aquarium indraaien

2. Aquarium indraaien

“Indraaien” is de term die in de aquariumhobby wordt gebruikt voor het proces waarbij kolonies groeien van iets dat “heilzame bacteriën” wordt genoemd. Deze bacteriën zetten giftige visplas (ammoniak) om in een relatief onschadelijke verbinding die nitraat wordt genoemd. Het kweken van deze kolonies duurt normaal gesproken 4 tot 10 weken. Deze kolonies zijn de bruine smurrie die zich vormt op de filtermedia in het filter.

“Indraaien” van het aquarium kan een heel eenvoudig onderwerp zijn of het kan een heel complex onderwerp zijn. Het indraaien heeft de neiging om beginners in de war te brengen, omdat er honderden manieren zijn om met succes een aquarium te in te draaien. Iedereen heeft dus een ander advies. Deze reeks artikelen behandelt het onderwerp indraaien in lagen. De meest eenvoudige verklaringen komen eerst. Dan zijn er daarna steeds complexere verklaringen in lagen.

Biotodoma cupido
Biotodoma cupido

Houd het eenvoudig

Als je een nieuw aquarium hebt, wacht dan met vissen, installeer het met de filters en een luchtpomp, voeg water toe, voeg een waterconditioner toe voor het verwijderen van chloor en begin. Voer het aquarium en het filter net alsof je vissen in het aquarium hebt. Je water kan binnen een paar weken troebel worden. Negeer dat. Over vier tot zes weken zal het weer helder zijn. Als het water binnen vier tot zes weken helder is, voeg je de gewenste vis toe.

Je ornamenten en grind krijgen een bruine laag. Dat is heel normaal en het beste is om ermee te leren leven. En dat is het. Eenvoudig!

Aulonocara Lithobates Hybride
Aulonocara Lithobates Hybride

Een beetje ingewikkelder

Als je een beginner bent met een nieuw aquarium, houd het dan simpel. Vul het aquarium met water en voeg chloorconditioner toe volgens de aanwijzingen. Start alle filters. Voeg geen vis toe. Wacht minimaal vier weken voordat u de vis toevoegt.

Voeg ten minste één afgestreken theelepel per 75 liter met bruin smurrie gevuld materiaal toe van een al ingedraaid aquarium filter (het beste materiaal), of gecomposteerde (GOED COMPOSEERDE, niet vers!) koeienmest, of grond uit de tuin, of de grond uit een pot plant naar het nieuwe aquarium. Deze “zaad”-materialen bevatten allemaal veel nuttige bacteriën die het cyclusproces in het aquarium een ​​vliegende start zullen geven. Let op: commercieel verpakte potgrond is gesteriliseerd en zal niet werken. Doe het zaadmateriaal in een sok en stop het in het filter. Knijp om de paar uur in de sok. Verwijder de sok na ongeveer twee weken.

Belucht het water met een bruissteen en een luchtpomp. Voeg ongeveer een halve theelepel droog visvoer per 75 liter water per dag toe. Blijf het voer dagelijks toevoegen totdat je aquarium is ingedraaid. Het eten wordt helemaal vies van wit “spul”. Negeer het. Het voedsel moet ontleden om de nuttige bacteriën te voeden.

Laat het aquarium en het filter ongeveer vier weken staan ​​zonder waterverversing of filterreiniging. Het water in het aquarium kan erg troebel worden en zelfs gaan stinken. Negeer het en wees geduldig. Wanneer het water helder is of na ten minste vier weken voeren, is je aquarium klaar om vissen toe te voegen. Eenvoudig!

Exodon paradoxus Zaagtand Tetra
Exodon paradoxus Zaagtand Tetra

Wat is “indraaien”

Bij het opzetten van een aquarium doen de meeste hobbyisten graag iets dat “indraaien” wordt genoemd. Indraaien is het creëren van kolonies van nuttige bacteriën die enigszins giftige vissenplas (ammoniak) afbreken tot een niet-giftige verbinding genaamd “nitraat”.

Deze cyclus wordt gedaan door een constante “voeding” toe te voegen van ontbindend voedsel (waarbij ammoniak vrijkomt), ammoniak uitgescheiden door vissen of chemische ammoniak. Deze “voeding” maakt de langzame groei van deze nuttige bacteriekolonies op de filtermedia mogelijk.

Bij het indraaien van een aquarium zijn drie dingen belangrijk. Zij zijn:

Geduld, geduld en geduld

In tegenstelling tot vele mythen, is dat alles wat men moet weten om een aquarium te in te draaien.

