Uncleaned Mechanical Filtration

6.1.2. Ongereinigde mechanische filtratie

Hier wordt het mechanisch filter niet gereinigd door de hobbyist. Hier wordt het mechanisch filter niet gereinigd door de hobbyist. In plaats daarvan laten ze de vaste mest en voederresten gewoon van nature uiteenvallen. Dit kan de oorsprong zijn van de uitdrukking “nitraat fabriek”. Maar deze werkwijze verhoogt het nitraat met 10% tot 15%, al met al niet een enorm bedrag. Deze werkwijze verandert mechanische filtermedia in biologische filtermedia.

De evolutie heeft gezorgd dat vissen zeer bedreven zijn in het absorberen en gebruiken van vrijwel al het voedsel dat ze eten. Slechts 20% tot 30% van de stikstof voedingswaarde van visvoer wordt uitgescheiden door de vis. Dit wordt vermeld in 11 boeken over visvoeding. Wanneer de ontlasting het mechanisch filter raakt, wordt het meteen gekoloniseerd door biljoenen snel reagerende heterotrophe bacteriën. Dit zorgt voor een verdere verlaging van het gehalte aan nutriënten tot ongeveer 10% tot 15% van het aanbod. Uiteindelijk heeft de faeces verzameld door een mechanisch filter nog 10% tot 15% van stikstofhoudend afval dat uiteindelijk in het aquariumwater terecht komt.

Sciaenochromis fryeri – Snow White Sunburst
Sciaenochromis fryeri – Snow White Sunburst

Dit houdt in dat als men streeft naar een nitraatlevel van 80 ppm, je een waterverversing met ongereinigde mechanische filtratie doet bij 90 ppm, maar met een gereinigd mechanisch filter bij 75ppm. De nitraat test kits hebben grote moeite onderscheid te maken tussen de 40 en 80 ppm dus het verschil zit in de ruis en is relatief onbelangrijk.

Dit “vuile mechanische filter” of “geen mechanische filter” is normaal gesproken een filter waar zowel vaste als vloeibare afvalstoffen worden afgebroken en geoxideerd tot nitraat. Dit kan het grind onder het grind filter, een doorstroomd bed met K1, een potfilter of bioloog zijn. Dit is een perfect aanvaardbaar manier van mechanische filtratie, die geen negatieve invloed heeft op de vissen.

Protomelas Fenestratus – Fire Blue Lupingu
Protomelas Fenestratus – Fire Blue Lupingu

De meeste ervaren eigenaars van potfilters maken deze slechts eens per 2 tot 6 maanden schoon. Deze potfilters maken geen gebruik van mechanische filtratie. Alle mest en voederresten dat in het potfilter terecht komt, wordt afgebroken in het potfilter en verdwijnt in het water. Deze ongereinigde potfilters voegen 10% tot 20% nitraat toe aan het aquarium, hetgeen geen consequenties heeft voor de vissen.

Merk op dat een mechanisch filtratiemedium alleen werkt als biologisch filtratiemedium wanneer de omstandigheden er geschikt voor zijn. Hiervoor zijn een grote hoeveelheid biofiltratie, uitstekende zuurstofvoorziening, lage belasting, en een hoog stikstofgehalte van het voedsel nodig. Als er niet aan de voorwaarden wordt voldaan voor biologische filtratie raakt het medium verstopt en blokkeert de stroming.

Een YouTube commentator vertelde dat hij filterwatten gebruikt voor kristal helder water en beweerde dat dit mechanische filtratie was. Vervolgens vertelde hij dat hij zijn filterwatten slechts eens per 6 maanden reinigt. Feitelijk gebruikt hij zijn filterwatten als een biologisch filter, niet als een mechanische filter. Zijn omstandigheden in het filter waren zodanig dat dit mogelijk was.

Placidochromis sp Gold Mbamba Bay
Placidochromis sp Gold Mbamba Bay

Nitraat is niet giftig

Een simpel feit is dat nitraat geen zwaar vergif is, in tegenstelling tot wat de mythes beweren. António et. al. 2017 konden geen lange termijn effecten vaststellen bij 440 ppm nitraat. Monsees et. al. 2016 stelden geringe schade bij volwassen cichliden vast bij 2220 ppm. Science Direct and Semantics Scholar heeft meerdere artikelen beschikbaar waaruit blijkt dat 440 ppm geen schadelijke effecten op langere termijn heeft bij volwassen aquariumvissen.

Bij een recente studie werden jonge zalmen blootgesteld aan 440 ppm nitraat gedurende 8 maanden. Zij groeiden even goed als jonge zalmen gehouden in 1/10 van dat gehalte. Larven van Amerikaanse dikkop-elritsen werden blootgesteld aan 1575ppm nitraat gedurende 7 dagen en er werd geen enkel effect vastgesteld. Het betrof hier LARVEN! Lees voor meer informatie dit artikel:

5.4. Veilige nitraat waarden

Vertaald in het Nederlands door: Elise Rijdes van Soest
Proef gelezen door: Joost Abrahams


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!