Bacteriën in een fles

2.8. Bacteriën-in-een-fles

Er zijn een hele reeks “snelstart”, “startbacteriën”, “nitrificerende bacteriën”, “stabilisatiesystemen” en “bacteriën-in-een-fles”-producten die beweren het volgende te kunnen doen:

 • “Voeg meteen vis toe”
 • “Veilige onmiddellijke introductie van levende vissen”
 • “Maakt onmiddellijke toevoeging van vis mogelijk”
 • “Vermijd het nieuwe tank syndroom”
 • “Voorkomt het nieuwe tank syndroom”
 • “Snel indraaien van aquariums”
 • “Maakt onmiddellijke introductie van vis mogelijk”

Er werden drie tests uitgevoerd op elf populaire bacteriën-in-een-flesproducten (zeven hiervan werden twee keer herhaald voor nauwkeurigheid). Tien andere behandelingen werden gebruikt. Alle proeven werden uitgevoerd met ammoniak (ammoniumchloride in ammoniakoplossing). Bij de eerste twee proeven werd aan het begin van het indraaien een fosfaatmeststof toegevoegd. Bij de eerste twee tests duurde de cyclus van gecomposteerde koeienmest, bruine smurrie van een aquariumfilter en tuinaarde 8 tot 12 dagen, de commerciële “bacteriën-in-een-fles”-producten en de vier controles (geen behandeling) hadden 26 tot 46 dagen nodig om in te draaien.

Placidochromis electra Black Face Gome
Placidochromis electra Black Face Gome

Verrassend genoeg toonde een derde test aan dat de toevoeging van fosfaatmeststof erg belangrijk is als men met ammoniak indraait.

Test van bacteriën in een fles producten

De drie tests kunnen in een tabel worden gezet:

BehandelingDagen om in te draaien Test 1 met fosfaat toegevoegdDagen om in te draaien Test 2 met fosfaat toegevoegdDagen om in te draaien Test 3 zonder fosfaat toegevoegd
Mestcompost 8812
Sponsfiltersmurrie121014
Zwarte aarde121426
Dr. Tim’s One and Only263422
Glosso Dry Bacteria 3046
Seachem Stability323848
Geen behandeling #1324036
Fluval Cycle342856
Tetra Safestart362846
Geen behandeling #2364052
Microbe-lift Special Blend36
Microbe-lift Nite Out3840
Frizyme Turbo Start383256
API Quick Start424448
Aqueon Pure Balls42
Colony483850

De tests toonden aan dat producten met bacteriën in een fles niet helpen om sneller een cyclus tot stand te brengen dan niets toevoegen (er werden in totaal vier “niets” -tests uitgevoerd die hetzelfde uitkwamen als het toevoegen van bacteriën in een flesproducten). Geen van hen zal iets doen om “het nieuwe tanksyndroom te voorkomen”. En als men wil voorkomen dat er vis wordt toegevoegd tijdens de ammoniak- en nitrietpieken van het indraaien, dan zullen deze producten het niet mogelijk maken om “onmiddellijk vis toe te voegen”.

Placidochromis phenochilus Gissel
Placidochromis phenochilus Gissel

Merk op dat de genoemde “zwarte aarde” afkomstig was van potplanten en de tuin. Het was niet de commerciële potgrond die in tuinwinkels werd verkocht. De meeste commercieel verpakte potgrond is gesteriliseerd en biedt geen enkel voordeel voor het indraaien.

De toevoeging van fosfaat bleek erg interessant. Het hielp de cyclustijd om fosfaat toe te voegen. Het lijkt er ook op dat Dr. Tim’s One and Only fosfaat bevat. En het lijkt erop dat mestcompost en sponsfiltersmurrie veel fosfaat bevatten, maar zwarte grond geen fosfaat. Maar er zijn meer tests nodig om die gegevens te verstevigen.

Merk op dat deze test met opzet heel eenvoudig is gehouden, zodat iedereen deze gemakkelijk kan dupliceren als ze dat willen. Een rigoureuze wetenschappelijke test onder laboratoriumomstandigheden kan door geen enkele hobbyist worden herhaald, dus dat is niet gedaan. Deze test is niet ontworpen om in sommige wetenschappelijke tijdschriften te worden gepubliceerd. Maar de testresultaten werden geanalyseerd met behulp van de zeer krachtige JMP statistische analysesoftware en de conclusies waren onweerlegbaar.