Het proces waarbij bacteriën visplas (ammoniak) afbreken, wordt de “stikstofcyclus” genoemd. Veel mensen zeggen dat je de wetenschap van de “stikstofcyclus” moet begrijpen als je een aquarium hebt. Terwijl we de stikstofcyclus in andere artikelen uitgebreid uitleggen, is begrip van de stikstofcyclus NIET nodig om een aquarium te hebben.

Archocentrus nigrofasciatus Pink Convict
Archocentrus nigrofasciatus Pink Convict

Het wordt ingewikkelder

Er zijn veel manieren om een aquariumfilter succesvol te laten in draaien. De meeste ervaren hobbyisten voegen geen vis toe. Maar sommigen voegen goudvissen, goerami’s of danios toe en sommigen voegen zelfs goede dure vissen toe. Sommige mensen slagen er behoorlijk in om niet eens een filter te laten in draaien door slechts kleine aantallen vissen toe te voegen en ze slechts licht te voeren.

De ammoniak voeding kan voedsel, ammoniak, ammonium chloride of zelfs urine zijn. Je kan dagelijks kleine hoeveelheden “voer” geven en het ammoniak- en nitriet gehalte laag houden. Of je kunt een panty toevoegen met een stuk visfilet en/of garnalen (dwz veel voer) en het gewoon laten bederven (het wordt vies) en veel ammoniak aan de nuttige bacteriën geven. Sommige mensen testen dagelijks alle parameters en sommigen hebben niet eens een testkit. Verschillende kansen voor verschillende mensen.

Manier van indraaienRisico voor de vissenEenvoudig = 10
Lastig = 1
Snelheid in wekenAantal vissen toegevoegd
aan het eind
Eenvoudig visloosGeen104 – 6Veel te weinig
Visloos met testsGeen73 – 5Veel
Dr. Tim’s AmmoniakGeen36 – 10Een aantal
Constant AmmoniakGeen54 – 8Veel
Wat ik doeGeen11Veel
Met vissen en met testenKlein beetje36 – 8Een aantal
Alleen vissen in het aquariumWat risico98 – 12Een aantal
Niet indraaienVeel Risico1010 – 15Een aantal
Dit is een ERG grove analyse met VEEL variaties

De “hoeveelheid vis” in deze tabel geeft het aantal vissen weer die je KUNT toevoegen aan een aquarium aan het einde van een typische cyclus.

Elk van de methoden is:

 • “Eenvoudig Visloos” is slechts één keer per dag gedurende vier weken of langer wat visvoer toevoegen aan een werkend visloos aquarium.
 • “Visloos met tests” wordt gecompliceerder met behulp van testkits om het indraaien in een visloos aquarium te volgen waaraan visvoer wordt toegevoegd.
 • “Dr. Tim’s Ammoniak voegt alleen ammoniak toe (in plaats van visvoer) om een niveau van 0,5 ppm ammoniak in het aquarium te behouden.
 • “Constant Ammoniak” gebruikt een dagelijkse toevoeging van 0,5 tot 1 ppm ammoniak (in plaats van visvoer) aan een visloos aquarium.
 • “Wat ik doe” is een gecompliceerde visloze methode die illustreert wat een obsessief-compulsieve scheikundige kan bedenken.
 • “Indraaien met testen” is indraaien met vissen in het aquarium en nauwlettend monitoren met testkits.
 • “Alleen vissen in het aquarium” voegt kleine aantallen vissen en kleine hoeveelheden voedsel toe en gebruikt geen testkit.
 • “Niet indraaien” begint met vissen in het aquarium en doet helemaal niet aan formeel indraaien.

Natuurlijk is deze tabel slechts een ruwe benadering. Als je de juiste inoculatie gebruikt (sponsfilter dat uit een gevestigd aquarium, aarde of compost wordt geperst), kunnen al deze methoden (behalve “Wat ik doe”) aanzienlijk worden versneld.

Aulonocara Ruby Red
Aulonocara Ruby Red

Merk op dat “indraaien” zich ENKEL EN ALLEEN richt op de stikstofcyclus in een aquarium. Een nieuw opgezet aquarium van minder dan twee tot drie maanden oud met slechts kleine hoeveelheden algen en bruine smurrie kan worden “ingedraaid” maar niet “gerijpt” zijn. Een “volwassen” of goed gerijpt aquarium met bruine smurrie in het filter en substraat is een gevestigd miniatuurecosysteem dat op een hele reeks subtiele manieren gewoon beter werkt dan een nieuw aquarium.

