aquarium met malawi cichliden

2000 Liter hout+vloeibaar Vijverfolie Zelfbouw Aquarium

()

Een paar weken geleden ben ik begonnen met de bouw van mijn aquarium gemaakt van multiplex en vloeibaar vijverfolie, bij een water hoogte van 75 centimeter wordt het aquarium 2000 liter. Het kan zijn dat ik de water hoogte uiteindelijk op 80 à 85 centimeter hou. Verder ben ik een bioloog van 500 liter, gecombineerd met een droog gedeelte van 175 liter en een wervelbed filter van 80 liter aan het maken. Het is de bedoeling dat alles waterdicht word gemaakt met vloeibaar vijverfolie. Het kan nog wel zijn dat ik in de loop der tijd van de bouw van het aquarium uiteindelijk toch voor epoxy/glasvlies kies. Ik heb nu in eerste instantie een aantal liters vloeibaar folie en wat soorten kit bestelt en ga dit eerst uittesten op een van de filters.

Het onderstel van het aquarium is opgemetseld:

gemetseld onderstel van het aquarium
gemetseld onderstel van het aquarium

De achterwand ben ik ook van plan in een later stadium te gaan maken (het is de bedoeling dat het een Malawi biotoop wordt) zoals ik net al noemde wordt het aquarium 2000 liter met een afmeting van 220x120x100 centimeter. Dit staat vrij in de ruimte zodat ik via de zijkant bij de achterkant, waar de filters staan, kan komen. Met deze opstelling is alles goed bereikbaar maar niet te zien vanaf de voorkant. Verder ben ik ook van plan om cv leidingen naar de achterkant van het aquarium aan te leggen om het aquarium gedeeltelijk via de cv te verwarmen. Dit onderdeel van de bouw moet ik nog verder uitwerken. Er moet onder andere nog bekeken worden hoe het geheel bijvoorbeeld geregeld moet gaan worden met bijvoorbeeld een klep/temperatuur voelers in de cv leiding/aquarium. Ik heb al wel een warmtewisselaar die ik kan aansluiten op de aquariumpomp in het filter, maar kan ook zijn dat ik er uiteindelijk voor kies om bijvoorbeeld plastic unicorn pijpen direct in de bioloog te maken. Dit is van later zorg in eerste instantie probeer ik het geheel waterdicht te krijgen.

Ook het bioloog wordt van hout gemaakt:

Bioloog van hout
Bioloog van hout

De binnenbak is van 18mm watervast multiplex (exterieur). Waarschijnlijk zou ik als ik het opnieuw zou doen wat goedkoper hout gebruiken, ik had bv ook gewoon underlayment kunnen gebruiken. Alles is watervast gelijmd en geschroefd met 50mm schroeven.

Buitenkant aquarium wordt verlijmd
Buitenkant aquarium wordt verlijmd

Aan de buitenkant zijn houten verstevigingslatten gelijmd/geschroefd en uiteindelijk word alles dubbelwandig. Ik was van plan om de buitenkant met 10 multiplex te bekleden. Tussen de beide platen hout komt isolatie(15mm tempex). Ik probeer op deze manier alles optimaal te isoleren, aangezien iets meer dan 80% van het aquarium hout is.

De afwerklijst voor de voorkant van het aquarium:

De afwerklijst van het aquarium
De afwerklijst van het aquarium

Hier is goed de dubbele geïsoleerde laag van het aquarium te zien:

voorzijde aquarium
voorzijde aquarium

De bereikbaarheid in verband met onderhoud valt eigenlijk wel mee. De bedoeling is dat dat vanuit de achterkant gebeurd. Het natte gedeelte van de bioloog staat op de vloer aan de achterzijde daar komt een afdekplaat overheen die beloopbaar is dus je staat vrij hoog ten opzichte van het aquarium.

Dit zijn de aquariums die ik op het moment in deze kamer heb staan de bedoeling dat alles weg doe/verkoop als het 2000 liter aquarium klaar is.

huidige aquariums
huidige aquariums

Ik had liever alles van te voren weggedaan omdat ik nogal wat last van ze heb gehad met de bouw van het nieuwe aquarium. Ik kan bijvoorbeeld nu niet via de zijkant bij de achterzijde komen, maar ja, dat kan niet anders. Wij willen de vissen die we nu hebben overzetten naar het nieuwe aquarium, als het uiteindelijk klaar is. De kamer die we gebruiken is onze garage geweest en heeft nu een open verbinding naar de woonkamer In de kamer hoeft eigenlijk niets anders te staan dan de aquariums en wat stoelen. Het kan zijn als ik met dit project klaar ben dat ik nog wat andere kleinere aquariums ga maken in de zelfde stijl als het hoofd aquarium.

De laaste 14 dagen heb ik gebruikt voor het filter en het verfwerk aan de bovenkant en voorzijde. Een rotkarwei vind ik altijd, schuren, plamuren, verven…en dat verschillende keren. Ik ben gisteren en vandaag bezig geweest met de lichtkap, ik maak de lichtkap in 3 delen.

De overloop/droogfilter voor het eerst in de verf:

Droogfilter in de verf
Droogfilter in de verf

Hier staat het droogfilter op het bioloog:

Hier staat het droogfilter op het bioloog
Hier staat het droogfilter op het bioloog

Wij vinden het vooral belangrijk dat de delen niet te zwaar zijn en makkelijk afneembaar zijn. Ik heb de lichtkap dubbelwandig gemaakt van 3,6 mm multiplex. Tussen de beide delen multiplex zit een lichte constructie van latten om het geheel de nodige stijfheid te geven.

De 3 delen komen in eerste instantie boven op de stabilisatie stroken op het aquarium te liggen, ik denk dat ik iets ga maken zodat ik de 3 delen kan verschuiven in de breedte, maarik weet nog niet wat ik daarvoor ga gebruiken. Nu ligt het hout op hout.

