Purigen in the Aquarium

7.4.6. Purigen in het Aquarium

Seachem Purigen is een interessant, goed gehyped, extreem duur ($45-$60 voor één liter) product dat zogenaamd anders is dan enig ander filtratieproduct. Het zou “geen mengsel van ionenwisselaars of adsorbentia zijn, maar eerder een uniek macroporeus synthetisch polymeer”.

Het lijkt gewoon Purelite a502ps ionenwisselaarhars te zijn. Deze hars vangt gemakkelijk bepaalde opgeloste organische verbindingen op en verwijdert deze effectief uit het water.

Uit testen van Purigen bleek dat het kleuren zoals looizuur uit het water verwijderde. Uit tests bleek ook dat Purigen geen stikstofverbindingen zoals nitraat verwijderde, noch het water zuiverde.

Het volgende is een kritiek op de “pseudowetenschappelijke verblinding” die Seachem gebruikt om dit product te verkopen. Het is allemaal ‘slangenolie’-marketing. Lees alleen verder als je net als de auteur een echte nerd bent.

Amphilophus citrinellus - Midas Cichlide
Amphilophus citrinellus – Midas Cichlide

Kleurstoffen en looizuur

Seachem beweert dat Purigen kleurstoffen en looizuur absorbeert. Deze bewering blijkt waar te zijn.

Test

Zeven gekleurde organische verbindingen, waaronder looizuur, werden opgelost in water en in drie flesjes van 60 milliliter gedaan. In één fles zat Purigen, in één fles actieve kool en in één fles zat niets (de “controle”). Deze eenentwintig flessen lieten ze vervolgens een week staan. Aan het eind van de week werd in alle drie de flesjes de kleur bekeken en vergeleken.

Resultaten:

Vloeibaar chlorofyl

 • Controlefles effen groen
 • Purigen fles lichtgroen
 • Actieve koolfles lichtgroen

Rode voedselkleurstof

 • Controlefles effen rood
 • Purigen fles geen kleur
 • Actieve kool fles geen kleur

Methyleenblauw

 • Controlefles effen blauw
 • Purigen fles geen kleur
 • Actieve kool fles geen kleur

Acriflavine

 • Controlefles effen geel
 • Purigen fles geen kleur
 • Actieve kool fles geen kleur
Mylochromis gracilis
Mylochromis gracilis

Safranine

 • Controlefles effen rood
 • Purigen fles geen kleur
 • Actieve kool fles geen kleur

Malachiet groen

 • Controlefles effen groen
 • Purigen fles geen kleur
 • Actieve kool fles geen kleur

Salpeterzuur zwarte kleurstof

 • Controlefles effen zwart
 • Purigen fles grijs
 • Actieve kool fles grijs

Looizuur

 • Controle fles theekleur
 • Purigen fles lichtgeel
 • Actieve kool fles lichtgeel

Deze test zegt dat Purigen precies hetzelfde werkt als actieve kool. Het absorbeert gekleurde verbindingen in de structuur, net als actieve kool. Maar let op: het is ongeveer tien keer zo duur als actieve kool. Hoewel het kan worden geregenereerd, terwijl actieve kool niet kan worden geregenereerd.

Lethrinops Yellow Collar - Harbour Island
Lethrinops Yellow Collar – Harbour Island

Absorptie van looizuur

Er is een YouTube-video van Seachem die het vermogen van Purigen om het donkere looizuur te absorberen dat door Mopani-hout in een aquarium wordt geproduceerd, “test”. Er is een YouTube-video van Seachem die het vermogen van Purigen om het donkere looizuur te absorberen dat door Mopani-hout in een aquarium wordt geproduceerd, “testt”. Vervolgens voegen ze een Hang-onBack filter toe, uitgerust met een zak Purigen. In negen uur is het water kristalhelder.

Dus hebben we de Seachem-test gedupliceerd. We hebben een aquarium van 75 liter verduisterd door een stuk mopanihout enkele weken te laten weken. Vervolgens voegen we een hang-on-back filter toe, voorzien van twee zakken Purigen. Om verdere uitloging te voorkomen hebben we het mopanihout verwijderd. Vervolgens hebben we gewoon het filter aangezet. Het looizuur werd binnen negen uur verwijderd, wat de test van Seachem dupliceerde. Deze bewering is dus waar.

Lichnochromis acuticeps
Lichnochromis acuticeps
Het verwijderen van “stikstofhoudend organisch afval”

Purigen zogenaamd:

“controleert ammoniak, nitrieten en nitraten door het verwijderen van <stikstofhoudend organisch afval waaruit anders deze schadelijke verbindingen zouden vrijkomen”.

