Visloos indraaien aquarium

2.1. Visloos indraaien

Wat is “indraaien”?

Kort gezegd is visplas een enigszins giftig materiaal (ammoniak, dat stinkende schoonmaak spul). Dit materiaal wordt onschadelijk gemaakt in een bestaand aquarium door zeer langzaam groeiende “nuttige bacteriën” die ALLEEN groeien op het oppervlak van structuren zoals biomedia en sponzen in het filter. Dit proces wordt de “stikstofcyclus” genoemd.

In een nieuw aquarium dat wordt opgestart, hebben deze “heilzame bacteriën” 2 tot 8 weken nodig om uit te groeien tot omvangrijke kolonies in filtermedia. Dus als je meteen veel behoorlijke vissen in een aquarium zet en ze veel voer geeft, zullen die vissen zeer zelden gestrest raken van hun plas en in extreme omstandigheden zelfs doodgaan.

Veel hobbyisten beginnen een nieuw aquarium voordat ze de vissen toevoegen door het gedurende 2 tot 8 weken als een gefilterd, verwarmd aquarium te laten werken, waarbij dagelijks voedsel wordt toegevoegd. Dit wordt in een aquarium “visloos indraaien” genoemd. Eenvoudig.

We zullen het onderwerp visloos indraaien in lagen behandelen. De eerste laag zal heel eenvoudig zijn. Vervolgens zullen steeds ingewikkelder punten worden geïntroduceerd.

Fundulopanchax sjostedti
Fundulopanchax sjostedti

Niveau #1, het zeer eenvoudige visloze indraaien van een aquarium

Als je een beginner bent met een nieuw aquarium, houd het dan simpel. Vul het aquarium met water en voeg chloor conditioner toe volgens de aanwijzingen en als er chloor in het water zit. Start alle filters. Voeg geen vis toe. Wacht minimaal vier weken voordat je de vis toevoegt.

Voeg ten minste één afgestreken theelepel per 75 liter met bruin smurrie gevuld materiaal toe van een al ingedraaid aquarium filter (het beste materiaal), of gecomposteerde (GOED COMPOSEERDE, niet vers!) koeienmest, of grond uit de tuin, of de grond uit een pot plant naar het nieuwe aquarium. Deze “zaad”-materialen bevatten allemaal veel nuttige bacteriën die het cyclusproces in het aquarium een ​​vliegende start zullen geven. Let op: commercieel verpakte potgrond is gesteriliseerd en zal niet werken. Doe het zaadmateriaal in een sok en stop het in het filter. Knijp om de paar uur in de sok. Verwijder de sok na ongeveer twee weken.

Belucht het water met een luchtsteen en een luchtpomp. Voeg ongeveer een halve theelepel droog visvoer per 75 liter water per dag toe. Blijf het voer dagelijks toevoegen totdat je tank is ingedraaid. Het eten wordt helemaal vies van wit “spul”. Negeer het. Het voedsel moet ontleden om de nuttige bacteriën te voeden.

Metriaclima callainos
Metriaclima callainos

Ververs het water niet als de ammoniak, nitriet of nitraat te hoog wordt. DOE NIETS anders dan voedsel blijven toevoegen. Onthoud de drie belangrijkste dingen die je moet hebben tijdens het indraaien zonder vissen:

Geduld, geduld en geduld

Wacht twee tot vier weken. Het aquarium wordt meestal erg troebel en kan zelfs groen worden en stinken. Besteed er geen aandacht aan, maar blijf gewoon voedsel toevoegen. Uiteindelijk zal het water helder worden, vaak van de ene op de andere dag. Op dat moment is het aquariumfilter “ingedraaid” en kunnen vissen worden toegevoegd.

Wacht twee tot vier weken. Het aquarium wordt meestal erg troebel en kan zelfs groen worden en stinken. Besteed er geen aandacht aan, maar blijf gewoon voedsel toevoegen. Uiteindelijk zal het water helder worden, vaak van de ene op de andere dag. Op dat moment is het aquariumfilter “ingedraaid” en kunnen vissen worden toegevoegd.

