Hoeveelheid visvoer

3.3 Hoeveelheid visvoer

De hoeveelheid toe te voegen visvoer was vroeger erg belangrijk in de hobby. Toen ik vele jaren geleden met de hobby begon, benadrukten alle kleine gidsen die ik in mijn aquariumwinkel kocht, de kleine “Je Eerste Aquarium”-boekjes, dat de nieuwkomers de neiging hadden om de hoeveelheid voedsel die vis zou moeten krijgen enorm te overschatten. De “gidsen” benadrukten allemaal terughoudendheid met het voeren. Aangezien niet-opgegeten voedsel dat een hoog aantal bacteriën in het water geeft, waarschijnlijk de grootste moordenaar is van nieuwe vissen, was dit een zeer goede waarschuwing.

De gidsen die ik nu online zie, maken die voorzichtigheid niet. Aangezien dit uiterst belangrijk is, vind ik dat enigszins verwarrend. Als ik die voorzichtigheid niet vroeg tot me had genomen, denk ik dat ik veel vis zou hebben verloren en waarschijnlijk niet in de hobby zou blijven.

Pseudotropheus crabro
Pseudotropheus crabro

De grootste fout die beginners maken, is hun vissen te veel te voeren. De aanwijzingen op het eten zijn belachelijk. “twee tot drie keer per dag een hoeveelheid die ze in twee minuten kunnen eten” is VEEL te veel voedsel. Vissen zijn koudbloedige wezens en hebben maar één keer per dag kleine hoeveelheden voedsel nodig. Ze moeten eenmaal per dag een hoeveelheid krijgen die gelijk is aan één oogbol. Dit is niet veel eten!

1% per dag vertaalt zich naar deze hoeveelheid van de grootte van het aquarium:

Hoeveelheid droogvoer per dag
Aquarium InhoudLichte bezettingGemiddelde bezettingZware bezetting
45 liter0,07 gram0,2 gram0,7 gram
90 liter0,14 gram0,4 gram1,5 gram
180 liter0,28 gram0,8 gram3 gram
360 liter0,55 gram1,6 gram5,5 gram
450 liter0,7 gram2 gram7 gram

Dit is een zeer grove benadering. Het totale gewicht van de vis in grammen berekenen en delen door een factor 100 tot 50 is veel nauwkeuriger. Maar het is eenvoudig te gebruiken.

Een andere goede vuistregel is om simpelweg de maten van de ene oogbol van elke vis bij elkaar op te tellen en de hoeveelheid droogvoer die gelijk is aan die hoeveelheid eenmaal per dag te voeren (zes vissen is gelijk aan zes oogbollen voedsel). Het is een verrassend nauwkeurige regel.

Vieja zonata
Vieja zonata

Let op: dit is voor een “typische” visvorm zoals een regenboogvis. Als de vis breed gebouwd is zoals een Oscar of hoog gebouwd zoals een discus, zijn de aantallen duidelijk hoger dan de ruwe schatting.

De benodigde hoeveelheid voedsel heeft doorgaans een keukenweegschaal nodig om nauwkeurig te worden afgewogen. Soms zijn vijf tien of twintig kleine stapels nodig om tot een nauwkeurig bedrag te komen.

Merk op dat veel mensen aannemen dat vis elke dag moet eten. Dit is niet waar, aangezien vissen koudbloedig zijn (poikilothermisch). Aquaria kunnen tot twee weken zonder voedsel worden gelaten zonder enige nadelige gevolgen. Als je jonge jongen hebt en je wilt een snelle groei, is het natuurlijk aan te raden om twee keer per dag te voeren.

Wanneer vissen voor het eerst in een aquarium worden geplaatst, vooral een quarantaine-aquarium, zullen ze getraumatiseerd en bang zijn (vooral cichliden). Dus ze willen meestal een week of twee niet eten. Dit is heel natuurlijk en maak je er geen zorgen over. Dan hebben ze tijd nodig om te wennen aan een nieuwe voeding. Dus voeg na een week of zo een kleine hoeveelheid van het voedsel toe dat je van plan bent te voeren en geef ze dan enkele uren om het op te eten.

Labeotropheus trewavasae Thumbi West OB Morph
Labeotropheus trewavasae Thumbi West OB Morph

“Krachtvoer”

Veel mensen willen de groeisnelheid van hun vissen maximaliseren en ze “krachtvoer” geven om ze sneller te laten groeien. Dit werkt echt! Vissen hebben de neiging om te groeien met een snelheid die evenredig is aan de hoeveelheid voedsel die ze consumeren. Het is dus mogelijk om een ​​vis drie keer per dag een hoeveelheid van één oogbol te voeren en ze gaan sneller groeien. Maar doe dit ALLEEN als je een ENORME hoeveelheid gerijpte biofiltratie hebt. Met “gerijpt” bedoelen we een filtermedium dat is geladen met nuttige bacteriën en bruine smurrie dat al enkele maanden op zijn plaats is zonder te worden schoongemaakt.

Als men overvoert zonder deze gerijpte biofiltratie, ZULLEN uw vissen ziek worden. Het aantal beginners dat deze hoeveelheid “krachtvoer” geeft zonder dat het filter voldoende is gerijpt, is ronduit beangstigend.

Visvoer verder uitgediept

3.3.1. Hoeveelheid visvoer uitgediept

Er zijn enkele aquariumhobbyisten die geïnteresseerd zijn om diep in de wetenschap en de berekeningen achter alle aspecten van de hobby te duiken. Voor wie er zin in heeft, klik op het volgende:

3.7. Verboden Voedsel

Voor degenen die meer informatie willen over de vele mythes van visvoer, klik op bovenstaande link.

3.8. Eten en Malawi Bloat

De mythe van een correlatie tussen eiwitrijke diëten en Malawi Bloat wordt in deze link onderzocht:


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Bijgewerkt op 22 april 2023 door John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: