Ammoniak Nitriet Nitraat en Chloor

5. Ammoniak, Nitriet, Nitraat en Chloor

Ammoniak, Nitriet, Nitraat en Chloor zijn de vier water parameters die hier van belang zijn. Veel mensen beschouwen ze allemaal als krachtige vergif voor vissen. In werkelijkheid is alleen chloor een krachtig gif voor vissen.

De vele mythen over ammoniak, nitriet, nitraat en chloor zijn:

  • Nitraten boven de 10, 20, 40 of zelfs 80 ppm zullen de levensduur van een volwassen vis verkorten.
  • Lange termijn ammoniakniveaus op een bepaald niveau onder 5 ppm of nitrietniveaus onder 1 ppm bij een pH van 7 en een temperatuur van 28 graden C. (82 graden F.) verminderen de levensverwachting van vissen vanwege toxiciteit.
  • Korte termijn ammoniakgehaltes van 5 tot 10 ppm of nitrietgehaltes van 1 ppm tot 5 pm zijn zeer giftig voor vissen bij een pH van 7 en zullen de vissen snel doden.
  • Als er ’s nachts veel vissen doodgaan na een waterverversing, is dat meestal te wijten aan ammoniak, niet aan chloorpulsen, weinig zuurstof of veel koolstofdioxide.
  • De standaard dosis conditioner verwijdert zelfs zware chloor- of chlooraminegehalten.
  • Er zijn chloorwaterconditioners zoals Prime die ammoniak, nitriet en “gifstoffen” “neutraliseren”.
  • Het is belangrijk om uw water regelmatig te testen met testkits zoals API Master testkit, Nutrafin Testkit, Tetra easy strips, Sera Aquatest, API 5 in 1 Teststrips of de Fluval Water testkit.

Al deze mythen zijn gewoon onjuist.

Andinoacara rivulatus - Gold Saum
Andinoacara rivulatus – Gold Saum

Giftige niveaus

Acute toxiciteit is wanneer de vissen binnen enkele uren of dagen sterven. Dit is het “giftige” niveau in de onderstaande tabel. Chronische toxiciteit is waar de vissen ziekten zullen hebben en een algemeen “falen om te gedijen”. Dit is het niveau “Alarm” hieronder.

De niveaus zijn als volgt:

pH van het water     API Ammoniaktest in ppm API Nitriettest in ppm    
pH Waarschuwing Alarm           Giftig    Alarm    Giftig   
6.6 pH 16 64 160 0.5 2
6.8 pH 11 44 110 0.5 2
7.0 pH 8 32 80 1 4
7.2 pH 5 20 50 1.5 6
7.4 pH 3 12 30 2 8
7.6 pH 2 8 20 2 8
7.8 pH 1 4 10 2.5 10
8.0 pH 0.8 3 8 3 12
8.2 pH 0.6 2 6 3.5 14
8.4 pH 0.4 2 4 3.5 14
8.6 pH 0.25 1 2 4 16
Nitraat Alarm Niveau is hoger dan 80 PPM
Nitraat Giftig Niveau is hoger dan 440 PPM

Om de ammoniak en nitriet waarden in deze tabel te lezen, zoek je eerst de pH van het aquarium op. Zoek vervolgens die pH in de linkerkolom. Lees over de niveaus die de API-tests zullen laten zien. Groen is het “Alarm”-niveau waar meer testen nodig is, geel is het “Alarm”-niveau waar men een 50%-waterverversing moet uitvoeren. En “Toxic” is het niveau waarop men een 75% waterverversing moet doen. Merk op dat veel van deze niveaus het aquariumwater moeten verdunnen met 9 delen gedestilleerd water. Test het verdunde water. Vermenigvuldig de resultaten met tien en je hebt de niveaus in het aquarium.

De cijfers voor de toxiciteit van ammoniak, nitriet en nitraat zullen voor de meeste ervaren hobbyisten een schok zijn. Maar de cijfers worden ondersteund door veel onderzoek door universiteiten. De ammoniakgehaltes zijn wat Seachem schetst. Ze zijn solide. Ammoniak, nitriet en nitraat zijn niet zo giftig als we allemaal geloven.

