure externe filters willen verkopen (ah, het winstmotief aan het werk!) hebben een hele reeks negatieve punten verzonnen over onder-grindfilters. Geen van deze punten doorstaat wetenschappelijk onderzoek. Let op de slimste, meest eerlijke vishouder in de branche, Cory of Aquarium Co-op, die WEL onder-grindfilters aanbeveelt. De meeste winkels promoten ze niet omdat het een eenmalige aankoop met een lage winst is zonder terugkerende verkopen.

Onder-grindfilters zijn nog steeds een van de beste vormen van filtratie die er is. Een luchtbediend onder-grindfilter heeft geen bewegende delen die vervangen moeten worden. Externe filters lekken vaak, maar onder grind kunnen niet lekken. “Oude technologie” zoals onder grind is alleen vervangen door onze behoefte aan glimmende nieuwe dingen en musthaves die we niet echt nodig hebben. Ik gebruik al zo’n dertig jaar een aantal onder-grindfilters en ze werken nog steeds goed. Ik heb nog nooit een extern filter gehad die langer dan vijf jaar meegaat zonder dat er iets kapot gaat of lekt.

Houd er rekening mee dat als je regelmatig het onder-grindfilter schoonmaakt, ze vervelend zijn en niet zo goed werken als ze zouden kunnen. Als je ze gewoon met rust laat, zijn ze een geweldig, goedkoop filter met een enorme bioload capaciteit. Ik heb ze in zestien tanks en ben er dol op.

Placidochromis blue otter
Placidochromis blue otter

Onder-grindfilters zijn geweldig voor biofiltratie (het mediavolume komt op de tweede plaats na een sump) en kristalhelder water ZOLANG JE ZE NIET MAAR OM DE PAAR JAAR SCHOONMAAKT. De bruine “smurrie” in het grind is geen uitwerpselen van vissen of “opgehoopte nitraten”, het is een zachte biofloc gevuld met nuttige bacteriën en vele andere nuttige organismen die erg goed zijn voor uw aquarium (“nuttige bacteriën zijn niet mooi”).

Van de Poret Foam-leverancier (Swiss Tropicals):

Het bruine filterslib in een filter is voor het grootste deel levend en niet zomaar afval. Het verwijderen van deze modder doet meer kwaad dan goed. Het doel van de filtermedia is niet om deeltjes uit het water te filteren zoals vaak wordt aangenomen. De media dienen als leefgebied voor een breed scala aan micro-organismen, waaronder bacteriën, archaea, wormen, ciliaten, flagellaten en vele anderen. Deze micro-organismen leven in een gemeenschap die gebaseerd is op biofilms.
De biofilms worden gecreëerd door bacteriën die extracellulaire polymere substantie (EPS) afscheiden, die vaak “slijm” wordt genoemd. De gemeenschap vormt een bioreactor die het afval verwerkt en omzet in voedsel en energie voor haar leden, en uiteindelijk in organische of anorganische producten die vervolgens door planten worden gebruikt, verdampen of worden verwijderd door waterverversing. Het kost veel tijd om deze “filtergemeenschap” op te zetten; daarom is het erg belangrijk om het niet te verstoren tenzij het absoluut noodzakelijk is.

Dit is waarschijnlijk de meest intelligente uitspraak die een distributeur van aquariumproducten ooit heeft gedaan.

Symphysodon aequifasciatus Discus
Symphysodon aequifasciatus Discus

Met “schoon” bedoelen we het roeren van het grind en het creëren van een bruine soep die vervolgens wordt verwijderd. We bedoelen niet onder de borden schoonmaken of het geheel demonteren. Het is nooit nodig om dat te doen. Het grind van een onder-grindfilter zal nooit hypoxisch worden, dus bacteriële toxines zijn geen probleem als het grind wordt geroerd.

Als een onder-grindfilter vaak wordt schoongemaakt (en de term “schoongemaakt” omvat ook “gravel stofzuigen”), werken ze niet. Maar als je goedkoop voedsel gebruikt dat vol zit met vulstoffen, kan zelfs een onder-grindfilter verstopt raken. Dus als je voedsel minder dan 40% eiwit bevat, kun je een keer per jaar een onder-grindfilter flink doorroeren en vervolgens 75% tot 95% van het bruine water verwijderen. Het bruine water dat achterblijft, zal het onder-grindfilter zeer snel opnieuw inzaaien. En de vis zal niet worden geschaad door de bruine smurrie.