We hebben ook alvast 6 meter ledstrip gekocht, maar daar moet nog een aantal meters bij denk ik, maar dat is voor later.

ledverlichting aquarium
ledverlichting aquarium

Ik ben van plan om nu eerst een kastje te maken voor de electra, ik wil eigelijk een soort schakelbord maken en niet meer met al die losse stekkers en snoeren werken, maar vaste aansluitingen, te bedienen door schakelaars (ik bedoel geen lichtschakelaars). Geen flauw idee hoe die dingen heten.

Ik ga aankomende week glas bestellen,volgens de meeste glas calculators wordt er op een water hoogte van 70 cm,12 mm glas dikte geadviseerd. Nu betreft dat natuurlijk vol glas aquariums de constructie van mijn bak is iets anders, mijn ruit komt tegen een stevige houten constructie gelijmd. Ik denk dat ik in eerste instantie een water hoogte ga aanhouden van 70 a 75 cm. De meeste mensen die ik heb gesproken adviseren 12 mm glas,maar er zijn ook mensen die zeggen in deze situatie zo als mijn bak ,dat ze het ook wel met 10 mm zouden aandurven. Dus ik weet het nog niet helemaal,ik denk dat ik 12 mm ga bestellen. Verschil in prijs is volgens mij tussen 10 en 12 mm glas bijna 80%,dus het is best wel aantrekkelijk om wat dunner glas te bestellen. Het streven is ook om niet veel meer dan duizend euro uit te geven voor aquarium, filters en lichtkap. Zo als het er nu voorstaat gaat dat ook wel lukken, moet wel zeggen dat ik wat materialen die ik gebruikt heb in huis had.

Een aantal nog af te schilderen onderdelen….

Dit word de kleur van het voorfront van het aquarium…ook dit moet ik nog een keer overschilderen…

De definitieve kleur van de voorzijde van het aquarium
De definitieve kleur van de voorzijde van het aquarium

De leds zijn in de lichtkap gemonteerd:

Leds in de lichtkap
Leds in de lichtkap

En zo ziet het verlicht aquarium eruit:

aquarium verlichting testen
aquarium verlichting testen

Ik heb nu alle spullen besteld die ik nog nodig heb, glas, de rest van de vijver folie. Ik hoop dat ik alles in deze 2 weken binnen te krijgen zodat ik met het water dicht maken van de bak kan beginnen……ik wil er water in zien!

Op de eerste helft van de vloeibare vijver folie zit ik nog steeds te wachten…dit wordt week 4, we hebben die koi internet shop vrijdag weer is gebeld…de persoon die we aan de telefoon kregen vond het zelf ook wel lang duren. Hij zou er persoonlijk achter aan gaan, nu ben ik natuurlijk gerust gesteld p:   We hebben de rest van de folie dan ook maar bij een ander zaak besteld.

Glas wat we moesten hebben zat best wel veel prijs verschil in ,de goedkoopste was 275 euro en de duurste 450 euro (de plaatselijke schilder).

Ik heb ook nog wat epoxy besteld bij Mr.Boat voor de montage van de ruit op het houten frame, dit kreeg ik binnen 1 dag in huis.

schakelaar met led
schakelaar met led

Verder ben ik met de laatste resten hout werk bezig…hoop ik. Er is ook een kastje voor steker dozen, schakelaars. Ik heb het kastje in 2 delen gemaakt, de achterkant voor de stop contacten en de andere zijde voor de schakelaars die ik besteld heb. Deze schakelaars zijn met een blauwe led uitgevoerd.

De laatste onderdelen voor de filters:

laatste onderdelen filters
laatste onderdelen filters

Ik ben begonnen met het isoleren en aftimmeren van het aquarium aan de zij/achterkant en filter. Het afwerken doe ik met stroken parket. Verder heb ik aan alle zijden 15mm tempex gebruikt.

afwerking van de overloop
afwerking van de overloop

Het tempex voor de isolatie van het aquarium:

Het tempex voor de isolatie
Het tempex voor de isolatie

Omdat Epoxy slecht hecht op glas wordt het glas gemonteerd met normale aquarium silicone kit op het hout dat is behandeld met epoxy.

Ik ben nu zo’n beetje klaar met het aftimmeren van de zij/voorkant/filter ik moet alleen nog een aantal hoek profieltjes monteren. Vandaag ook bericht gekregen over de levering van het glas,het wordt dus volgende week donderdag.

IK hoop dat ik de aan komende week ook de vloeibare vijver folie geleverd krijg , dan kan ik meteen na het plaatsen van de ruit de folie er in verven.

De afwerking van de overloop:

De afwerking van de overloop
De afwerking van de overloop

De achterzijde met de filters:

De achterzijde van het aquarium met filters
De achterzijde van het aquarium met filters

Ik ben van plan een achterwand te maken bestaande uit verschillende delen, met zeg maar een open doorkijk naar de achterwand, de wand bestaat dus uit verschillende losse delen. Als achtergrond kleur heb ik dus ook blauwe vloeibare folie besteld, ik moet wel even zien hoe dat gaat uitpakken met de achtergrond kleur.

Ik durf trouwens ook niet de achterwand ter plekke er in te maken wil eerst goed testen wat van een soort kit op de vloeibare vijver folie het beste hecht. Bovendien met de achterwand die ik voor ogen heb is het een beetje moeilijk te realiseren om ter plekke de achterwand te maken,ik wil graag aan de bovenkant overhangende rotsen maken, gebruik makend van pur schuim.