Daarom raden we iedereen aan geduldig te zijn met hun aquarium en slechts langzaam vissen toe te voegen. En we raden aan om dit te doen ongeacht wat de watertesten de hobbyist vertellen of hoe de hobbyist het aquarium indraait. Het idee van een “volwassen aquarium” wordt in meer detail behandeld in deze link:

2.14. Het “volwassen” aquarium

Aulonocara Flame
Aulonocara Flame

Indraai test

Er werd een test gedaan van enkele van de indraai regimes. Dit zijn de resultaten:

BehandelingGemiddelde tijd om in te draaienAquarium1Aquarium2Aquarium3
Voedsel + urine + fosfaat23182626
Voedsel + urine25282226
Ammoniak + fosfaat25322024
Alleen ammoniak35423032
Dr. Tim’s + Fosfaat36403336
Ammoniak + Prime + Stability 37383043
Alleen Dr. Tim’s43483842

Verdere analyse van deze resultaten en wat ze betekenen is te vinden op deze link:

2.13. Indraai test

Geophagus tapajos
Geophagus tapajos

“Snake Oil” -producten

Helaas zijn er een groot aantal fabrikanten van aquariumproducten die een groot aantal producten verkopen om een aquarium te fietsen dat gewoon niet werkt. Het is categorisch onmogelijk om een aquariumfilter in een paar uur of een dag volledig “direct ingedraaid” te maken. De enige manier om dit te doen is door een functionerend filter over te brengen naar het nieuwe aquarium.

Er werd een test uitgevoerd op elf bacteriën-in-een-flesproducten en de test zei dat ze gewoon niet werkten, het duurde 28 tot 56 dagen om een aquariumfilter te laten draaien. In de link wordt hier uitgebreid op ingegaan:

2.8 Bacteriën-in-een-fles

Deze zelfde test zei dat tuinaarde, gecomposteerde mest en smurrie van een ingedraaid filter 8 tot 12 dagen nodig hebben om in te draaien. Ga naar deze link voor meer informatie over het “inoculeren” van een aquarium:

2.11. Inoculeren om in te draaien

Prime of Safe toevoegingen hebben geen zin tijdens het indraaien. Hetzelfde geldt voor Tetra AquaSafe Plus, Kordon AmQuel, Kordon AmQuel plus, ClorAm-X en Hikari Aquarium Solutions Ultimate. Geen van deze producten is “complex” of “ontgiftend” ammoniak of nitriet. Dat is een chemische onmogelijkheid. In de link wordt hier uitgebreid op ingegaan:

2.9. “Instant Cycling Chemicals” 

Fossorochromis rostratus
Fossorochromis rostratus

Mythes over indraaien

Er zijn een groot aantal onwaarheden en mythes die rond sociale media worden nagepraat over het onderwerp indraaien. Dit zijn enkele die vaak worden gezien:

 • De bruine “smurrie” in het filter bio-media of filterschuim is opgesloten uitwerpselen en het is gunstig voor het aquarium om het regelmatig en grondig te verwijderen. (Dit is DE grootste mythe in de hobby en verantwoordelijk voor veel vissterfte!)
 • Als het nitrietgehalte in een in te draaien aquarium hoger is dan 9 ppm, wordt de gunstige bacteriegroei geremd
 • Als het ammoniak gehalte in een in te draaien aquarium hoger is dan 4 ppm, wordt de gunstige bacteriegroei geremd.
 • Als matige hoeveelheden vis worden toegevoegd aan een aquarium waarin niet wordt ingedraaid, zal een groot deel van de tijd de vis sterven.
 • Als de voedselvoorziening van nuttige bacteriën wordt afgesneden, sterven ze binnen enkele uren of dagen.
 • Het “zaaien” van een nieuw aquarium met “smurrie” van een oud gevestigd aquarium verspreidt ziekten.
 • Gunstige bacteriën komen alleen voor in dunne, zeer hechtende biofilms op filtermedia en substraat, niet in de zachtbruine “smurrie” op het filter die kan worden afgewassen of uitgezogen.
 • Gunstige bacteriën vermenigvuldigen zich alleen tot het ammoniak niveau dat ze krijgen en niet verder.
 • Je kunt een aquarium opzetten, een kant-en-klare “bacteria in a bottle”-behandeling gebruiken (SeaChem Stability, Dr. Tim’s One and Only, Tetra SafeStart, FritzZyme, API Quick Start, Aquarium Products Colony) en meteen veel vissen toevoegen en geen ammoniakpiek hebben.
 • Je kunt een aquarium opzetten, een kant-en-klare chemische waterbehandeling gebruiken en meteen veel vissen toevoegen en geen ammoniakpiek krijgen (of in het alternatieve scenario verschijnt de ammoniakpiek tijdens het testen, maar de werkelijkheid wordt op magische wijze “geneutraliseerd” of “ontgift” door het chemische product zodat men de test kan negeren).
 • Het is gunstig om tijdens het cyclusproces periodiek een chemische stof zoals Prime toe te voegen.
 • Primeurtm en veiligtm zijn superieure waterconditioners die ook ammoniak, nitriet en zware metalen “neutraliseren”.
 • Er zijn producten die ammoniak en nitriet “neutraliseren” (Tetra AquaSafe Plus, Kordon AmQuel, ClorAm-X, Hikari Aquarium Solutions Ultimate, SeaChem AmGuard, API Ammo-Lock, API Stress Coat).