Nannostomus mortenthaleri
Nannostomus mortenthaleri

We gebruiken al vijftig jaar onder-grindfilters in tien zeer goed gevulde aquariums (waaronder grote gravende cichliden) en worden om de twee of drie jaar schoongemaakt. Ze hebben ons gegeven: geen ammoniakpieken, geen ophoping onder de platen, geen “blootgestelde platen”, geen “nitraatfabriek”, geen “verstopping”, geen “ziektereservoirs” en geen “anaërobe dode gebieden” (zelfs onder decor ). We doen onderhoud misschien een keer per jaar of zo. En we hebben zeer goed gevulde Afrikaanse cichlidenaquaria.

En dan zijn er nog de mechanische problemen van hang-on-back en externe filters. We hebben veel lekken gehad, vastgelopen pompen en luidruchtige pompen met hang-on-back en externe filters.  Soms lekken ze nieuw uit de doos. En in mijn ervaring gaan ze maar twee tot vijf jaar mee. We hebben meerdere vloeren beschadigd door lekkage. Dat is een dure mislukking. We hebben al dertig jaar onder-grindfilters (misschien zelfs veel langer!) zonder problemen en zonder vervangingen van wat dan ook.

Aulonocara Red Top Lawanda
Aulonocara Red Top Lawanda

Hoe een onder-grindfilter werkt

Onder-grindfilters bestaan ​​uit een kunststof rooster of “filterplaat” die onder klein grind in het aquarium ligt. Deze plaat laat het water vrij onder het grind stromen. Water wordt door een luchtstroom in een “stijgbuis” omhoog getild. Deze stroom trekt vervolgens water naar beneden door het grind. Het grind fungeert dan als een uitstekende biologische filter.

Werking van het bodemfilter
Werking van het bodemfilter

Om het water in een onder-grindfilter te verplaatsen gebruik je een luchtpomp die via luchtslangen lucht in het aquarium brengt. Deze luchtpomp blaast bellen uit een luchtsteen aan de onderkant van de stijgbuizen en de bubbels zullen het water via de stijgbuis het aquarium in blazen. Dit trekt dan water naar beneden door het grind.

Champsochromis caeruleus
Champsochromis caeruleus

Als alternatief kan een pomp, een “powerhead” genoemd, rechtstreeks aan de bovenkant van de stijgbuis worden toegevoegd. Powerheads verplaatsen meer water dan luchtstenen en geven een veel betere biofiltratie. Met de powerhead is geen luchtpomp, luchtstenen of luchtslangen nodig. Dit maakt de kosten redelijk vergelijkbaar.

Dit diagram laat zien hoe je een powerhead met een onder-grindfilter gebruikt. Als er twee stijgbuizen zijn, gebruik dan twee powerheads.

Manieren om een ​​aquarium onder-grind filter te bedienen
Manieren om een ​​aquarium onder-grind filter te bedienen
Protomelas taeniolatius OB Red Empress
Protomelas taeniolatius OB Red Empress

Vergelijking van  onder-grindfilters met andere filters levert het volgende op:

Aquariumfilter beoordeling
Aquariumfilter beoordeling

# of 3″ Fish* verwijst naar het aantal vissen waarvoor dit filter zeer helder gezond water kan geven. Ammoniak-oxidatie is twintig keer gemakkelijker en deze getallen kunnen met twintig worden vermenigvuldigd als de enige overweging ammoniak is.

Merk op dat een onder-grindfilter tegenwoordig op internet moeten worden gekocht vanwege de vastberaden inspanningen van de op winst gerichte filterfabrikanten (Petco heeft ze nog steeds op voorraad). Merk ook op dat het heel goed mogelijk is om een ​​onder-grindfilter te kopen voor bijvoorbeeld een aquarium van 100 liter en dit te installeren op ELK aquarium groter dan 100 liter.

Merk ook op dat om de een of andere onverklaarbare reden de prijs van aquariumgrind de laatste tijd omhoog geschoten is. Een deel ervan wordt verkocht voor € 2,- per kilo. Bij 1,5 kilo grind voor elke vijf liter aquarium is dat ongeveer € 150,- aan grind voor een aquarium van 250 liter. Maar houd er rekening mee dat aquariumgrind vrij standaard is als substraat. Zand is goedkoper, maar heeft enkele serieuze nadelen.