Voeg niet veel vis of een grote vis toe. Begin langzaam en bouw op. Reinig het filter ook nooit grondig. Door te reinigen worden de nuttige bacteriën verwijderd. Bruine “rommel” is een nuttige bacterie. “Gunstige bacteriën zijn niet mooi”. Verwijder gewoon de rommel die hem verstopt met een enkele lichte spoeling in een badkuip of emmer, nooit onder stromend water. Reinig de vuile cartridges aan de buitenkant met een borsteltje. Vervang NOOIT cartridges. Het vervangen van cartridges is één grote zwendel.

Dit is de eenvoudige visloze manier om een aquariumfilter te laten draaien. Eenvoudig!

Pseudotropheus acei
Pseudotropheus acei

Niveau #2, met behulp van tests visloos indraaien van een aquarium

Als je wilt, koop dan een aquariumtestkit en meet de ammoniak en nitriet. We raden aan om geduld te hebben en ten minste drie weken te wachten voordat je ENIGE test uitvoert. Test dan twee keer per week of zo. Testkits zijn duur en elke dag testen vanaf de eerste dag wordt niet aanbevolen.

Blijf meten totdat de ammoniak piekt en begint te dalen. Tel dan naast de ammoniak en nitriet de meting van het nitraat (let op het verschil tussen nitraat en nitriet) erbij. In de meeste cycli wordt het nitriet dan hoog en begint dan te dalen (soms is er nooit nitriet te zien in de tests). Soms verschijnt er geen nitraat.

Het einde van de cyclus wordt gedefinieerd als wanneer ammoniak 0,25 of minder bereikt 24 uur na het toevoegen van wat “voer” (ammoniak, voedsel of urine). Als er nitriet aanwezig is, moet het op nul komen voordat het aquarium is ingedraaid. Er hoeft GEEN nitraat in te zitten.

Als je op dat moment meer dan 80 ppm nitraat hebt, voer dan een 50% waterverversing uit. Als je 160 ppm nitraat hebt, voer dan een 80% waterverversing uit.

En dan heb je een “ingedraaid” aquarium (technisch gezien heb je een ingedraaid filter).

Melanochromis auratus
Melanochromis auratus

Niveau #3, Complexe visloze cycli van een aquarium

Er zijn veel manieren om met succes een aquarium zonder vissen in te draaien:

 • De ammoniakvoeding kan voedsel, chemische ammoniak, ammoniumchloride of zelfs urine zijn.
 • Je kan een grote hoeveelheid voer toevoegen zoals een hele garnaal in een sok of je kan in de loop van de tijd kleine hoeveelheden “voer” toevoegen.
 • Het nuttige bacteriële “zaad” kan niets zijn, aarde, filtermedia uit een gevestigd aquarium, gecomposteerde mest, bruine smurrie die uit een sponsfilter is geperst of waterplanten in potten.
 • Je kan geen waterverversingen of veel waterverversingen doen
 • Sommige mensen testen alles een keer per dag of vaker, terwijl anderen nooit iets testen.

Dit is verre van een exacte wetenschap en veel dingen werken.

Gnathonemus petersii
Gnathonemus petersii

Visloos indraaien versnellen

Er zijn verschillende manieren om visloos indraaien te versnellen:

 • Voeg een volle theelepel gecomposteerde koeienmest, aarde uit de tuin, aarde van een potplant of bruine smurrie uit het filter van een gevestigd aquarium per 25 liter water toe aan het aquarium. Dit “zaait” de nuttige bacteriën heel goed, veel beter dan alle bacteriën in een flesproduct kunnen doen
 • Op de vraag “Hoe versnel ik het indraaien” op sociale media, zul je vaak iemand zien zeggen “plas in de tank”. En er zal veel gelachen worden door iedereen. Nieuwsflits: dit is een goed advies. Visvoer heeft een tot twee weken nodig om af te breken tot ammoniak en de nuttige bacteriën te gaan voeden. Menselijke urine wordt ’s nachts afgebroken tot ammoniak. Dus het is een heel goed idee om twee eetlepels menselijke urine per 75 liter in te brengen aan het begin van een visloze cyclus.
 • Gunstige bacteriën gedijen het beste bij een pH van 7,4 tot 7,8. Dus het toevoegen van een eetlepel zuiveringszout per 75 liter versnelt het indraaien. Het is aan te raden om de pH altijd boven de 7,0 te houden door baking soda toe te voegen (natriumcarbonaat is beter) als de pH zakt tijdens het indraaien.
 • Door veel beluchting toe te voegen via een behoorlijke luchtpomp en luchtstenen of door veel “woelige golven” aan het oppervlak van het tankwater, wordt de cyclus versneld. Gunstige bacteriën hebben minimaal 80% zuurstofverzadiging nodig om het goed te doen.
 • Merk ook op dat de hele indraai wetenschap een natuurlijk proces is. Er zijn honderden variabelen die men niet kan beheersen. Dus soms kan men in dagen indraaien en soms kan het maanden duren, ongeacht wat men doet. Moeder Natuur is gewoon niet erg voorspelbaar.

2.2. De vele manieren om een tank in te draaien

2.3. Hoe ik een tank indraai

2.4. Indraaien met ammoniak

Ineffectieve producten voor indraaien

Sommige mensen pleiten voor het toevoegen van “starterbacteriën”, zoals Seachem Stability. Testen toonden aan dat deze producten gewoon niet werken. Deze link beoordeelt die test:

2.8 Bacteriën-in-een-fles

Ook het toevoegen van Seachem Prime of andere chemicaliën tijdens het indraaien is geldverspilling. Je kan ammoniak niet “ontgiften” met chemicaliën. Meer daarover in:

2.9. Chemicaliën voor ‘instant indraaien’

Malawi
2.1. Visloos indraaien 12

Wat onderzoek heeft onthuld over indraaien

Zeer veel universitaire onderzoekers hebben het volgende gevonden:

 • Als men het bruine knijpwater uit een bestaande sponsfilter kan halen, giet dit dan in het water in de nieuwe tank en de cyclus zal in de snelst mogelijke tijd plaatsvinden. Het is belangrijk om deze bruine knijpers te laten “plakken” op een plek waar er een goede doorstroming is, zoals op het filtermateriaal. Als je het gewoon op de bodem van een tank laat liggen, zal het niet zo goed werken. Ik blijf de tank roeren wanneer ik bruine knijpers gebruik, zoals tien keer per dag. Om ammoniak te oxideren hebben nuttige bacteriën zowel een oppervlak nodig om zich aan te hechten ALS een goede stroming over dat oppervlak
 • Fosfaat blijkt door testen erg belangrijk te zijn voor nuttige bacteriën. Dus nadat het aquarium is opgezet en gevuld met water, voegt u een kwart theelepel fosfaatpoeder toe (kaliumfosfaat, natriumfosfaat of een van de verschillende calciumfosfaten, of een meststof met een hoog fosfaatgehalte zoals Scott’s Super Bloom 12-55- 6, Flower Fuel 1-34-32 of Miracle-Gro Bloom Booster 15-30-15) per 75 liter water.
Head Shot 23
2.1. Visloos indraaien 13
 • Goede tuinaarde en gecomposteerde mest bevatten 19 miljoen nuttige bacteriën in één kleine gram. Dit is vele malen meer dan een hele fles bacteriën-in-een-fles uit de winkel. Dus een handvol aarde of compost zal een nieuw aquarium net zo goed bezaaien als de bruine smurrie van een sponsfilter. Grond en compost die in het aquariumwater worden gegooid, vertroebelen het water, maar het verdwijnt binnen een week of twee. Let op: commerciële grondmengsels uit de tuinwinkel werken NIET (ze zijn gesteriliseerd).
 • De pH voor indraaien moet hoger zijn dan 7,0 en MOET boven de 6,5 zijn. Het feit dat een lage pH cyclus remt, werd bevestigd door tests in 2.13. zie onderstaande link.
 • Omzetting van ammoniak in nitraat absorbeert carbonaat (KH) en verlaagt de pH. Hoe meer ammoniak en voedsel er wordt toegevoegd, hoe sneller de pH daalt. Het is aan te raden om de pH altijd boven de 7,0 te houden door baking soda toe te voegen (natriumcarbonaat is beter) wanneer de pH zakt tijdens het indraaien. Een zak gemalen koraal in het filter helpt ook om de pH op peil te houden en de KH-waarde redelijk.
Head Shot 24
2.1. Visloos indraaien 14
 • Veel beluchting versnelt zowel het indraai proces als houdt de geuren laag (indraaien kan stinken!).
 • Het optimale niveau van voedingsstoffen voor een gunstige bacteriegroei is 400 tot 600 ppm ammoniak en 200 tot 400 ppm nitriet (per niet minder dan 8 artikelen en twee boeken). Dus hoge niveaus van ammoniak of nitriet vertragen de cyclus niet. Maar houd er rekening mee dat als een aquarium een klein filter heeft of slechte filtermedia heeft, een ammoniak toevoeging van meer dan 1 ppm per dag het indraaien een erg lang proces kan maken.
 • Gunstige bacteriën KUNNEN soms nitraat als eiwit in hun lichaam opnemen (“assimilerende denitrificatie”). Dit kan ZELDEN nul nitraten opleveren in een ingedraaide tank. Planten kunnen ook nul nitraten geven in een ingedraaid aquarium. Het einde van de cyclus wordt dus gedefinieerd als wanneer de ammoniak is gestegen tot ten minste 1,0 en vervolgens 0,25 of minder bereikt 24 uur na het toevoegen van wat “voer” (ammoniak, voedsel of urine) gedurende ten minste een week. Als nitriet aanwezig is, moet het nul worden voordat het aquarium is ingedraaid . Er hoeft GEEN nitraat in te zitten.
 • Tijdens het indraaien is het nitraatgehalte niet van belang. Wanneer zowel ammoniak als nitriet naar nul gaan (het officiële “einde” van indraaien), ververs dan voldoende water om de nitraten op een redelijk niveau te brengen (ergens tussen de 40 en 160 ppm is een prima doel).
Groene fantoom pleco
Groene fantoom pleco

Veel voorkomende fouten

 • Als het aquarium eenmaal is ingedraaid, is het belangrijk om de bruine smurrie niet uit de filters te verwijderen of filter cartridges te vervangen. “Indraaien van een aquarium” is een onjuiste definitie van het indraaien. Men draait een filter in. De bruine smurrie in het filter op de filtermedia zijn nuttige bacteriën. Maak het schoon en de cyclus begint helemaal opnieuw.
 • Planten halen ammoniak, nitriet en nitraat uit het water. Aangezien tijdens het indraaien ammoniak en nitriet nodig zijn om de gunstige bacteriegroei te voeden, kan het toevoegen van planten aan het aquarium tijdens het indraaien soms voorkomen dat het aquarium gaat indraaien.
 • De meest gemaakte fout bij het indraaien is in paniek raken en het water verversen als het water troebel of groen wordt, of als het ammoniak- of nitrietgehalte stijgt. Waterverversingen verwijderen het voer voor de nuttige bacteriën en stoppen de kringloop. Je moet gewoon de bewolking of het groen negeren. Klik voor meer informatie over dat onderwerp op deze links:

6.2.3. Bewolkt water

16.7. Groen water

Haplochromis sauvagei
Haplochromis sauvagei 

Aanvullende artikelen over indraaien

Er zijn een heleboel manieren voor nieuwkomers en ervaren hobbyisten om fouten te maken tijdens het indraaien. Een daarvan wordt beoordeeld op deze link:

2.7. New Tank-syndroom

Dan is er de wetenschap achter het indraaien voor degenen die nieuwsgierig zijn. Deze wetenschap wordt beoordeeld in de volgende links:

2.10. De stikstofcyclus

2.11. Inoculeren voor indaaien

2.12. Gunstige bacteriën

2.13. Indraai test

Vertaald in het nederlands door: Joost Abrahams


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!