Ik ga dus een mal maken, die kan ik dan zeg maar op de kop zetten als ik met de bovenkant bezig ben (anders zakt een boel purschuim naar beneden)

Het wordt zo wie zo heel lastig om dingen te doen aan het aquarium als ik de ruit er in heb, als ik op het moment iets aan of in het aquarium wil doen ga ik door de opening van de voorruit (kan via de zijkant er niet omheen het bestaande aquarium staat te dicht op het nieuwe). Ik ga het bestaande aquarium pas weg halen als het nieuwe klaar is.

Kan ook wel zijn dat ik eerst het aquarium ga testen op waterdichtheid en spoelen en vervolgens de vissen overzet, het oude aquarium weghaal. En dan rustig met de achterwand bezig ga en die er later pas in maak.

Ik ga in eerste instantie een warmte wisselaar die ik een jaar of 10 geleden in elkaar gelast heb gebruiken, door de gelaste buis lopen zitten 2 roest vaste pijpen voor het aquarium water. Verder is het een vrij simpel ding, ik herinner me niet meer het vermogen, maar ja, dat moet ik maar weer opnieuw bekijken.

warmtewisselaar
warmtewisselaar

Het is natuurlijk als bijverwarming bedoeld, de aanvoer van het cv water regel ik met een thermostatische kraan met afstand voeler. Die voeler komt in het filter te hangen, temperatuur is in te stellen met de radiator kraan..dit is dan ook de meeste simpele regeling. Liever heb ik een temperatuur voeler die kan schakelen, bv de aanvoer pomp van het aquarium water naar de wisselaar.

Ik ben dus van plan om een aparte pomp voor de wisselaar te gebruiken. Het zou dus mooi zijn als ik zo iets ergens kan bestellen. Ik heb alleen geen flauw idee waar en hoe zo iets heet.

Oh ik moet ook nog even vermelden dat die wisselaar ook wel op een andere manier gemaakt had kunnen worden. Meestal word hier een zogenaamde platen wisselaar voor gebruikt. Ik heb toendertijd hier voor gekozen om dat in de buis een redelijke hoeveelheid cv water zit. Dus als de cv uitgeslagen is blijft de wisselaar nog redelijk lang op temperatuur In elk geval in stuk hoger als de kamer temperatuur Ik zou hem bv ook nog kunnen isoleren. Dit doe ik niet omdat ik het wel prettig vind om op die plaats bij het aquarium een warmte bron te hebben voor de omgevingstemperatuur.

Ik heb de de wisselaar even een ander kleurtje gegeven samen met nog wat andere onderdelen:

warmtewisselaar voor aquarium geverfd
warmtewisselaar voor aquarium geverfd

Het mooist zou zijn om rechtstreeks bij de ketel het cv circuit te splitsen, anders moet je telkens de rest van je huis ook verwarmen als het aquarium om warmte vraagt. Ook ’s zomers. Maar dit zit er voorlopig niet in. Ons huis heeft geen zolder, maar een derde woonverdieping met gewone ramen in de gevel: hal stookruimte, 2 kamers. de stookruimte zit zo ongeveer in het midden van de totale ruimte, alle pijpen die naar beneden gaan, lopen naar de 2de verdieping en zijn daar afgetimmerd door middel van leiding coven of dubbele muren (geen centraal schachtje dat helemaal naar beneden loopt). Als ik een extra groep zou willen maken zou dat een complete verbouwing opleveren…daar zie ik voorlopig maar van af.

Die regeling die ik voorstelde is geen primaire verwarmings methode maar een stuk bijverwarming. Als de thermostatische kraan opengestuurd wordt en er is geen aanvoer van warm cv water dan gebeurt er niets…dat is dan ook meteen het zwake punt van deze regeling. Nu is dat in de winter geen probleem, de cv slaat dan vaak genoeg aan om een deel van het aquarium water mee op te warmen, maar dit wordt natuurlijk heel anders als de temperatuur niet zo laag is buiten.

Dus met deze regeling heb je er niets aan in de zomer en delen van het voorjaar/najaar. Nu zag ik laatst een best wel goedkope en vooral erg compacte ketel zo iets zou ik kunnen installeren bij mijn aquariums(ik kan bv met de rookgas afvoer makkelijk naar buiten komen van af dit punt). Of de aanschaf van een zonneboiler en panelen, speciaal voor het aquarium. Maar de laatste 2 oplossingen zijn op het moment te duur, dus dat is meer voor de toekomst, hier wil ik nu mijn geld niet in investeren.

Opmerking over de kosten voor het opwarmen van het aquarium, ik heb nu ook zo’n 1200 liter op te warmen, het nieuwe aquarium wordt zo’n 2500 liter (de oude aquariums gaan weg). Je zou dan denken dat ik een keer zo veel water zou moeten gaan opwarmen, maar zo kun je dat niet zien, want het nieuwe systeem is heel veel beter geïsoleerd dan wat ik nu heb. Het aquarium is van hout, maar ook nog van extra isolatie voorzien.

Ik heb afgelopen vrijdag de eerste helft van de vijver folie gekregen,sinds dien ben ik elke dag een laag folie aan het rollen in het aquariumde droog tijd is ongeveer 12 uur. Na de droog tijd is het spul wel redelijk uitgehard maar blijft nog een aantal uren wat plakkerig dus met dit aquarium kan ik maar 1 keer per dag er een laag inrollen …anders plak ik er zelf aan vast.

Het verbruik is ongeveer 2kg per vierkante meter. Deze zending was 10 kg ,ik heb ongeveer 60% van het totaal gebruikt. Nu ga ik de rest ook nog wel gebruiken,de laatste lagen rol ik er in na dat ik de voor ruit er in gezet heb zo kan ik dat ook weer tegen de ruit aan werken.