Purigen zogenaamd:

“is specifiek ontworpen als organische reinigingshars” en “negeert over het algemeen eenvoudige elementaire verbindingen, die een extreme affiniteit hebben voor stikstofhoudende organische stoffen. De belangrijkste bron van stikstofverbindingen in een aquarium is afval. Vissen, koralen en zelfs planten produceren stikstofhoudend afval. Dit product verwijdert dat afval sneller en vollediger dan enig ander product op de markt”.

Ik kan niet uitleggen over welke “stikstofhoudende organische stoffen” deze creatieve marketingmensen het hebben.

Als ze het hebben over de oplosbare eiwitten en aminozuren die worden geproduceerd door niet opgegeten voedsel en door uitwerpselen, is er geen manier om deze ‘afval’-verbindingen selectief te verwijderen en vervolgens te voorkomen dat die verbindingen worden afgebroken tot ammoniak. Het kan niet worden gedaan. Deze uitspraak van Seachem is eenvoudigweg bedacht door een creatieve fictieschrijver in Marketing.

Hoe dan ook, zelfs als er een magische ‘bank’ zou zijn waar stikstofhoudend afval op de een of andere manier verborgen zou kunnen worden en voorkomen zou worden dat het in de stikstofcyclus terechtkomt, is de hoeveelheid voedsel en uitwerpselen waar we het over hebben enorm vergeleken met de typische hoeveelheid Purigen. Dus Purigen zou dit “bankieren” een dag of twee kunnen doen en dan zal het verzadigd zijn.

Copadichromis sp. likomae masinje
Copadichromis sp. likomae masinje

Testsamenvatting

Er werd een proef opgezet om te kijken hoeveel stikstofafval Purigen uit het water kon halen. Omdat nitraat het eindresultaat is van de stikstofcyclus, zou het nitraatniveau van functionerende aquaria met Purigen lager moeten zijn dan functionerende aquaria die hetzelfde gefilterd worden maar zonder Purigen. Uit de tests bleek geen vermindering van de nitraten met Purigen. Dit bewees dat Purigen geen stikstofverbindingen uit de aquaria verwijderde.

Test

Acht functionerende sponsfilters met een volle lading nuttige bacteriën werden in acht aquariums geplaatst met volledig functionerende “geladen” ondergrindfilters met nieuw water. Er werd voldoende eiwitpoeder aan de tank toegevoegd om een ​​stikstofgehalte van 4 ppm in de vorm van ammoniak te produceren uit ontbindend voedsel (13% van het eiwit in voedsel is stikstof). Dagelijks werd 4 ppm stikstof in de vorm van voedsel toegevoegd. Op alle acht aquariums werden nieuwe cartridge-ophangfilters geplaatst. De cartridges zijn als volgt geladen:

 • Purigen, twee aquariums
 • Chemi-pure blue, twee aquariums
 • Actieve kool, twee aquariums
 • Geen media (de controle) twee aquariums
Glossolepis dorityi
Glossolepis dorityi

Vervolgens zijn na twee weken, vier weken, acht weken en zestien weken de nitraatgehalten gemeten. Er zijn geen waterverversingen of vissen gebruikt. Er waren ook geen planten of verlichting.

Filtermedia2
weken
4
weken
8
weken
16
weken
Purigen4080200400
Purigen4080200400
Chemi-Pure4080200400
Chemi-Pure4080200400
Koolstof4080200400
Koolstof4080200400
Niets4080200400
Niets4080200400

Je hoeft niet veel statistieken te doen om te zien dat Purigen de nitraatniveaus niet beïnvloedde. Merk op dat verdunningstechnieken werden gebruikt om de hogere nitraatniveaus te testen.

Haplochromis obliquidens
Haplochromis obliquidens

Water Polijsten

Zogenaamd polijst dit product “water tot een ongeëvenaarde helderheid”. Zogenaamd “geen enkel ander product kan tippen aan het vermogen om wazigheid te verwijderen en water tot een ongeëvenaarde helderheid te polijsten”.

Testsamenvatting

De helderheid van het water werd gemeten na vier weken indraaien met vier aquariums met verschillende media-opstellingen, waaronder een potfilter met Purigen erin. De Purigen-potfilter gaf geen betere helderheid dan een van de andere potfilters en veel slechtere helderheid dan de twee overige potfilters. Dit bewees dat Purigen niets doet voor de helderheid van het water.