Andinoacara pulcher Electric Blue Acara
Andinoacara pulcher Electric Blue Acara

Verzet tegen onder-grindfilters

Veel “experts” bekritiseren onder-grindfilters en zeer weinig hobbyisten gebruiken ze als resultaat. Het probleem is dat de kritiek zijn oorsprong vindt in de marketingafdelingen van fabrikanten en leveranciers die geïnteresseerd zijn in het verkopen van dure externe filters. Toen lokale viswinkels zich realiseerden dat ze meer geld verdienden aan de verkoop van dure externe filters dan goedkope onder-grindfilters, voegden ze zich bij het koor. Is het winstmotief niet prachtig?

En toen kwamen de sociale media erbij. De nee-zeggers deden standaard napraten wat ze van andere berichten hadden gehoord. Wat de papegaaien niet beseften, is dat die paaltjes daar werden geplaatst door fabrikanten van externe filters. We hebben deze vorm van ‘beïnvloeding’ van sociale media gedocumenteerd door fabrikanten van dure aquariumartikelen.

De belangrijkste klacht die we zien over onder-grindfilters is dat het “verouderde technologie” of “old school” is. Hoezo? Sinds wanneer is iets “slecht” omdat het al heel lang bestaat? Is het wiel verouderd?

Neolamprologus brichardi
Neolamprologus brichardi

Toen we de verschillende zelfbenoemde “experts” van sociale media die ons gebruik van onder-grindfilters bekritiseren, onder druk hebben gezet waarom onder-grindfilters slecht zijn, is het beste dat ze kunnen bedenken dat het “nitraatfabrieken” zijn. Dan wijzen we erop dat alle goede filters nitraatfabrieken zijn. Inderdaad, de functie van alle biofiltratie is om ammoniak te oxideren tot nitraat en dat één gram ammoniakstikstof wordt omgezet in één gram nitraatstikstof, ongeacht waar of hoe het wordt gedaan (dit is een fundamentele natuurwet die “behoud van materie” wordt genoemd. ). Ze komen dan niet 100% van de tijd terug. Ze hebben geen comeback mogelijk.

Een andere veelgehoorde klacht is dat de bruine smurrie die zich ophoopt in het grind op de een of andere manier vergaat en bijdraagt ​​aan de vervuiling in de tank. We gaan daar in de onderstaande link uitgebreid op in, maar het volstaat te zeggen dat het gewoon niet waar is. De bruine smurrie zijn nuttige bacteriën die de vervuiling in het aquarium verminderen, niet toevoegen.

Een andere veelgehoorde klacht is tweeledig, dat onder-grindfilters vaak moeten worden schoongemaakt van bruine smurrie en dat ze niet werken. Deze twee klachten zijn gewoon triest humoristisch. Onder-grindfilters werken veel beter als ze niet worden schoongemaakt. Dus de mensen die regelmatig onder-grindfilters schoonmaken, verzekeren alleen dat hun onder-grindfilters niet zo goed werken als zou moeten.

Neolamprologus leleupi
Neolamprologus leleupi

Er zijn enkele aquarium hobbyisten die geïnteresseerd zijn om diep in de wetenschap en de berekeningen achter alle aspecten van de hobby te duiken. Voor degenen die daartoe geneigd zijn, is het volgende van belang:

8.5.1. Onder-grindfilters in diepte

Bodem van het aquarium Matten onder-grindfilter

Een ander interessant type onder-grindfilter is het plaatsen van een stuk houtskool kleurig schuim over de bodem van het aquarium over onder- grindfilter platen. We bespreken dit in dit artikel:

8.7.7. Bodem van het aquarium – Matten filter


Startpagina Aquariumscience

 1. Aquarium Basis – index
 2. Aquarium Indraaien – index
 3. Index voor visvoer
 4. Index waterparameters
 5. Ammoniak, nitriet, nitraat en chloor
 6. Filtratie:
 7. Filtermedia
 8. Beoordeling van aquariumfilters
 9. Beluchting
 10. Ziekten
 11. Symptomen van visziekte
 12. Behandeling
 13. Visbestand samenstellen
 14. Uitrusting
 15. Beplant aquarium
 16. Aquariumalgen
 17. Selectie aquariumvissen
 18. Aquariumonderhoud

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Vertaling: Joost Abrahams

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt:

Leave this field blank

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!