Aquariumtemperaturen

4.2. Aquariumtemperaturen

De temperatuur van een aquarium is veel minder belangrijk dan hobbyisten beweren. De meeste tropische zoetwatervissen leven redelijk comfortabel bij de temperatuur van de meeste huizen (650F tot 850F, 180C tot 300C). En, in tegenstelling tot de populaire mythologie, doen temperatuurschommelingen geen pijn aan tropische vissen. In de natuur varieert de temperatuur van waterlagen radicaal en vissen zwemmen zonder schade door die thermoclines.

De aanbevolen algemene temperatuur voor vissen is (Fahrenheit):

TypeAfrikaanse kloofAmazoneDe meeste andere tropische
Fokken75-80°F80-85°F70-80°F
Normaal70-85°F75-90°F70-85°F
Aanvaardbaar65-95°F65-95°F65-95°F

Voor degenen buiten de VS is deze tabel in Celsius nuttiger:

TypeAfrikaanse kloofAmazoneDe meeste andere tropische
Fokken24-27°C27-29°C21-27°C
Normaal21-29°C24-32°C21-29°C
Aanvaardbaar18-35°C18-35°C18-35°C

Neem niet te veel vrijheden met deze tabel. Tropische vissen zullen snel sterven als ze worden gehouden in water onder de 600F. (15°C) En de “aanvaardbare” temperatuur bereiken moeten worden beschouwd als tijdelijke uitwijk temperaturen, niet als permanente leefomstandigheden. En de “Amazone” in de tabel omvat ook enkele zwartwater vissen uit Azië, zoals de Clown botia.

Tropheus moorii Bemba Orange
Tropheus moorii Bemba Orange

Merk op dat Cory van Aquarium Coop (slimme jonge kerel die NOOIT iemand verkeerd advies geeft!) heeft nog een geweldige YouTube-video gemaakt waarin hij uitlegt waarom alle tropische vissen het prima doen tot 65°F (18°C) graden. Hij wijst erop dat viskwekerijen in Zuid-Florida routinematig gedurende langere tijd (dagen) temperaturen van 65°F graden Fahrenheit (18°C) in het water van de vijvers bereiken en dat de vissen in orde zijn.

Cory heeft in zijn huis jarenlang tropische aquaria op kamer temperatuur gehouden zonder verwarming tot 65°F (18°C). Dus het idee dat elke tropische vis te allen tijde 79°F (26°C) of hoger “vereist”, is gewoon onzin.

Bij een studie over drie soorten Amazone corydoras, lieten ze de verwarming van het gebouw onbedoeld uitgaan. De temperatuur daalde tot 57°F (14°C). Slechts 20% van de corydoras kwamen om (“Effects of salinity on distribution, growth and survival of three neotropical armored catfishes”, (Siluriformes—Callichthyidae)”, Jan H. Mol, 1994).

Sciaenochromis fryeri OB
Sciaenochromis fryeri OB

Een andere studie bracht een groot aantal jonge discusvissen van 28°C (82°F) naar 14°C (57°F) met een snelheid van één graad per uur. Blijkbaar is er geen discus gestorven sinds de studie geen dodelijke slachtoffers meldde. (“Sensitivity in the Antioxidant System of Discus Fish (Symphysodon 2 spp.) to Cold Temperature: Evidence for Species-specific Cold Resistance”, Shi-Rong Jin et. al. , 2013)

En er is geen bewijs dat dit in een tropisch aquarium wordt voorkomen door de temperatuur hoog te houden. Wat bekend is, dat vissen op 83°F (28°C) korter leven dan op 73°F (23°C).

Metriaclima fainzilberi
Metriaclima fainzilberi

Aquarium Verwarming

Er zijn constant trieste situaties op sociale media waarbij de verwarming in een aquarium bleef steken en de vis kookte. In veel situaties liep de temperatuur zo op dat de eigenaar het water niet meer kon aanraken. Dat is een serieus overweldigde verwarming. Per leverancier van aquariumapparatuur is de “basisregel 3-5 watt per gallon (3,78 liter)”. Wederom het winstoogmerk aan het werk. Drie tot vijf watt vermogen per gallon kan de temperatuur van het water met 20 tot 25 graden verhogen en de vis koken. Elke verwarming die dit kan, is natuurlijk veel te groot.

De “basisregel voor aquarium verwarmers moet zijn” redundantie hebben, zoals twee kleine verwarmers “. Voor de meeste aquaria in huizen moet men twee verwarmingen met een laag wattage gebruiken. Voor elke vijf graden die de tank temperatuur ABSOLUUT MOET worden verhoogt, moet men MAXIMAAL gebruiken:

GallonLiterVerwarming
1003792x 100 watt
752842x 90 watt
652462x 80 watt
552082x 70 watt
351322x 50 watt
20762x 25 watt 1x 10 watt
10381x 25 watt 1x 10 watt
5192x 10 watt

Er zijn ook enkele elektronische temperatuurregelaars die de stroom naar de verwarmingen onderbreken wanneer de watertemperatuur een ingestelde temperatuur bereikt. Ze zijn een uitstekende investering. De redundantie die deze verwarmingsregelaars bieden, is belangrijk.

Hier is een link naar een artikel over verwarmingen:

14.8. Verwarming

Metriaclima zebra kobaltblauw
Metriaclima zebra kobaltblauw

Stabiliteit

Een heel grote mythe die wordt nagepraat in schijnbaar eindeloze commentaren op sociale media, is dat vissen “stabiliteit” in hun temperatuur nodig hebben. Vermoedelijk zal elke snelle verandering van meer dan 2 graden de vis “shocken”, “stressen” en mogelijk doden.

Dit idee is gewoon een mythe, een van de vele mythen die door generaties aquariumbezitters zijn doorgegeven. Het is alsof je zegt dat mensen ‘verkouden’ worden omdat ze zichzelf blootstellen aan kou. In hun oorspronkelijke omgeving zijn de meeste vissen voortdurend onderhevig aan snelle en grote veranderingen in de watertemperatuur. Deze veranderingen “schokken” hen niet.

Iedereen die ooit ’s middags in een vijver of een meer heeft gezwommen, zal je vertellen dat de watertemperatuur aan de oppervlakte aanzienlijk kan verschillen van de watertemperatuur op slechts een paar meter diepte. Elke bioloog die bekend is met zoetwatermeren zal je vertellen dat de temperatuur van het water constant en verbazingwekkend snel verandert van de ene laag naar de andere laag in het water. En vissen zwemmen constant op en neer door deze thermoclines zonder nadelige gevolgen.

In deze link wordt hier verder op ingegaan

4.8. Stabiliteit is niet belangrijk

Maanvissen en goudvissen
Maanvissen en goudvissen

Goudvis

Er is een veel voorkomende mythe die vernietigd moet worden. Goudvissen zijn geen koudwatervissen. In Zuid-Florida zijn er duizenden vijvers met goudvissen en koi erin. Deze vijvers bereiken zes maanden per jaar 850F (29°C) tot 900F (32°C). En de goudvissen en koi doen het prima.

Hier is een link naar een artikel over goudvissen:

17.5. Goudvis

Een laatste waarschuwing. Vertrouw nooit een waterverversing toe aan een onervaren persoon in een koude winter. Een oorzaak van het doodgaan van een heel aquarium is een grote waterverversing met 40°F (5°C) water.

Vertaald in het nederlands door: Joost Abrahams


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!