Koolstofdioxide (Co2) en pH in het aquarium: Koolstofdioxide is zelden een factor in aquariums met alleen vissen. Het enigszins belangrijk is in een aquarium met alleen vissen, bij het instellen van de pH. De verschillende relaties van koolstofdioxide in het aquarium is een zeer ingewikkelde chemische verhandeling die het beste kan worden overgelaten aan de obsessief-compulsieven onder ons. Lees alleen verder als je een echte nerd bent (zoals de auteur).
Koolstofdioxide-relaties in het aquarium in detail
Koolstofdioxide vormt slechts 0,04% van de gassen in de atmosfeer. Wanneer het water in een aquarium wordt belucht, lost deze kleine hoeveelheid koolstofdioxide op in het water als het gas CO2 . Het is een vaststaand geloof in de aquariumhobby dat deze CO2 zich met water verbindt om “H2CO3 ” of “koolzuur” te vormen.
Merk op dat H2CO3 , of “koolzuur”, in werkelijkheid geen “echte” verbinding is. Velen maken de fout om aan te nemen dat dit “koolzuur” een zwak zuur is, en niet in grote mate ioniseert, en grotendeels H2CO3 blijft . De waarheid is dat er geen H2CO3 -moleculen in waterige oplossing zijn. Ze bestaan niet. Wat wij “koolzuur” noemen, is CO2 opgelost in zuiver water in evenwicht met kleine hoeveelheden H+ en HCO3–.
CO2 + H2O <==> H+ + HCO3– …….. Ka is klein
Een kleine Ka betekent dat het evenwicht ver naar links ligt, en dat bijna alle CO2, CO2 blijft en zeker geen moleculair H2CO3 vormt . Als het water waarin de CO2 is opgelost NIET is gedestilleerd en een vrij hoge pH heeft (zeg 7,5), dan zal de overtollige OH– zich combineren met de CO2 om HCO3– zout te vormen. Boven de 8,0 pH zal de overtollige OH– zich combineren met de HCO3– om H2O en CO3 -2 zouten te vormen. Deze reacties zijn wat de carbonaat- en bicarbonaatzouten tot “buffers” maakt.
Deze ingewikkelde relatie wordt weergegeven door wat bekend staat als een Bjerrum-plot:
Merk op dat de schaal aan de linkerkant logaritmisch is.
Wanneer CO2 oplost in water, verlaagt de kleine hoeveelheid H+ die wordt gevormd de pH, maar niet heel veel (nieuwsflits: omdat de pH logaritmisch is rond de 7,0, is een pH-daling van 7,5 naar 6,5 een HEEL, HEEL klein verschil in de hoeveelheid H+). En als er een hoge pH is zoals 8,5 van carbonaationen, dan zullen de carbonaationen de H+ -ionen van de CO2 -verzuring “bufferen” (d.w.z. verwijderen) door water en bicarbonaat te vormen.
Als gevolg hiervan buffert ALLEEN koolstofdioxide opgelost in puur water op GEEN ENKELE manier. Alleen een carbonaatzout of bicarbonaatzout zal bufferen. Deze zouten omvatten calciumcarbonaat (kalksteen) en natriumbicarbonaat (baking soda).
Deze associatie gaat constant heen en weer met de ademhaling van vissen, fotosynthese en beluchting. Dit kan de pH van het water binnen enkele uren van 6,0 naar 8,5 en weer terug brengen. In een vijver in de natuur kan het water om 14:00 uur op een zonnige dag een pH van 8,8 hebben. Om 06:00 uur kan het water een pH van 6,5 hebben. (Wurts en Durborow, University of Kentucky, 1992, Masser, Texas A&M University, 2012). Beplante aquaria of zelfs aquaria met veel algen erin kunnen dezelfde pH-schommelingen hebben.
Zuiver water (zogenaamd drievoudig gedestilleerd water) zonder opgelost gas heeft een pH van 7,0. Laat dit zuivere water drie dagen openstaan voor de atmosfeer en de pH kan dalen tot 6,8 vanwege de absorptie van hoeveelheden koolstofdioxide uit de atmosfeer. Koolstofdioxide in zuiver water stabiliseert op ongeveer 2-3 ppm koolstofdioxide.