Al deze mythen zijn gewoon niet waar

Nimbochromis livingstonii OB
Nimbochromis livingstonii OB

Wat onderzoek heeft onthuld over indraaien

Zeer veel universitaire onderzoekers hebben het volgende gevonden:

 • Als men het bruine knijpwater uit een bestaande sponsfilter kan halen, giet dit dan in het water in de nieuwe tank en de cyclus zal in de snelst mogelijke tijd plaatsvinden. Het is belangrijk om deze bruine knijpers te laten “plakken” op een plek waar er een goede doorstroming is, zoals op het filtermateriaal. Als men het gewoon op de bodem van een tank laat liggen, zal het niet erg goed werken. Ik blijf de tank roeren wanneer ik bruine knijpers gebruik, zoals tien keer per dag. Om ammoniak te oxideren hebben nuttige bacteriën zowel een oppervlak nodig om zich aan te hechten EN een goede stroming over dat oppervlak.
 • Fosfaat blijkt door testen erg belangrijk te zijn voor nuttige bacteriën. Dus nadat het aquarium is opgezet en gevuld met water, voegt u een kwart theelepel fosfaatpoeder toe (kaliumfosfaat, natriumfosfaat of een van de verschillende calciumfosfaten, of een meststof met een hoog fosfaatgehalte zoals Scott’s Super Bloom 12-55- 6, Flower Fuel 1-34-32 of Miracle-Gro Bloom Booster 15-30-15) per vijfentwintig liter water.
 • Goede tuinaarde uit de tuin en gecomposteerde mest bevatten 19 miljoen nuttige bacteriën in één kleine gram. Dit is vele malen meer dan een hele fles bacteriën-in-een-fles uit de winkel. Dus een handvol aarde of compost zal een nieuw aquarium net zo goed bezaaien als de bruine smurrie van een sponsfilter. Grond en compost die in het aquariumwater worden gegooid, vertroebelen het water, maar het verdwijnt binnen een week of twee. Merk op dat commerciële grondmengsels uit de tuinwinkel dat wel doen NIET werk (misschien zijn ze gesteriliseerd?).
 • De pH voor fietsen moet hoger zijn dan 7,0 en MOET boven de 6,5 zijn. Het feit dat een lage pH cyclusvorming remt, werd bevestigd door tests in 2.13. onderstaande link.
 • Het is aan te raden om de pH altijd boven de 7,4 te houden door baking soda toe te voegen (natriumcarbonaat is beter) wanneer de pH zakt tijdens het indraaien. Een zak gemalen koraal in het filter is ook gunstig.
 • Gunstige bacteriën doen het het beste bij een pH van 7,4 tot 7,8.
 • De carbonaathardheid (KH) is belangrijk voor nitrificerende bacteriën. Voor elke tien ppm ammoniak die in nitraat wordt omgezet, wordt ongeveer 4 dKH (71,4 ppm of KH) carbonaat verbruikt.
 • Veel beluchting versnelt zowel het indraai proces als houdt de geuren laag (indraaien kan stinken!).
 • Het optimale niveau van voedingsstoffen voor een gunstige bacteriegroei is 400 tot 600 ppm ammoniak en 200 tot 400 ppm nitriet. Dus hoge niveaus van ammoniak of nitriet vertragen de cyclus niet. Maar houd er rekening mee dat als een aquarium een klein filter heeft of slechte filtermedia heeft, een ammoniaktoevoeging van meer dan 1 ppm het indraaien een erg lang proces kan maken.
 • Gunstige bacteriën KAN nemen soms nitraat in hun lichaam op als eiwit (“assimilerende denitrificatie”). Dit kan ZELDEN geef nul nitraten in een gefietste tank. Planten kunnen ook nul nitraten geven in een gefietst aquarium. Het einde van de cyclus wordt dus gedefinieerd als wanneer de ammoniak is gestegen tot ten minste 1,0 en vervolgens 0,25 of minder bereikt 24 uur na het toevoegen van wat “voer” (ammoniak, voedsel of urine) gedurende ten minste een week. Als nitriet aanwezig is, moet het nul zijn voordat het aquarium wordt gefietst. Daar wel NIET moet nitraat zijn.
 • Tijdens het indraaien is het nitraatgehalte niet van belang. Wanneer zowel ammoniak als nitriet naar nul gaan (het officiële “einde” van indraaien), ververs dan voldoende water om de nitraten op een redelijk niveau te brengen (ergens tussen de 40 en 160 ppm is een prima doel)
 • Merk ook op dat de hele indraai wetenschap een natuurlijk proces is. Er zijn honderden variabelen die men niet kan beheersen. Dus soms kan men in dagen indraaien en soms kan het maanden duren, ongeacht wat men doet. Moeder Natuur is gewoon niet erg voorspelbaar.