Buccochromis rhoadesii vrouw
Buccochromis rhoadesii vrouw

Analyse

Deze studie bewees onomstotelijk vier dingen en slechts vier dingen:

 • Bacteriën-in-een-flesproducten versnellen het aquariumcyclusproces niet, en er is geen significant verschil te zien tussen bacteriën in een flesproducten en aquaria die zonder toevoegingen worden ingedraaid.
 • Compost, bruine smurrie van een gevestigd filter en aarde versnellen het aquariumcyclusproces aanzienlijk.
 • De cyclustijd wordt verkort door de toevoeging van fosfaat aan het begin van de cyclus.
 • Dr. Tim’s One and Only beneficial bacteria-in-a-bottle hadden wat statistische voordelen op het indraaien. Dit zou gewoon stom geluk kunnen zijn. De fles van Dr. Tim’s zou heel “vers” geweest kunnen zijn.

Let op dat je niets anders in de studie leest. De statistische software van JMP toonde ALLEEN aan dat deze vier conclusies getrokken kunnen worden met een betrouwbaarheidsniveau van 95%.

Ga voor een veel diepgaandere analyse van bacteriën in een flesproducten en deze test naar deze link:

2.8.1. Aquarium opstart bacteriën in een flesje – de diepte in

Protomelas spilonotus Tanzania
Protomelas spilonotus Tanzania

Geloofsvolhardingseffect

Nu is er een psychologisch fenomeen dat “geloofsvolhardingseffect” wordt genoemd en dat erg sterk is (in het Engels “Belief Perseverance Effect”). Dit effect zorgt er voor dat als iemand iets koopt, en vooral als iemand daar veel geld voor betaalt, zelfs als er bewijs wordt voorgelegd dat hij zijn aankoop ten onrechte heeft gedaan, een normaal persoon zijn eigen beslissing zal rationaliseren en ondersteunen. Er is geen enkele manier waarop enig bewijs, test of wetenschap de muren kan doordringen die het geloofsvolhardingseffect opwerpt. Dus we zullen het niet proberen.

Nothing dies harder than a lie that people want to believe

Calvin

Bovenstaande grafiek is op Facebook gezet en een commentator kwam terug met wat een typische opmerking is:

“Ik heb Stability gebruikt met een gloednieuw aquarium en potfilter en heb in 14 dagen ingedraaid met vissen erin.”

Vispoep zit boordevol met nuttige bacteriën. Dus deze hobbyist ente zijn filter gewoon met vissenpoep. De Seachem Stability had niets met het indraai cyclus te maken. Maar natuurlijk merkte niemand dit kleine feitje op.

OB Aulonocara
OB Aulonocara

Hier is nog een echte opmerking over dezelfde grafiek: Hendrix Ralston tegen David Bogert 26-3-2022

“Ja, ik vertrouw die cijfers niet. Ik heb Frytzyme 7 en 9 gebruikt op alle aquariums die ik de afgelopen jaren heb opgezet en ik heb ze altijd binnen een week ingedraaid.”

Wat hier ontbreekt is de volgende zin:

“Ik heb hetzelfde indraai proces gebruikt zonder de Fritzyme en het duurde drie tot vijf weken om de aquaria in te draaien.”

Er zijn veel redenen waarom een “indraai cyclus” erg snel kan verlopen: vissenpoep in het aquarium, planten in het aquarium, koolhydraatrijk visvoer dat wordt gebruikt om het aquarium te laten indraaien, het einde van indraaien anders definiëren, enz. Zonder “controle” te gebruiken is testen zinloos. En er moet worden opgemerkt dat Fritz een zeer actief “nep-account” -aanwezigheid op Facebook heeft.

Normaal gesproken schaadt de marketinghype de vissen niet. Maar als iemand deze bewering van “instant indraaien” gelooft en een grote hoeveelheid vissen toevoegt bij het opstarten van het aquarium, samen met wat bacteriën-in-een-fles, kan deze hobbyist in zeer zeldzame gevallen al zijn vissen verliezen. Maar het zij zo!

Placidochromis electra Londo
Placidochromis electra Londo

Er is nog een productreeks “bacteriën in een fles”. Deze producten zouden zogenaamd “slib verminderen en verwijderen” in een aquarium. Dit zijn allemaal complete oplichting. Deze producten worden beoordeeld op deze link:

2.8.2. Sludge Reducing Bacteria.


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!