Ik heb er eigenlijk alle vertrouwen in dat het aquarium nu al voldoende water dicht is, ik heb nog nooit met dit spul gewerkt,maar moet zeggen dat ik het heel mooi spul vind,het zit bijzonder vast op de ondergrond en is redelijk makkelijk te verwerken, stinkt wel ontzettend, na ja de eerste dagen…nu ruik ik het niet eens meer.

Vloeibare vijverfolie in aquarium plakken
Vloeibare vijverfolie in aquarium plakken

Ik heb de voorkant waar de ruit tegen aan komt met 2 lagen epoxy bewerkt (het hout) omdat ik bang was dat de folie op de epoxy niet zo’n goede hechting opleverde maar die angst was ongegrond. Ook op de epoxy is de hechting bijzonder goed (zowel op de epoxy als het hout is het spul niet meer op een normale manier af te krijgen).

Wat mijn verbazing wekte zijn de kosten van het dicht maken van het hout: 10 kg=90 a 100 euro zo ongeveer, en dat is zo”n beetje genoeg voor mijn aquarium. De meeste andere producten die ik in overweging heb genomen waren/zijn 100% duurder of meer, vooral als je er nog speciaal gereedschap voor bij moet kopen zoals bv lamineer rollers voor glas fiber.

Ik snap er dus ook niets van dat dit in Nederland niet veel gebruikt wordt. Ik heb van het iemand uit de VS vernomen, die zij mij dat het een middel is dat veel toe gepast word met de bouw van houten aquariums in de VS.

afwerking met vloeibare vijverfolie
afwerking met vloeibare vijverfolie

Ik ga ook zelf een rots achterwand maken van tempex en purschuim afgewerkt met verschillende lage tegel lijm en tenslotte epoxy. Ik zit er over te denken om ook hier vloeibare folie voor te gaan gebruiken, zit alleen een beetje met de kleur,ik heb nu zwart en als alles goed gaat krijg ik ook nog 10 kg blauw(voor de filters), nu moet ik gaan kijken of ik die bijde kleuren een beetje kan mixen. Ik ben niet van plan om een kompleet zwarte achterwand te maken.

Grote voordeel van de vijver folie is dat je met 1 of 2 lagen kan volstaan op de achterwand denk ik. En je zit ook niet nadien met het spoelen van de achter wanden /aquariums ,na uitdroging is het spul niet giftig meer en zelf geschikt voor bv drinkwater opslag.

vijverfolie aan de binnenzijde van het aquarium
vijverfolie aan de binnenzijde van het aquarium

Alle delen die met condens of met spat water in aanraking kunnen komen heb ik met epoxy behandeld:

alle aquarium onderdelen met epoxy behandeld
alle aquarium onderdelen met epoxy behandeld

Gisteren is de aquarium ruit geplaatst, ik had daar bij wat hulp nodig. We waren met 4 man sterk en nog wat vrouwelijke hulp troepen……was een beetje overkill aan mensen. Uiteindelijk was 3 man ook wel genoeg geweest We moesten de ruit over het aquarium heen beuren en dan rechtstandig in de diagonaal van de bak laten zakken, moet zeggen dat die ruit best wel zwaar was,maar vooral erg onhandelbaar. We moesten ook erg oppassen dat we niet met bv een hoek van de ruit in de vijver folie terecht kwamen.

Verder geen problemen gehad, ik heb gewone aquarium silicone gebruikt tussen de ruit en het hout dat 2x is behandeld met epoxy. Ik ga nu met de vijverfolie tegen de ruit aanwerken.

Een van mijn helpers heeft ook nog even getest,wat er gebeurd als de lichtkap van 1.80 cm naar beneden valt…het viel reuze mee.

Vóór het kitten eerst afplakken:

voor het kitten eerst afplakken
voor het kitten eerst afplakken

De ruit wordt in de kit gezet:

De aquarium ruit wordt in de kit op zijn plek gezet
De aquarium ruit wordt in de kit op zijn plek gezet

Met behulp van latjes wordt de ruit goed in de kit gedrukt:

met latjes vastgedrukt
met latjes vastgedrukt

Ik ben ondertussen ook met de achterwand begonnen. In eerste instantie wilde ik het aquarium en de filters dichtmaken vervolgens de zaak vullen en dan pas de achter wanden plaatsen. Dat gaat niet door …ik heb nog steeds niet de tweede helft van de folie gekregen dus heb de planning maar een beetje veranderd. Ik heb geen zin om dagen lang niets aan het aquarium te doen. Ik wil de achter wand in 3 delen maken: 2 hoge delen in de hoeken en een wat lager deel in het midden, zodat er een doorkijk ontstaat in de achterwand.

Ik heb een mal gemaakt van een oud werkblad:

Mal van een oud werkblad
Mal van een oud werkblad

Iets uit het midden komt een wat lager deel wat op de bodem door loopt.

eerste tempex voor de aquarium achterwand
eerste tempex voor de aquarium achterwand

Zo mag ik het zien mijn dochtertje aan het werk…

Eerste keer in de tegel lijm:

De doorkijk tussen de beide rotsdelen……ik kan het zwart laten, als het goed is krijg ik uiteindelijk ook nog folie in het blauw.

doorkijk in rotsachterwand
doorkijk in rotsachterwand

Mijn bedoeling was altijd om de doorkijk blauw te maken maar het zou natuurlijk ook zwart kunnen zijn.

Ik gebruik tegel lijm en de laaste lagen zijn van epoxy. Hierbij wil ik de dieper gelegegen stenen op de achterwand een wat donkerdere kleur geven.

Ik heb het eerste deel van de achterwand geplaatst. Als lijm tussen het rots deel en de achterwand heb ik vloeibare vijver folie gebruikt. Dit gaf nogal wat problemen. De rotswand moet je dan wel redelijk vlak op de achterwand krijgen, die vijverfolie is natuurlijk geen kit. En daar zat nou net het probleem Ik heb voor de rotswand als ondergrond een tempex plaat van 2 cm dik gebruikt, waarom? Ik had die nog op voorraad. Volgende keer als ik zo iets ga maken gebruik ik platen van 7 of 10 cm.

