Na de ombouw van onze garage, wat op zich veel meer tijd in beslag had genomen dat we konden dromen, zijn we dan eindelijk aan de bouw begonnen van onze gigabak.
Staf wilde hem zo groot mogelijk maken maar de vrouw des huizes wou ook nog een kleine ruimte als berghok. Dus de gulden middenweg was dan maximaal 2 meter bij 1,60m, toch best groot. Uiteindelijk kwam dit berghok nog van pas omdat via dat berghok de bioloog toegankelijk is gemaakt.
Eerst wat uitrekenen en dan naar de ijzerhandelaar dikwandige buizen van 4cm x 4cm gehaald en aan het werk met de laspost.
Na het laswerk kwam de grote hamvraag. Hoe gaan we het lijmen van dit aquarium realiseren? In eerste instantie vroegen we prijzen bij firma’s die dit ter plaatse kwamen doen maar toen we de prijsopgave binnenkregen hebben we ons toch maar bedacht.
De ruiten op zich hadden toch wel een groot gewicht en zouden niet zo eenvoudig te tillen zijn. Bovendien stond de stelling in een hoek en waren twee zijden niet bereikbaar. Vandaar dat de keuze kwam om een houten bak te maken om het aquarium tegen te lijmen.
Nadat de houten bak helemaal gemonteerd was en helemaal waterpas gezet kwam het grote rekenwerk voor de berekeningen van het glas. Eerst nog wat links en rechts nagevraagd over de dikte van het glas. Hebben uiteindelijk besloten om 15mm glas te gebruiken met dubbele verlijmingen op elke naad. Dwz dat elke naad een verlijming heeft van 30mm dikte dus toch wel stevig. De bodem heb ik in 2 delen gemaakt, bovendien heb ik alle grote ruiten laten slijpen om een perfecte pasvorm te krijgen.
Glas besteld bij de glashandel en ziehier het resultaat. 3 dagen later stond dit op mijn oprit.
Eens het glas hier op mijn oprit stond had ik geen rust meer. De buurman even gehaald en het glas zoveel mogelijk op de juiste plek gezet.
De hoek tegen de houten bak en het bodemglas werd de eerste dag gelijmd., vervolgens de trekkers.
De afvoer werd verlijmd en hier zie je ook de verstevigingsstrips die op de bodemruit zijn gelijmd.
Deze strips zijn rondom rond over de bodem gekleeft.
Na de lengtestrips kwam de dwarstrekker aan de beurt.
Uiteraard moet je telkens wel wachten tot alles droog is. Deze klus is verspreid over meerdere dagen.
’s Nachts lag ik te dromen hoe ik de volgende stap zou aanpakken.
Zoals je merkt zijn er nog altijd maar 3 opstaande ruiten gelijmd. De voorste heb ik bewust nog niet gelijmd omdat ik anders niet vlot in- en uit het aquarium kan.
Dan kwam de overloop aan bod. Een glazen kolom met dubbele ruit. Het water wordt onderaan afgezogen en loopt over een tweede ruit in de kolom weg. De bioloog staat er gelijk onder.
Ondertussen waren we ook al bezig geweest met de verlichting. Deze bestaat uit 2 HQI stralers van elk 250Watt.
Hebben uiteraard eerst de afweging gemaakt of we met T5/T8 verlichting konden werken maar deze zou enkel in de weg liggen als er in het aquarium moet gewerkt worden. Bovendien geeft de HQI een schittering in het water zoals je ook wel bij zeeaquaria ziet.
Nadien hebben we Styrodur platen op het bodemglas gelegd ter bescherming. Hier moet een grote partij rotsen op komen en niet van de kleinsten.
De achterwanden : om zoveel mogelijk ruimte te houden hebben we geopteerd om de slimline achterwanden van Back to Nature te gebruiken. Ook door hun afwisselend en overlappend patroon vonden we dit een goeie keuze. Aanvankelijk zie je natuurlijk een aantal naden maar eens het aquarium bealgd raakt zullen deze minder en minder opvallen.
Het eindresultaat hiervan zie je dan hier met al enkele rotsen:
Dat was het voor vandaag, morgen weer nieuwe ontwikkelingen
Op de voorgaande foto’s zie je duidelijk het buizenstel dat deels door de rotsen gecamoufleerd werd.
Deze gaat rechtstreeks naar de afvoer zodat we enkel een ventiel moeten openen en de bak loopt leeg tot op 1/3e.
Ook de toevoer is vast voorzien, hiervoor werd een douchethermostaatkraan gemonteerd onder in het frame.
Dit wil zeggen dat we wat waterversering wel een luxe hebben. Nu nog een lange arm bestellen bij de plastische chirurg en het poetsen van de ramen loopt ook weer vlot.
Op de foto zie je achterin de voorschakelapparaten staan van de HQI verlichting en daarachter de bioloog.
De bioloog is toegankelijk via de bergruimte achter het aquarium.
Dan maar verder met toch wel een zware karwei, namelijk de stenen.
Heb op een dag eens een aanhangwagen gehuurd en ben 100 km verder gereden naar een stenenboer.
Deze had een grote partij met grijze breuksteen liggen. De stenen waren van groot formaat, net wat ik nodig had.
Een middagje zwoegen en zweten en de ongeveer 700 kg rotsen zijn op hun plek gelegd.
Vervolgens de overtollige Styrodur wegsnijden.
Dan de grootste hoeveelheid zand toegevoegd. Belangrijk detail: de voorruit is nog altijd niet gemonteerd!