Aulonocara stuartgranti chilumba
Aulonocara stuartgranti Chilumba

Over het algemeen hebben vissen uit meren of vijvers een hogere tolerantie voor stikstofverbindingen dan vissen uit rivieren.

Merk op dat alle hobbyisten na een paar maanden aquariums met 0 ammoniak en 0 nitriet zouden moeten hebben. De reden achter nul ammoniak en nul nitrieten heeft niets te maken met de toxiciteit van ammoniak of nitriet. Het heeft te maken met het aantal bacteriën in het water.

Als men hoeveelheden ammoniak of nitriet heeft, is er waarschijnlijk geen adequate biofiltratie in het aquarium. En als men geen adequate biofiltratie heeft, zal men waarschijnlijk een hoog aantal bacteriën in het water hebben. En hoge bacterietellingen (d.w.z. “dof” of troebel water) zijn zeer schadelijk voor de gezondheid van de vissen op de lange termijn.

Benadrukt moet worden dat het tijd kost om dit te bereiken. Een aquarium moet drie of vier maanden worden ingericht voordat dit doel kan worden bereikt, zelfs met enorme hoeveelheden filteroppervlak. En het moet worden benadrukt dat in de tussentijd korte excursies tot 5 ppm ammoniak, 2 ppm nitriet en 880 ppm nitraat of zelfs hoger bij een pH van 7,0 de vissen niet zullen schaden.

Baryancistrus xanthellus L18 Golden Nugget
Baryancistrus xanthellus L18 Golden Nugget

Chloor is giftig in zeer kleine hoeveelheden, in de orde van grootte van 0,05 ppm chloor. Chloor is een zeer slechte speler. De reden hiervoor is simpel. Vrij chloorgas komt in de natuur niet voor. Ammoniak, nitriet en nitraat komen allemaal in de natuur voor. In het geval van een meer met veel organische stof kunnen de niveaus van de drie stikstofverbindingen verrassend hoog worden. Dus Moeder Natuur heeft de meeste vissen voorzien van coping-mechanismen voor deze drie van nature voorkomende stikstofverbindingen. De natuur heeft niet zo’n coping-mechanisme voor chloor verschaft.

Hemiancistrus subviridis L200 Groene Phantom Pleco Hybride
Hemiancistrus subviridis L200 Groene Phantom Pleco Hybride

De waterparameters testen

Op sociale media hoor je constant de vraag: wat zijn je waterwaarden? Dat wil zeggen, wat zijn je ammoniak, nitriet en nitraat waarden? En dit geeft zogenaamd een duidelijk beeld van welke ziekte de vis ook heeft. Dit is gewoon onzin. Er is simpelweg geen manier om aan de hand van de waterparameters te bepalen welke ziekte een vis heeft.

Een verwante mythe is dat het op de een of andere manier belangrijk is om je water regelmatig te testen met testkits zoals API Master test Kit, Nutrafin Test Kit, Tetra easy strips, Sera Aquatest, API 5 in 1 Test Strips, of de Fluval Water test Kit. Dit levert veel geld op voor veel fabrikanten van testkits, maar voor de meeste aquariumhobbyisten levert het weinig op. Mensen raken er uiteindelijk door geobsedeerd. De ENIGE keer dat ik een testkit gebruik, is als ik om welke reden dan ook een aquarium snel moet indraaien. En zelfs dan is het waarschijnlijk gewoon niet nodig.

Otopharynx lithobates Iceberg
Otopharynx lithobates Iceberg

Verder onderzoek

Als iemand meer geïnteresseerd is in de wetenschap achter dit alles, lees dan gewoon de volgende links:

5.2. Veilige ammoniak waarden

5.3. Veilige nitriet waarden

5.4. Veilige nitraat waarden

5.5. Chloor en chlooramine

Vertaald in het nederlands door: Joost Abrahams


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!