Met kit zou het een stuk makkelijker geweest zijn…nu heb ik inderdaad wel kit besteld bij de zaak waar ik ook de tweede helft van de vijverfolie besteld heb…….ik heb het nog steeds niet binnen.

Verontschuldigen…beloften…opgestuurd…maar je kan het wel raden tot nu toe nog steeds niets.

Op de vijverfolie kan je geen silicone kit gebruiken dus ben ik een aantal dagen bezig geweest om uit te zoeken wat voor kit ik kan gebruiken. De andere achterwanden ga ik in ieder geval kitten. Nu kan je dat soort kit in de regel bij koi shops bestellen maar daar had ik geen zin in, weer een aantal dagen wachten voordat ik het spul in huis heb.

Ik heb verschillende kit leveranciers benaderd om te vragen of de kit na uitharding nog giftige stoffen af geeft. In de meeste gevallen was het antwoord dat de kit niet in een aquarium milieu gebruikt kan worden. Uiteindelijk heb ik toch een kit soort gevonden die zonder probleem in een aquarium gebruikt kan worden. Pattex power fix kan volgens de fabrikant rustig in een aquarium gebruikt worden, daar zitten geen giftige stoffen in volgens de email die ik gekregen heb.

Meestal word op verschillende aquarium forums tec7 aanbevolen, maar dit is in Nederland nauwlijks te krijgen, een enkele online winkel heeft het maar meestal voor een belachelijke hoge prijs van rond de 18 euro en als je pech hebt moet je ook nog een euro of 5 bezorgkosten betalen…..in elk geval wat ik zo gevonden heb, vandaar mijn zoek tocht naar een andere kit soort.

vastzetten eerste deel aquarium achterwand
vastzetten eerste deel aquarium achterwand

Ik heb vandaag het tweede deel van de achterwand geplaatst en weer in gesmeerd met tegellijm. Dit wil ik nog een aantal keer herhalen. Ik heb nu ook andere tegel lijm gebruikt, deze is wat groffer van samenstelling.

Gisteravond nog even de ruiten in de filters gekit. En aangezien ik vandaag de resterende folie heb gekregen kon ik de 3 filterdelen ook nog even verven met de folie. De kleur van de folie die ik heb gekregen gebruik ik ook voor het open achterwand deel in het aquarium.

Ik heb lang nagedacht wat ik moet doen met eventueel stenen op de bodem en of ik wel losse stenen ga gebruiken. Ik wil toch wel wat schuilplaatsen (holen)aanbieden ,vooral aan mijn L nummers Ik ga stenen gebruiken en die insmeren met pur en vervolgens bijsnijden en insmeren met de zelfde tegellijm die ik voor de achterwand heb gebruikt. Op deze manier wil ik voorkomen dat de stenen op de bodem heel anders worden dan de achterwand.

het biologisch filter
het biologisch filter

De overloop is netjes weggewerkt in de achterwand:

overloop in de achterwand verwerkt
overloop in de achterwand verwerkt

De doorkijk is nu nog zwart:

De zwarte doorkijk in het aquarium
De zwarte doorkijk in het aquarium

Het droogfilter is voorzien van glas:

Droogfilter voorzien van glas
Droogfilter voorzien van glas

De nieuwe achtergrond kleur:

De nieuwe achtergrond kleur
De nieuwe achtergrond kleur

Ik twijfel of ik nog epoxy op de achterwand moet gebruiken, ik heb de delen een keer of vijf nu behandeld met tegellijm. Nu snap ik ook wel dat bepaalde mensen denken dat sommige l nummers door de tegellijm kunnen heen vreten.

Nu moet ik zeggen dat ik niet al te veel van dat soort l nummers heb en dat de exemplaren die ik heb, er nooit op heb kunnen betrappen op dit soort vreemde eetgewoonten. Nu begrijp ik ook wel dat sommige mensen zeggen dat ze de epoxy gebruiken om het geheel helemaal af te sluiten voor het water tenopzichte van de tegellijm.

Die illusie heb ik ook niet, denk dat het in mijn geval bijna onmogelijk is om de wand helemaal waterdicht te krijgen. Nu heb ik geprobeerd om op de achterwand delen een zo ruw mogelijke structuur aan te brengen…moet wel zeggen dat in tegenstelling tot een hele boel andere dingen dat dit aardig gelukt is. Dus ik ben bang dat het na gebruik van epoxy het te glad en te glimmend wordt. Zie ik een belangrijk punt over het hoofd om epoxy wel of niet te gebruiken?????

(ik heb natuurlijk wel wat rond gekeken op verschillende forums maar ik kan eigenlijk niet meer dan de 2 genoemde punten vinden)

Voor wat betreft het verven van de achterwand lijkt mij dat als je verf op water basis gebruikt dat het geen probleem is. Je moet het natuurlijk wel goed laten drogen. Ik geloof dat verf pas na een week of 3 volledig uitgehard is.

In mijn geval ga ik helemaal geen verf gebruiken denk ik………..Nu kan dat maar zo veranderen lol.

Ik heb de structuur van de rotswand ruw gemaakt, ik hoop dan ook dat binnen niet al te lange tijd wat algen groei en zo op krijg. Het word een Malawi bak, op het moment dat je er wat begroeiing op krijgt zie je de achtergrond kleur toch niet meer.

In het verleden heb ik wel eens een achterwand gemaakt en doormiddel van het gebruik van verf wat meer diepte aangebracht (diepere delen wat donkerder). Maar met deze wand zit er zo wie zo genoeg diepte in. Ik moet er nog eens goed over nadenken, vond het nu vooral belangrijk dat ik de bak kon vullen, moet hem toch verschillende keren leeg laten lopen.