Heros severus Red - Spotted Severum
Heros severus Red – Spotted Severum

Test van de Helderheids Claim

Er werden vier aquariums van 150 liter opgesteld met Sunsun 303B-potfilters erop. De media in de filters zijn op vier verschillende manieren opgesteld:

 1. Twee zakken Purigen (één volle bak) en de rest van het potfilter gevuld met schone plastic pannensponzen.
 2. Schone pannensponzen als enige medium
 3. Een dikke laag filterwatten polyestervezels in de eerste bak en plastic pannensponzen vullen de rest van het potfilter.
 4. Gebruikte pannensponzen met een zware opeenhoping van biofilm als enige medium.

De aquaruims werden vervolgens ingedraaid met tien gram commercieel droogvlokkenvisvoer per dag en geen vis. Een onbevooroordeelde waarnemer die niet wist wat er in de potfilters zat, werd gevraagd een zelfgemaakt gedrukt oogdiagram te lezen over de lengte van de waterkolom van de vier 150 liter aquariums. Er waren tien lijnen op de oogkaart, gaande van groot naar klein.

Hypancistrus zebra - Zebra Pleco
Hypancistrus zebra – Zebra Pleco

De waarnemer kon regels tot zo ver lezen:

Week Nul:

Zonder voedseltoevoegingen, alleen aquariums en nieuw schoon water, kon de waarnemer de achtste regel naar beneden (de derde kleinste letter) op alle vier de aquariums lezen. Dit zou overeenkomen met kristalhelder water.

Week één

 1. Purigen-potfilter, vier regels omlaag
 2. Schone pannensponzen, drie regels omlaag
 3. Filterwatten- en pannensponzen, vijf regels verder
 4. Gebruikte pannensponzen, vier lijnen omlaag

Week twee

 1. Purigen-potfilter, drie regels omlaag
 2. Schone pannensponzen, drie regels omlaag
 3. Filterwatten- en pannensponzen, vijf regels verder
 4. Gebruikte pannensponzen, zeven regels omlaag
Labeotropheus fuelleborni Chizumulu
Labeotropheus fuelleborni Chizumulu

Week drie

 1. Purigen-potfilter, drie regels omlaag
 2. Schone pannensponzen, drie regels omlaag
 3. Filterwatten- en pannensponzen, vijf regels verder
 4. Gebruikte pannensponzen, zeven regels omlaag

Week vier

 1. Purigen-potfilter, vier regels omlaag
 2. Schone pannensponzen, vier regels naar beneden
 3. Filterwatten- en pannensponzen, zes regels omlaag
 4. Gebruikte pannensponzen, acht regels omlaag

Dus de Purigen deden niets om een ​​goede waterhelderheid te geven. In tabelvorm ziet dit er als volgt uit:

Filter mediaWeek 1Week 2Week 3Week 4
Purigen4334
Schone pannensponzen3334
Filterwatten + Pannensponzen5556
Gebruikte pannensponzen met bruine smurrie4778
Hoe lager het getal, hoe troebeler het water

De enige manier om water te polijsten is door de kleine dingen zoals diatomeeën, algen, raderdiertjes en bacteriën (“infusoria”) die het water vertroebelen, te verwijderen. Omdat Purigen geen filtermedium is (zoals bijvoorbeeld Filterwatten), kan het dat simpelweg niet doen. Deze uitspraak van Seachem is bedacht door een creatieve schrijver in Marketing. Het is een typische ‘slangenolieclaim’.

Lethrinop lethrinus
Lethrinop lethrinus

Wat verdedigers zeggen

Een trouwe verdediger van Purigen zei:

Purigen trekt positieve ionen aan en houdt ze vast uit de waterkolom. Als je iets weet over ionen of kationen, zijn positieve ionen de schadelijke ionen en zijn verantwoordelijk voor elk deeltje in je water en de lucht om ons heen, van afval tot voedsel tot oliën. zal worden uitgetrokken. Dit is de reden waarom het water snel kristalhelder wordt. Zelfs onder een zware biologische belasting zullen overtollige organische stoffen worden geloosd in negatieve ionen, en als resultaat hiervan worden de overtollige voedingsstoffen sterk verminderd.”

Ionen zijn geladen deeltjes die in elke wateroplossing aanwezig zijn. Kationen zijn die ionen met een positieve lading, in tegenstelling tot anionen die een negatieve lading hebben. In elk aquarium zijn er veel kationen, namelijk natrium, calcium, kalium en magnesium. Deze kationen zijn nodig voor al het hogere leven en zijn nauwelijks “schadelijke ionen”.