Als er weinig koolstofdioxide in het kraanwater zit, kan het bijvoorbeeld 7,8 pH uit de kraan komen. Als het dan atmosferische stoffen absorbeert, kan de pH na een paar dagen dalen tot 6,8 pH. Omgekeerd, als het kraanwater veel koolstofdioxide bevat, kan het 6,2 pH uit de kraan komen en zich na een paar dagen stabiliseren op 7,8 pH in het aquarium.
Om een idee te geven van de overheersing van deze chemische soorten, zuurstof is 21% van de atmosfeer. Koolstofdioxide is 410 ppm in de atmosfeer of 0,041%. Bij 0,04% is de concentratie koolstofdioxide 525 keer lager dan zuurstof in de atmosfeer. Maar koolstofdioxidesoorten nemen 2-3 ppm op in puur water, terwijl zuurstof in puur water slechts 8 ppm zal zijn.
Wat ervoor zorgt dat CO2 zoveel beter in water oplost dan O2 is dat er op het CO2 -molecuul een lichte negatieve lading zit op zowel de zuurstofatomen als een lichte positieve lading op het koolstofatoom. Dit geeft CO2 iets dat een “quadrupoolmoment” wordt genoemd, wat betekent dat het licht positieve waterstofatoom van water licht wordt aangetrokken door de twee zuurstofatomen van de CO2 en het licht negatieve atoom van de zuurstof in het water heel licht wordt aangetrokken door twee kanten van het koolstofatoom van de CO2.
Dus elk CO2 -molecuul is omgeven door vier watermoleculen in een zeer zwakke associatie. Zuurstof vormt geen dergelijke associatie en lost dus niet zo goed op als koolstofdioxide.
Let op dat koolstofdioxide, carbonaathardheid (KH) en pH met elkaar verbonden zijn in zeer ingewikkelde en complexe chemische paden. Dit is de “Bermudadriehoek” van de aquariumchemie. Ga daarheen en je komt er misschien nooit meer uit. Ik ben een chemicus en ik probeer deze driehoek niet te controleren. Houd de pH gewoon tussen 6,5 en 8,5 en de totale opgeloste vaste stoffen boven de 60 en negeer de rest.
Koolstofdioxide in meer detail
Voor meer informatie over de relaties tussen carbonaat, koolstofdioxide en pH kunt u dit artikel raadplegen:
4.5.2. Carbonate Hardness
Beplant aquarium
Als u de Bermudadriehoek van het houden van vissen in een beplant aquarium wilt verkennen, kunt u de volgende links gebruiken:
15.6 Koolstofdioxide in een beplant aquarium
15.6.2. KH, pH, CO2 Relationships in a Planted Aquarium
pH verder uitgediept
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in een meer diepgaande bespreking van pH, klik op de volgende links:
Link naar de algemene discussie over pH:
4.4. Aquarium pH
Link naar een diepgaandere bespreking van pH en hoe onbelangrijk het is in het aquarium:
4.4.1. pH is not Important
Een moeilijk te begrijpen onderdeel van pH is het concept van “bufferen”. Sommigen vinden het belangrijk om een aquarium te bufferen.
4.4.2. Buffering the Water
Er zijn situaties waarin men een pH heeft die groter is dan 8,5 en men de pH moet verlagen. Deze link beschrijft hoe men de pH van water veilig kan verlagen
4.4.4. Dropping pH
En soms heeft water uit de kraan dat twee dagen heeft gestaan een pH van minder dan 6,5 of 7,0 en moet het worden verhoogd. Deze link beschrijft hoe u de pH veilig kunt verhogen:
4.4.5. Het verhogen van de pH
Veel mensen denken dat vissen die in een breed scala aan wateren zijn gekweekt, ook een breed scala aan wateren kunnen tolereren. Dit is gewoon een mythe.
4.7. Vistolerantie voor pH
En velen denken dat vissen in een zeer stabiele pH of temperatuur gehouden moeten worden en dat snelle veranderingen schadelijk zijn voor de vissen. Dit is weer een mythe.
4.8. Stability Isn’t Important
Startpage Aquariumscience
Source: Aquariumscience.org – David Bogert