Ik heb alles bijna helemaal gevuld. Geen problemen gezien tot nu toe:

eerste keer vullen aquarium
eerste keer vullen aquarium

Om het aquarium te vullen gebruik ik een aansluiting vlak bij de watermeter hier in huis van 22 mm waar een kraan op is gemaakt, speciaal gedaan om onze vijver te vullen. Nu gebruik ik de aansluiting ook om het aquarium te vullen, maar dan nog duurt het een paar uur. Vullen is nog niet eens het probleem….ik heb de bak leeg laten lopen, dat duurde een uur of 5….volgende keer zet ik er een pomp in.

Ik had het aquarium afgevuld op 2200 liter,en dan nog 500 liter voor de filters.

Ik ben vandaag het aquarium aan het leeg halen. ik ga alles nog een keer in de tegel lijm zetten en daarna ga ik toch epoxy gebruiken. Ik wil toch wel het zekere voor het onzekere nemen. Dit kost me wel een week werk denk ik. Vóór alle handelingen die ik nog wil doen moet ik zorgen dat alles helemaal droog is…zal wel een tijdje duren voor dat alles goed droog is.

Ik ben ook al vast bezig gegaan met de losse stenen, daarvoor gebruik ik gewone stenen, pur die vervolgens onder en smeer ze dan in met de tegellijm/epoxy.

De stenen voor op de bodem
De stenen voor op de bodem

Dit zijn de grote rotsen die ik met steen en pur heb gemaakt, voor de kleinere rotsen pak ik wat keien uit de vijverrand en smeer ze vervolgens in met tegel lijm en epoxy.

De grote rotsen
De grote rotsen

Ik heb de achterwand in de epoxy gezet…..eindelijk na bijna een hele week drogen. Ik heb nog wat met kleuren gekliederd,vind het persoonelijk wel mooi zo. Ben trouwens erg blij dat is als nog de epoxy gebruikt heb, alles is veel steviger geworden.

Ik heb dat spul van Mr Boat gebruikt en ben er erg tevreden mee. Binnen 1 dag geleverd, prima verpakt, duidelijke maat beker, roerstokje, handschoenen…heel complete dus.

We hebben het zand ook al vast in het aquarium gegooid,we hebben 170 kilogram metsel zand gebruikt. Normaal spoel ik het altijd onder de kraan uit, dit keer niet dus spoel ik het dit keer in het aquarium schoon.  Ik gebruik al een aantal jaren gewoon metsel zand als bodem, dat bevalt prima. Vind het prettig dat de zandkorreltjes niet allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben. Met metselzand varieert dit van heel fijn tot redelijk grof zand dit staat wat natuurlijker dan bv speciaal aquarium zand.

achterwand is bewerkt met epoxy
achterwand is bewerkt met epoxy

Aan de achterkant is ook alles zo’n beetje gemonteerd. Zaterdag ben ik van plan om te vullen en spoelen.

achterzijde aquarium is klaar
achterzijde aquarium is klaar

Ik heb het schakel kastje ook zo’n beetje klaar nu. In de voorkant zitten de indicatie leds, verder komen er nog een paar schakelaars in en wat andere digitaal uitleesbare zaken(die ik nog niet heb), er is in elk geval genoeg plek voor.

Het kast kan je makkelijk van de wand halen en aan de andere zijde van het kastje zitten wat normale stopcontacten (ik moet nog een soort kabelgoot maken).

schakelkast aquarium
schakelkast aquarium

Het streven is om geen electrische verbindingen zoals stekkerdozen enzo, op en iets boven de vloer te hebben.

stroomvoorziening van het aquarium
stroomvoorziening van het aquarium

Hieronder een lijst met de kosten en de spullen die ik heb gebruikt en de winkels. De lijst is een beetje bij benadering,kan zijn dat ik wat ben vergeten, maar voor 98% is het dit zo’n beetje. Ik heb de bedragen afgerond, we hadden ook nog een aantal spullen thuis, denk daarbij aan een paar pakken parket, wat klein hout, een aantal Ytong blokken.

 

Gebruikt materiaal:

  • hout plaat materiaal 3xmultiplex 18mm watervast € 160 fixet
  • 2x underlayment € 50 fixet
  • onderbouw ytong blokken € 70 fixet
  • 1xmultiplex 12 mm voorkant € 25 gamma
  • 2xmultiplex 6 mm lichtkap € 25 gamma
  • hout balken en latten balken 67x44mm pak € 20 gamma
  • latten 44x18mm pak € 17 gamma
  • glas aquarium+filters glas € 275 glasdiscount
  • vloeibare vijverfolie impermax vloeibare vijver folie € 210 veldhuis
  • afwerking: verf, grondverf, schuurmiddelen, kit, schroeven, lijm € 120 action
  • kit aquariumkit € 24 gamma
  • kit voor vijver folie € 28 darumakoi
  • epoxy voorkant € 25 mr boat
    ———–totaal aquarium+filters 992 euro———–

 

  • achterwand pur schuim € 50 action
  • tegellijm voor achterwand € 11 praxis
  • isolatie tempex voor aquarium € 8 gamma
  • epoxy achterwand € 25 mr boat
  • epoxy stenen op de bodem € 25 mr boat
  • verlichting led strips € 85 aldi
  • kit voor achterwand € 20 praxis
  • metselzand voor bodem € 18 fixet
    ———–totaal decoratie 242 euro————-

Ik ben dinsdagochtend begonnen met spoelen en vullen van alle onderdelen. Het spoelen van het zand viel reuze mee op deze manier. Behalve het aquarium heb ik ook alle filter onderdelen gevuld. Enigste probleem wat ik tot nu toe heb gehad, is een ontluchter die iets lekt op de warmte wisselaar.

