New tank syndrome

2.7. New Tank-syndroom

Dierenwinkels willen geld verdienen met het verkopen van vis, dus verkopen ze vaak beginnende hobbyisten veel behoorlijke vissen met het nieuwe aquarium dat ze hebben gekocht. De beginner zet het aquarium op, doet wat chloorneutralisator in het water en voegt een aanzienlijk aantal vissen toe.

Zoals normaal is bij een beginner, voeren ze de vissen te veel (de aanwijzingen op de voedselcontainers zijn gemakkelijk drie tot vijf keer zoveel als zou moeten worden gevoerd!). Over twee maanden zijn alle vissen dood. En de beginner zet zijn aquarium op de plank in de garage en geeft de hobby op.

Parathelphusa pantherina Panterkrab
Parathelphusa pantherina Panterkrab

Dit wordt het “New Tank Syndroom” genoemd. Nu zullen 99% van de goedbedoelende commentatoren op sociale media vertellen dat ammoniakvergiftiging de vissen heeft gedood. Dit is meestal niet waar. De pH van een aquarium moet hoger zijn dan 8,6 voordat ammoniak erg giftig wordt. In werkelijkheid produceert het overtollige voedsel bacteriële gifstoffen door een cascade en de vis stierf. Bacteriële toxines worden geproduceerd door een combinatie van verschillende dingen:

 • Te veel of te grote vissen uitzetten
 • Te veel voeren
 • Weinig beluchting
 • Slechte biofiltratie
 • Een filter dat niet wordt ingedraaid

Het is verbazingwekkend hoeveel beginners AL deze dingen aan de hand hebben. Elke combinatie van deze dingen kan ’s nachts alle vissen in een aquarium doden. Zowel het uitzetten van te veel vissen als het overvoeren zal resulteren in te veel bacteriën in de waterkolom. Lage beluchting zorgt voor een laag zuurstofgehalte in het water. Lage zuurstofniveaus zijn omstandigheden waarin de toxineproducerende bacteriën gedijen.

OB Aulonocara
OB Aulonocara

De grootste fout die beginners maken, is om hun vissen te overbezetten en te veel te voeren. Er is een oorzakelijk verband dat als volgt gaat:

 • De beginner voert een grote hoeveelheid vis te veel (zoals zeven plaatjes in een aquarium van 40 liter), vooral als het voedsel uit vlokken bestaat.
 • Het aquarium wordt slecht belucht, wat een laag zuurstofgehalte veroorzaakt
 • Door het teveel aan voedsel en (soms) weinig zuurstof groeien vervelende bacteriën
 • Deze bacteriën produceren organische gifstoffen
 • De organische gifstoffen doden de vissen EN/OF
 • De gestresste vissen moeten ook een groot deel van hun immuunsysteem inzetten om de overtollige bacteriën in de waterkolom te bestrijden.
 • De vissen hebben dus minder een verminderd immuunsysteem om aan ziekteverwekkers te wijden, zodat ze sterven aan ziekten zoals columnaris of tetrahymena.

Merk op dat het normaal gesproken ammoniak of nitriet niet de vissen doodt. Normaal gesproken zijn het de organische gifstoffen, het lage zuurstofgehalte en ziekteverwekkers die de vissen doden. Soms kunnen overtollige ammoniak en nitriet bijdragen aan het probleem, vooral als de pH erg hoog (>8,6) of laag (<6,5) is.

Petrotilapia retrognthus Chizumulu
Petrotilapia retrognthus Chizumulu

Men moet begrijpen dat dit alleen gebeurt als mensen te veel vis krijgen en/of hun vissen te veel voeren. Het komt niet voor als men slechts kleine hoeveelheden vis binnenkrijgt en een kleine hoeveelheid voert met een pH lager dan 8,6. Maar “New Tank Syndrome” is handig voor het verkopen van producten die een “onmiddellijke start” in het aquarium garanderen, dus het zal geclaimd blijven worden als een veel voorkomende gebeurtenis op sociale media.