Veel voorkomende fouten

 • Als het aquarium eenmaal is ingedraaid, is het belangrijk om de bruine smurrie niet uit de filters te verwijderen of filterpatronen te vervangen. “Indraaien in een aquarium” is een onjuiste definitie van het indraaien. Men draait een filter in. De bruine smurrie in het filter op de filtermedia zijn nuttige bacteriën. Maak het schoon en de cyclus begint helemaal opnieuw.
 • Planten halen ammoniak, nitriet en nitraat uit het water. Omdat tijdens het indraaien ammoniak en nitriet nodig zijn om de gunstige bacteriegroei te voeden, worden tijdens het indraaien planten aan het aquarium toegevoegd kunnen deze SOMS voorkomen dat het aquarium gaat indraaien.
 • De meest gemaakte fout bij het indraaien is in paniek raken en het water verversen als het water troebel of groen wordt, of als het ammoniak- of nitrietgehalte stijgt. Waterverversingen verwijderen het voer voor de nuttige bacteriën en stoppen de kringloop. Je moet gewoon de bewolking of het groen negeren. Klik voor meer informatie over dat onderwerp op deze links:

6.2.3. Troebel water

16.7. Groen water

Nimbochromis venustus
Nimbochromis venustus

Meer diepgaande analyse van elke indraai methode

Omdat er zoveel manieren zijn om met succes een aquarium in te draaien, heeft het onderwerp veel complexiteit en heeft het veel ondersteunende links nodig. Klik op de volgende links om in te gaan op alle verschillende manieren om een aquarium te in te draaien:

2.1. Standaard visloos indraaien

2.2. De vele manieren om een tank in te draaien

2.3. Hoe ik een aquarium indraaien

2.4. Indraaien met ammoniak

2.5 Indraaien met Vissen

2.6. Helemaal niet indraaien

2.15. indraaien met een beplant aquarium

Daarnaast hebben we de verschillende testmethodes getest:

2.13. Indraai test

Placidochromis electra
Placidochromis electra

Fouten tijdens het indraaien

Dan zijn er een heleboel manieren voor nieuwkomers en ervaren hobbyisten om fouten te maken met het indraaien. Deze links bekijken deze fouten:

2.7. New Tank-syndroom

2.8 Bacteriën-in-een-fles

2.9. Chemicaliën voor ‘instant indraaien’ 

Pseudotropheus socolofi
Chindongo socolofi

De wetenschap achter indraaien

Dan is er de wetenschap achter het indraaien voor degenen die nieuwsgierig zijn. Deze wetenschap wordt beoordeeld in de volgende links:

2.10. De stikstofcyclus

2.11. Inoculeren voor indaaien

2.12. Gunstige bacteriën

2.14. Het “volwassen” aquarium

Het onderwerp biofiltratie en indraaien zijn nauw met elkaar verbonden. Dus als iemand geïnteresseerd is om diep in de wetenschap en de berekeningen achter alle aspecten van biofiltratie te duiken, is het volgende relevant:

6.2. Biofiltratie

6.2.1. Afval uitgelegd

6.2.2. Biofilms en Biofloc

6.2.3. Troebel water


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!