Ik heb vandaag de voorlopige hoofdpomp aangesloten; 5000 liter per uur heeft het als vermogen. Kan zijn dat ik een later stadium hem vervang voor een van 6000 liter per uur. Deze geeft 1000 liter meer, maar die gebruikt maar de helft aan wattage van wat ik nu gebruik. De pomp is ook relatief goedkoop. Deze heb ik op een of andere koi shop gevonden, op het moment gebruik ik een 6000 liter versie op mijn bestaande aqariums. Ik geloof dat het me 130 euro koste, ik kan de serie pompen erg aanbevelen.

Voor de wisselaar ga ik voorlopig een apart vijver pompje gebruiken. Het is de bedoeling dat dit pompje geschakeld word door een temperatuur controler. Dit heb ik gepland voor vanavond.

De eerste week filter ik zonder noemenswaardige filtervulling. Het is vooral de bedoeling om flink te beluchten de eerste week.

Het water ziet troebel door opwervelend zand
Het water ziet troebel door opwervelend zand
De overloop stroomt nu de verkeerde kant op
De overloop stroomt nu de verkeerde kant op

Een kijkje in het droogfilter:

Kijkje in het droogfilter
Kijkje in het droogfilter

Het aquarium is helemaal gevuld, uiteraard is het water nog wel troebel door het zand:

troebel water
troebel water

De overloop maakt niet te veel geluid…zodra de filtermassa er in zit. Hij is nu natuurlijk helemaal leeg, ik wil in de tijd dat ik spoel en loog, geen troep in de filtervulling krijgen, de filtervullingen die ik ga gebruiken komen er pas in als het aquarium uitgeloogd is. Hetzelfde geld voor de zandvulling in het wervelbedfilter.

Het water komt boven in het droogfilter in een bak, daar zitten gaten in. Vervolgens stroomt het met dunne stralen naar beneden. Eerst komt het water op een filtermat en dan op de biologe filtermassa. Zo’n filter maakt door het druppelen van het water altijd wat geluid maar met deze opstelling valt het reuze mee.

Alles is van hout gemaakt, dit isoleert ook prima het geluid, vervolgens zitten ook overal deksels op.

Planten??? die heb ik in mijn tuin….en dat vind ik al erg om die te onderhouden. Allemaal gekheid natuurlijk. Er komen maar een paar planten in, Crinum thaianum een paar veldjes. Dit word een Malawi aquarium, ik probeer dan ook zo veel mogelijk het natuurlijke biotoop na te bootsen.

Nu snap ik wel dat de boven genoemde planten niet in het Malawi meer voorkomen….ik zou eigenlijk Vallisneria Spiralus moeten gebruiken, dit en het houden van een aantal L nummer die ik ben van plan te houden, komen niet overheen met het Malawi biotoop.

De instroom van het water vanuit het filter maakt helemaal geen geluid, heb ik best lang over gedaan tot ik wist hoe ik dat voor mekaar moest krijgen, ik wilde dit keer vermijden dat ik van die instroom pijpen die een stroom versnelling veroorzaken in het aquarium moet monteren. Maar wel van belang is dat de oppervlakte waterspiegel constant in beweging is. Ik moet zeggen dat ik vooral op dit onderdeel erg tevreden ben hoe dit nu uitpakt.

Ik heb eindelijk tijd gevonden om de stenen op de bodem af te maken, moest nog de onderkant in de epoxy zetten. De bedoeling is dat ik ze in de loop van zaterdag in het aquarium plaats, bij de volgende spoelbeurt van het aquarium. Het is op het moment niet leuk om met de handen en armen in het aquarium te zitten, veel te koud brrr….

stenen staan ook in de epoxy
stenen staan ook in de epoxy

Ik heb gisteren een aantal stenen uit de tuin gehaald en in het aquarium geplaatst. Ik weet niet of ik het zo laat als op de foto te zien is, kan zijn dat ik sommige stenen nog omruil met andere stenen uit de tuin, of ze anders neerleg. Kan er op het moment niet veel aan doen. Gisteren heb ik ook voor de derde keer water ververst. Dat doe ik met gewoon leiding water…ik kan wel zeggen dat dat spul best koud is.

De warmte wisselaar werkt ook naar behoren, in de 20 uur dat het water er nu in zit, is de temperatuur rond de 19 graden. Dus het opwarmen gaat behoorlijk snel, in acht genomen dat het systeem nu een inhoud heeft van rond de 2700 liter (2200 liter van het aquarium en 500 liter van de filters.

Zo als al eerder vermeld in dit artikel wil ik een aantal veldjes met Crinum thaianum aanleggen. Ik doe dit in plaats van Vallisneria gigantea die het in mijn bestaande aquariums na een tijdje altijd slecht gaat doen, met de Crinum thaianum heb ik betere ervaringen. Nu moet ik ook wel zeggen dat ik niet zo veel verstand heb van aquarium planten, ik heb al een jaar of 20 cichliden en nooit veel aandacht voor de beplanting gehad. Nu is het natuurlijk niet zo dat ik er hellemaal niets van af weet.

Maar goed waar het op neer komt dat ik op de voorgrond vooral rond het midden een aantal veldjes wil hebben met wat lagere beplanting van 1 of 2 soorten, onze voorkeur gaat uit naar een grasachtige soort. Moet wel in de gaten houden dat het een Malawi vissen in komen en dat de water spiegel nu rond de 80 cm zit. De veldjes met lagere beplanting mogen trouwens best wel een hoogte van rond de 20 cm hebben, minder hoog kan natuurlijk ook.

aquarium met stenen uit de tuin
aquarium met stenen uit de tuin

Ik ben van de week heel erg druk geweest met met van alles en nog wat aan en in het aquarium. Begin van de week heb ik onder andere nog 2 meter leds besteld en vervolgens gemonteerd. Van wat oude leds zelf heb ik een led balk gemaakt die niet op de licht kap zelf gemonteerd is. ik wil niet alle verlichting monteren op de lichtkap, vind het lastig dat als je de kappen weg haalt, dat dan ook meteen alle verlichting weg is.