Een opmerking over indraaien met vissen. Indraaien met vissen zorgt ervoor dat heterotrofe bacteriën in het water kunnen “bloeien”. Deze “bacteriële bloei” veroorzaakt troebel water. Het overgrote deel van de tijd zijn de bacteriën die de “bloei” veroorzaken “goedaardig” en doen ze geen pijn aan de vissen. Maar soms wordt de “bloei” veroorzaakt door pathogene bacteriën (dwz ziekteverwekkende bacteriën). Wanneer dit gebeurt, kan een hele tank vissen van de ene op de andere dag sterven. Er is geen manier om te weten of de bacteriën die zich voortplanten in het water van een tank goedaardig of pathogeen zijn. Deze “bloei” van pathogene bacteriën is zeldzaam, maar lijkt af en toe voor te komen.

Merk op dat er een tweede versie is van “New Tank Syndrome”. Dierenwinkels willen geld verdienen met het verkopen van vis, dus verkopen ze de beginnende hobbyist vaak een heleboel vissen met het nieuwe aquarium dat ze hebben gekocht. EN ze verkopen de nieuwe hobbyist een stel gebottelde “nitrificerende bacteriën-in-een-fles” of “ammoniak-neutraliserende” chemicaliën die geacht worden onmiddellijk een aquarium te laten circuleren.

Pytochromis sp Red tailed Sheller
Pytochromis sp Red tailed Sheller

De beginner zet het aquarium op, vult het aquarium met water en de “instant starter” en voegt veel vissen toe. Zoals gebruikelijk bij een beginner voeren ze de vissen te veel. Na twee maanden zijn alle vissen dood. En de beginner zet zijn aquarium op de plank in de garage en geeft de hobby op.

Dan is er nog een derde versie van “New Tank Syndrome”. Iemand zet een aquarium op en zet er wat vis in zonder het aquarium in te draaien. Als de vissen in het aquarium worden gezet, sterft één vis van de schrik. Het overlijden wordt niet opgemerkt. Omdat de vissen schichtig en in shock zijn eten ze de dode vis niet op. De dode vis ontbindt.

De afbraakproducten bevatten een heleboel organische gifstoffen (GEEN ammoniak) die de meeste andere vissen in het aquarium ’s nachts doden. En de nieuwe hobbyist komt op social media met hun verhaal. Iedereen op sociale media vertelt hen dat ammoniak hun vissen heeft gedood omdat het aquarium niet werd ingedraaid. Ammoniak doodt slechts langzaam, niet van de ene op de andere dag.

Neolamprologus brichardi - Prinses van Burundi
Neolamprologus brichardi – Prinses van Burundi

Waarschuwingen over nieuwe aquariums

Uit de handel verkrijgbare “nitrificerende bacteriën” hebben geen zin zoals uit de test bleek. Er werd een test uitgevoerd op “bacteriën-in-een-fles” met elf commerciële producten en ze bleken allemaal nutteloos. Zie de volgende link:

2.8 Bacteriën-in-een-fles

Let op: Prime of andere chemische toevoegingen tijdens het indraaien hebben geen zin. Je kunt ammoniak niet “ontgiften” met chemicaliën. Meer daarover in:

2.9. Chemicaliën voor ‘instant indraaien’

Er zijn geen kortere weg als het gaat om het indraaien van een aquarium. De enige manier om de ammoniak die vissen urineren te verwijderen (technisch gezien scheiden vissen de ammoniak uit via hun kieuwen, maar dat is niet belangrijk) is door moeder natuur te gebruiken, namelijk “heilzame bacteriën”. Deze “heilzame bacteriën” en alleen deze “heilzame bacteriën” kunnen ammoniak oxideren tot veel vriendelijker nitraat. Deze “nuttige bacteriën” groeien in het filter en het substraat en vormen het zogenaamde “biofilter”.

Neolamprologus leleupi
Neolamprologus leleupi

De grootste fout die beginners maken, is hun vissen te veel voeren. Vissen zijn koudbloedige wezens die niet veel voedsel nodig hebben. Niet opgegeten voedsel in het aquarium produceert bacteriën. Bacteriën produceren gifstoffen. En die gifstoffen kunnen vissen doden. Voer vissen eenmaal per dag slechts een hoeveelheid die gelijk is aan twee oogbollen (zes vissen = twaalf oogbollen aan voedsel).


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!