Melanochromis maingano
Melanochromis maingano

De enige semi-nauwkeurige verklaring hier is dat “organische stoffen zullen worden afgevoerd in negatieve ionen.” Alle media, inclusief Purigen, worden bedekt met bruine smurrie waarin nuttige bacteriën zitten. Nuttige bacteriën ontbinden stikstofhoudende organische stoffen en zetten deze om in nitraat, wat een negatief ion is. Dit is de bekende stikstofcyclus die op het oppervlak van alle filtermedia tot stand wordt gebracht. Purigen is een heel erg duur medium om te gebruiken voor biologische media die de goede oude stikstofcyclus uitvoeren.

En omdat Purigen heel fijn is, stroomt er weinig water doorheen als het in de daarvoor gebruikte zakjes zit. Door deze lage waterstroom ontstaat er geen turbulentie in de waterstroom. Dit alles maakt Purigen tot een zeer slecht biologisch medium.

Mikrogeophagus altispinosus
Mikrogeophagus altispinosus

Biofilm op Purigen

De bacteriële biofilm op Purigen is identiek aan de biofilm van andere media. Het verwijdert en zet eiwitten om in ammonium ammoniak in nitriet en nitriet in nitraat, net als elk ander biofiltermedium.

Alle biofilms worden donkerbruin naarmate ze ouder en dikker worden. En alle bruine biofilms kunnen worden “vernieuwd” of “geregenereerd” door de bruine kleur met bleekmiddel uit te bleken. Note that bleach cannot really “renew” anything. Het doodt gewoon alle nuttige bacteriën en oxideert alles tot een witte kleur.

Er is een andere kijk op enkele opmerkingen van SeaChem over Purigen:

 • SeaChem zegt: “Purigen controleert ammoniak en nitrieten…. door het verwijderen van stikstofhoudend organisch afval waaruit anders deze schadelijke verbindingen zouden vrijkomen.Een andere manier om dit te zeggen is dat Purigen een biomedia is die wordt bedekt met een bruine biofilm die schadelijke stikstofhoudende ammoniak omzet in onschadelijk materiaal (stikstofcyclus iemand?).
 • En SeaChem zegt: “Purigen beschikt over een grotere capaciteit dankzij zijn enorme oppervlakte”. Een andere manier om dit te zeggen is dat nuttige bacteriën gemakkelijk het grote ruwe oppervlak van de hydrofiele, poreuze acrylaatplastic kraal van Purigen koloniseren.
 • SeaChem zegt vervolgens: “Purigen wordt geleidelijk donkerder naarmate het uitput en kan gemakkelijk worden vernieuwd door behandeling met bleekmiddel.” Een andere manier om dit te zeggen is dat nuttige bacteriën na verloop van tijd bruin worden. En je kunt de bruine kleur bleken (en de bacteriën doden) met bleekmiddel (hoewel waarom zou je dat willen doen?).
 • Opmerking SeaChem zegt specifiek dat Purigen geen chemisch filtratiemedium is. Maar Purigen verwijdert wel kleurstoffen en looizuur, wat betekent dat het een chemisch filtratiemedium IS.

Je moet de marketingafdeling van SeaChem bewonderen. Zeer getalenteerde, ingenieuze schrijvers die echte wetenschap nemen die ingewikkeld is, ‘met woorden is verrijkt’ en rijkelijk is besprenkeld met enkele regelrechte leugens. Het is pure pseudo-wetenschappelijke verblinding.

Merk op dat dit volkomen legaal is, er zijn geen wetten die fictieve claims voor aquariumfiltermedia verhinderen. De winstmarge op Purigen is waarschijnlijk ronduit obsceen, aangezien het waarschijnlijk zo’n € 6,- per kilo kost en door Seachem wordt verkocht voor ongeveer € 600,- per kilo. Dat is een winstmarge van 99%.

Nandopsis haitiensis Black Nasty
Nandopsis haitiensis Black Nasty

Geloof Volharding Effect

Als je op sociale media gaat en mensen ervan probeert te overtuigen dat Purigen niet zal doen wat er staat, wees je er dan van bewust dat je naast mogelijk tegenstand van ‘nepaccounts’ (zie 1.4.1. Facebook Nep-Accounts), ben je misschien om een ​​andere reden helemaal niet in staat om enige vooruitgang te boeken: mensen die ergens veel geld voor betalen, worden zeer zelden door de wetenschap ertoe gebracht hun overtuiging te veranderen dat dit product absoluut geweldig is. In dit geval zal het zeker van toepassing zijn.

Dit is het veel voorkomende psychologische fenomeen dat ‘geloof volhardingseffect’ wordt genoemd en is iets dat niet kan worden bestreden. Als je graag geld verbrandt, koop dan dit materiaal ($45-$60 voor een liter van dit spul!).

Calvijn

Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!