Free Floating Bacteria

4.3. Vrij zwevende bacteriën in aquariums

Een zeer over het hoofd gezien aspect van de waterchemie is het aantal bacteriën dat in het water van het aquarium wordt aangetroffen. Het aantal bacteriën in het water is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van het gezond houden van vissen in een aquarium. Alle vissen zijn gezonder in water dat zeer schoon is en zeer weinig bacteriën bevat.

Merk op dat ‘bacteriënvrij’ relatief is op iets dat een logaritmische schaal wordt genoemd. Een milliliter (of kubieke centimeter) dof, ‘normaal’ aquariumwater bevat ongeveer 105 bacteriën/ml (100.000 bacteriën per milliliter). Een milliliter troebel water kan al snel een totaal kiemgetal hebben van 7 x 106/ml bacteriën (7.000.000). En in een milliliter ‘kristalhelder’ water kunnen maar 6 x 103/ml bacteriën zitten (6.000). Dus ‘slecht’ water bevat 103 of 1.000 keer meer bacteriën dan ‘goed’ water. Dit is wat ‘logaritmisch’ betekent.

Dit geeft je een idee waarom het verminderen van het aantal bacteriën zo effectief kan zijn bij het verbeteren van het immuunsysteem van de vissen.

Melanochromis cyaneorhabdos - Maingano
Melanochromis cyaneorhabdos – Maingano

Je ziet vaak dat één vis per week of één vis per dag sterft zonder duidelijke reden. Als er veel biofiltratieoppervlak wordt toegevoegd of als er een UV-eenheid wordt toegevoegd, verdwijnt het probleem. Wat hier gebeurt, is dat het immuunsysteem van de vis maar een beperkte hoeveelheid tegelijk aankan. Als het aantal organismen in het water hoog is, moeten vissen aanzienlijke immuunbronnen besteden aan de organismen in het water. Hierdoor staan vissen bloot aan aanvallen door allerlei ziekteverwekkers.

Als het aantal bacteriën in de waterkolom laag is, kunnen de vissen al hun immuunsysteem inzetten om ziekteverwekkers op afstand te houden. Vissen in bacterievrij water zijn dus veel gezonder dan vissen in bacterierijk water.

De sleutel tot een goede visgezondheid is schoon, bacterievrij water

Merk op dat dit, in tegenstelling tot de populaire mythe, NIET betekent dat water regelmatig wordt ververst. Van tien miljoen bacteriën naar vijf miljoen bacteriën gaan, zal niet zoveel helpen voor de vissen. Grote waterverversingen kunnen een slechte filtratie niet compenseren vanwege de manier waarop bacteriën logaritmisch in het water aanwezig zijn.

Tropheops macrophthalmus Albino
Tropheops macrophthalmus Albino

Zwartwater vis

Dit bacteriële verhaal is erg belangrijk voor sommige soorten ‘moeilijke’ vissen. Eén goedbedoelende maar slecht geïnformeerde persoon klaagde erover dat de neontetra’s die tegenwoordig in de dierenwinkel te vinden zijn zo gefokt zijn dat ze erg kwetsbaar zijn en niet overleven in het aquarium. Ze zeggen: “Het is een kweekprobleem”. Dit is incorrect.

Neontetra’s komen uit de Rio Negro, een zwartwaterrivier. Deze rivier is zeer zuur en zeer zacht van samenstelling, zoals een pH van 4,5 tot 6,0, vrijwel zoutvrij en met een dGH van 1. Iedereen denkt ten onrechte dat de pH belangrijk is. Het zijn het dGH- en zoutgehalte en hun effect op bacteriën die belangrijk zijn, niet de pH.

Wat mensen zich niet realiseren is hoe ongelooflijk schoon de Rio Negro is. Het water bevat zeer weinig bacteriën. Het water bevat weinig bacteriën omdat bacteriën een dGH van minimaal 3 en wat zout nodig hebben om te overleven. 90% van de zoetwatervissoorten ter wereld zouden in de Rio Negro sterven vanwege de lage dGH en het lage zoutgehalte. Hun kieuwen kunnen eenvoudigweg niet voorkomen dat de zouten in de vissen in het omringende water worden gezogen.

Neons zijn vissen die nooit in iets anders dan zeer schoon, kristalhelder, bacterievrij water mogen verblijven in een aquarium dat minimaal vier maanden heeft gedraaid. Toch blijven veel ongelukkige hobbyisten ze in het met bacteriën beladen water stoppen. Vervolgens zeggen ze dat de kweker de schuld heeft als ze sterven. Hetzelfde geldt voor roodneustetra’s, bijlzalmen, uaru’s, ramirezi, apisto’s en discusvissen.

Sciaenochromis fryeri
Sciaenochromis fryeri

Bacterievrij water krijgen

Er zijn verschillende manieren om relatief bacterievrij water te krijgen:

  • Gebruik overfiltratie, met een snelheid van ten minste 100 ft2/ft3 biofilteroppervlak per pond vis, gedurende ten minste vier maanden zonder reiniging (dit is zelfs vereist met de twee hieronder genoemde elementen).
  • Voeg onder voorbehoud een UV-lamp toe van één watt per tien liter water (zie hieronder).
  • Voeg wat fijne polijstfiltratie toe die de bacteriën door mechanische filtratie kan verwijderen, onder voorbehoud (zie hieronder).

Waterverversingen verminderen het aantal bacteriën niet significant. Verrassend genoeg vermindert UV vaak ook het aantal bacteriën in het water niet. De bacteriën kunnen zich zo snel voortplanten dat ze doorgaans goed kunnen concurreren met UV-licht. Het zal allemaal afhangen van hoe vaak het water door de UV-eenheid gaat. Een doorloop van 2x per uur zou het aantal bacteriën niet kunnen verminderen, terwijl een doorloop van 8x per uur het aantal bacteriën wel aanzienlijk zou kunnen verlagen.

Houd er rekening mee dat UV-behandeling en polijstfiltratie opgeloste organische verbindingen (DOC’s) niet kunnen elimineren. Overfiltratie kan DOC’s elimineren. Omdat DOC’s bacteriën in de waterkolom voeden, is het belangrijk om ze te elimineren om echt kristalhelder water te produceren dat vrij is van bacteriën. UV- en polijstfiltratie moeten dus gepaard gaan met een zeer goede standaard mediafiltratie om kristalhelder, bacterievrij water te produceren.

Tropheus sp. Black Caramba Red Bishop
Tropheus sp. Black Caramba Red Bishop

We bespreken diepgaand hoe we water met een laag bacteriegetal kunnen verkrijgen in “Kristalhelder Water”. Dezelfde dingen die het water zuiveren, verminderen ook het aantal bacteriën.

6.4. Kristalhelder Water

Ook kan UV-sterilisatie soms zeer nuttig zijn in de strijd tegen bacteriën in de waterkolom. Dit wordt dieper onderzocht op deze webpagina:

14.1.1. UV verder uitgediept


Startpage Aquariumscience

Source: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!