Ledbalk voor op het aquarium
Ledbalk voor op het aquarium

De weerspiegeling van de Leds in het water:

Weerspiegeling leds in het water
Weerspiegeling leds in het water

Twee verwarmingselementen besteld en gekregen 300 watt, deze heb ik in het zand filter gehangen. Eigenlijk heb ik ze op het moment niet nodig. De warmte wisselaar werkt bijzonder goed, hij kan alles gemakkelijk op 25 graden houden zonder verwarmingselementen.

300 watt staafverwarming
300 watt staafverwarming

Aan de kant waar het aquarium tegen de muur staat had ik nog 15 cm over tot de muur. Ik heb aan de bovenkant over heel de breedte een bak gemaakt van 20 cm diep, daar kan ik wat spullen in kwijt en de adapters van de led verlichting.

Ik heb 10 bosjes Vallisneria spiralis/recht besteld en gekregen. Die zijn er donderdagnacht ingezet, toen ben ik ook voor het eerst geheel onderwater in het aquarium geweest…veel makkelijker om wat dingen te doen op de bodem……..ging prima……tot dat de aardlek schakelaar er uit vloog door een kapotte trafo van de kerstverlichting. En daar zat ik dan in het pikkedonker in het aquarium, het kostte flink wat moeite om er uit te klimmen en het trapje aan de voorkant van het aquarium te vinden.

Valisneria spiralis in het aquarium
Valisneria spiralis in het aquarium

Het zand filter draait nu ook mee, hij draait nu op 50% van de vulling die ik wil gaan gebruiken. In het nat filter zitten nu een paar zakken filterwatten, die gaan er later weer uit en worden dan vervangen door ander filtermateriaal. Gedeeltelijk heb ik dat nu ook besteld en vulling voor het droogfilter. De pomp voor het filter heb ik ook vervangen door een exemplaar van 6000 liter per uur.

De bedoeling is om zaterdag een klein aantal visjes uit te zetten in het nieuwe aquarium.

Tijdelijke filtering door witte filterwatten
Tijdelijke filtering door witte filterwatten

Het water stroomt hier door de overloop in het droogfilter:

Het water stroomt door de overloop in het droogfilter
Het water stroomt door de overloop in het droogfilter

Nog even terugkomend op de filters: ik begrijp sowiezo niet goed dat dit soort filters in Nederland niet vaker worden toegepast, bv een droogfilter. In de meeste gevallen probeerd men het water vanuit het aquarium zo snel mogelijk doormiddel van een buis in de bioloog te krijgen.

Een droog filter is een geweldige onderdeel van een filtersysteem. Zijn toch ook geen dingen die zo moeilijk te maken zijn denk ik. Nu wil ik niet zeggen dat ik zo’n trendsetter ben en iedereen is natuurlijk vrij om te doen en laten wat men wil. Maar wat ik bedoel dat mensen soms heel veel tijd/geld in een aquarium steken en dat ze vervolgens voor de filtering technieken toepassen uit de jaren 50. Nu voldoet dat systeem natuurlijk in sommige gevallen prima. Maar aangezien het ook in Nederland ook wel een beetje een trend is geworden om wat grotere vissen te houden bv zo als in ons geval Malawi cichliden,snap ik niet goed dat van sommige nieuwe technieken niet vaker worden toegepast.

Ik was van plan om de vissen in gedeelten over te zetten maar dit heb ik niet gedaan. ik heb alles afgelopen vrijdag en zaterdag overgezet. Ik heb verder hier mee geen problemen gehad en alles lijkt goed te gaan.

Verder ben ik de afgelopen week vooral met de verlichting bezig geweest en wat andere kleinere dingen. Het filter is nu helemaal gevuld, ik heb alleen de pomp voor de wisselaar vervangen(de oude ging kapot). De wisselaar werkt nu als primaire verwarmings bron, de staafverwarmingselementen slaan nooit aan.

Het eindresultaat:

aquarium met malawi cichliden
aquarium met malawi cichliden
De verlichting geeft een mooie sfeer in het aquarium
De verlichting geeft een mooie sfeer in het aquarium

Auteur: Aislinn
Foto’s: Aislinn
Video: Aislinn

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

2 comments

  1. Beste Aislinn,

    Met plezier heb ik je verslag gelezen. Bedankt voor het posten van alles. Moest hard lachen om je verhaal toen de stoppen doorsloegen. Het is vast een hele klus geweest het bouwen. Ziet er allemaal erg mooi uit. Ik ben me op het moment aan het oriënteren om een bak van 1500lts te bouwen. (vandaar dat ik nou jou verhaal kwam).

    Vr groet, Jack

  2. Hallo Aislinn ik vind je aquarium prachtig de uitleg is ook goed.
    Ik heb toch een paar vraagjes.
    Ik zou graag weten hoe je het water rondpompt.
    Misschien kun je er een tekening bij zetten waarop je kunt zien waar de pomp staat en hoe het water door je systeem stroomt.
    Bovendien vraag ik mij af wat het droogfilter doet.
    Nog 1 vraag die led verlichting van de Aldi is die speciaal voor aqariums.
    Bij de action krijg je voor nog geen 20 euro 10 meter ledstrip waar van je de kleuren kunt veranderen.
    Zo dat is het voorlopig wel mvg Theo.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!