Safe Nitrite Levels

5.3. Veilige nitriet waarden

Nitriet in het aquarium is een product van de afbraak van voedingseiwitten. Nitriet is niet zo giftig zoals velen ons willen doen geloven. De acute toxiciteit is waar de vissen binnen enkele uren of dagen sterven. Dit is het “Giftig” niveau in de onderstaande tabel. De chronische toxiciteit is waar de vissen ziekten zullen hebben en een algemeen “falen om te gedijen”. Dit is het niveau “Alarm” hieronder.

pH of the waterAPI nitrite test in ppm
pHAlarmToxic
6.60.52
6.80.52
7.014
7.21.56
7.428
7.628
7.82.510
8.0312
8.23.514
8.43.514
8.6416

Men moet ernaar streven om het nitrietgehalte ondetecteerbaar te houden, niet omdat nitriet zo giftig is, maar omdat de hoeveelheid nitriet in het water aangeeft over de aquariumfiltratie. Net als ammoniak betekent niet-detecteerbare nitrieten dat je een gezond aquarium hebt met een laag aantal bacteriën. En het aantal bacteriën in het water is de belangrijkste watervariabele die er in een aquarium is.

Nitriet is het tweede product in de stikstofkringloop, met ammoniak als eerste. De aanwezigheid van nitriet in een aquarium duidt over het algemeen op een aquarium dat aan het indraaien is. Merk op dat indraaien soms de nitriet stap overslaat en direct naar veel nitraat en geen ammoniak en geen nitriet gaat.

Een oplossing voor nitrietpieken is het toevoegen van een kleine hoeveelheid zout. Het chloride-ion concurreert met het nitriet-ion voor opname in de kieuwen, zodat de vissen beschermd zijn tegen het nitriet. Meet voor de dosering het nitrietgehalte in delen per miljoen (ppm). Deel de ppm door vier. Dit is het aantal afgestreken eetlepels dat in elke 40 liter aquariumwater moet worden gedaan om het nitriet te ontgiften.

Mesoheros festae – Red Terror Hybrid
Mesoheros festae – Red Terror Hybrid

Er zijn enkele aquarium hobbyisten die geïnteresseerd zijn om diep in de wetenschap en de berekeningen achter alle aspecten van de hobby te duiken. Voor degenen die daartoe geneigd zijn, is het volgende van belang: For those who are so inclined the following is pertinent:

5.3.1. Nitriet in meer detail

Merk op dat conditioners zoals Prime absoluut niets doen voor nitriettoxiciteit. Dat is simpelweg de marketinghype ‘slangenolie’ van Seachem. Hier is een link naar een analyse van Prime en Safe:

5.5.3.2. Prime and Safe

Vertaald in het nederlands door: Joost Abrahams


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!