Na een welverdiende nachtrust de volgende dag de voorruit gemonteerd.
Vanaf dat moment is alles wat nog moet gebeuren in het aquarium minder eenvoudig geworden. De toegang is alleen nog langs boven en als je met een ladder naast het aquarium staat is je been tekort om op de bodem te komen. Gelukkig lagen de rotsen en het meeste deel van het zand er vooraf al in.
Dit was dan het resultaat met alle lichten uit en de spots aan!
Maar toen kwam Marieke op de proppen….. die kabels ga je die zo laten hangen????
Eenvoudig was het niet want telkens je de kabels ergens wilde bevestigen gingen de lampen scheef hangen.
Gelukkig bleef ze wel aandringen zoals we gewoon zijn van haar en……
Weer wat denkwerk verricht en nog wat inkopen gedaan met het nodige knutselwerk uiteraard.
Achteraf zijn we er natuurlijk ook wel blij mee
Dat waren de lijmwerken van het glas, dat was op 11 juni 2008. Vermits de lijmnaden allemaal dubbel zijn, dus 30mm, is het nog wat wachten geblazen om de bak te vullen. Ongeveer 15 dagen droogtijd moet je toch rekenen dus vanaf 26 juni mag het in principe.
Intussen is wel de buitenafwerking voltooid en ziet het aquarium er uit zoals op de foto. Afgewerkt maar leeg:
Volgende stap is de vloer steunen want onder dit aquarium zit onze (kweek)kelder. Tegen dat het water er in mag wordt het plafond onder nog gestut.
Meer nieuws volgt eind juni.
Eerst was het de bedoeling om de groep Frontosa Blue Zaire, samen met de groep Bentochromis Tricoti en de Gnatochromis Permaxilaris in te zetten. Op zich geen slecht idee gezien het formaat van de bak.
Maar…… als iedereen je kent als een Malawiliefhebber en je een showaquarium hebt met Tanganijka’s kijken mensen wel raar op denk ik.
Vanuit die overweging dus toch maar Malawi’s maar geen roverbakje. Die staan er al genoeg in Noord-Nederland
Meer dan waarschijnlijk zullen er de Copadichromis Pleurostigma, Mylochromis Melanotaenia samen met de Cyrtocara Moori’s in komen. Voor de rest weet ik het nog niet. Kijk wel eens goed rond in mijn keldertje en beslis op het moment zelf.
De keuze moet alleszins vallen op soorten die ik niet persé wil kweken want eentje uitvangen in dit aquarium zal best een klus zijn.
Vooraleer het aquarium gevuld kan worden moeten er eerst nog wat stutwerken uitgevoerd worden. Volgens de bouwfirma zou het niet nodig zijn maar voor onze eigen gemoedsrust vinden we het toch beter een steunbalk te voorzien. Het is uiteindelijk ook een gigantisch gewicht als je alles samentelt en soms is het beter op zeker te spelen.
Dus eerst 2 stutten gekocht en een ijzeren I-profiel. Zo zitten we toch weer een stapje dichter bij het langverwachte moment.
Eens dit klusje weer geklaard is gaan we er ook nog een paar dagen tussenuit (ja ook wij nemen af en toe vakantie) en dan komt het vervolg.
Deze steunbalk alleen al weegt 75 kg, wordt nog even een klusje om hem veilig naar de kelder te krijgen.
Na een korte vakantie het vervolg….. eindelijk vullen van de bak.
De kraan heeft 3 uur opengestaan vooraleer hij helemaal gevuld was. Vermits we met een boiler zitten moesten we die avond niet douchen vermits al het warme water inmiddels verbruikt was.
Bij het starten van de pomp bleek er dan ineens een pijpje neer te dwarrelen in de bak. Een stukje dat ik jammer genoeg vergeten te lijmen was. Volgende dag even de zwembroek aangetrokken, het water wat laten zakken anders liep hij over en dit kleine probleem opgelost. Resultaat was dat de bak nu wel troebel geworden was. De luchtbelletjes van de dag ervoor waren nagenoeg verdwenen maar je zag nog amper de rotsen zitten.
De bak nog even geënt met filterwatten en een portie actieve kool.
Wordt vervolgd!
Na enkele dagen was de grootste troebelheid uit de bak en samen met onze bezoekers was het trappelen om het aquarium te vullen.
Hier nog een lege bak:
En toen begon de waterpret
Na een tijdje begon het toch wat drukker te worden in de bak
Dit werd dan het eindresultaat.
De huidige bezetting is:
– 5 koppels Copadichromis pleurostigma
– 2 koppels Mylochromis melanotaenia
– 5 koppels Aulonocara baenschi Benga
– 4 koppels Placidochromis phenochilus Tanzania
– 2/4 Cyrtocara moorii
– 1/4 Sciaenochromis fryeri Iceberg
– 1/3 Protomelas Taiwan Reef
– 21 stuks jonge Pseudotropheus saulosi
Momenteel zwemmen de vissen nog wat onwennig rond maar eens ze hun nieuwe omgeving gewend zijn hoop ik nog veel plezier te beleven aan dit projectje.
Ben net terug van een 3-daagse Londen en intussen is de bak wel wat helderder geworden.
Heb wel vastgesteld dat er een vrouw van de Phenochilus Tanzania met “het bekkie vol zit”
Loopt lekker zo!
Nou kijk ’s an, asjemenou
Een paar filmpjes van het eindresultaat:
Tekst, fotografie en video: Staf Peeters