Aquarium maintenance

18. Aquariumonderhoud

Normaal gesproken voeren mensen onderhoud aan hun aquarium uit met een bepaald tijdsinterval. Sommigen doen het elke week. En sommigen doen het elke twee maanden.

Er zijn doorgaans verschillende items die deel uitmaken van het onderhoud:

 • Waterverversingen vormen het grootste deel van de tijd die wordt besteed aan aquariumonderhoud.
 • Velen maken het grind schoon bij elke waterverversing, iets wat ik niet aanbeveel
 • Velen reinigen of vervangen zelfs hun filtermedia bij elke waterverversing, wat een GROTE vergissing is
 • Velen reinigen of vervangen de mechanische media in hun filter bij elke waterverversing
 • Sommigen controleren vóór elke waterverversing het chloorgehalte in het kraanwater
 • Sommigen beschouwen het voeren als onderdeel van het onderhoud.
 • Bijna iedereen maakt het voorste zichtgebied één keer per week of zelfs vaker schoon van algen

In afzonderlijke artikelen in dit hoofdstuk gaan we dieper in op de eerste vier onderwerpen. In de onderstaande paragrafen behandelen we de laatste drie onderwerpen, chloor, voer en schoonmaak van de kijkruimte.

Hemichromis exsul – Turkana Juweel Cichlide
Hemichromis exsul – Turkana Juweel Cichlide

Aquariumonderhoud en bezettingsverhouding

Aquariumonderhoud kan een heel eenvoudig onderwerp of een zeer complex onderwerp zijn, afhankelijk van de aquariumbezetting. In de natuur is er in de meeste zoetwatersystemen een zeer lichte bezetting aan vis. Het resultaat is dat Moeder Natuur, met een lichte bezetting, vrijwel alles prima regelt.

Bij de meeste aquaria met een lichte bezetting (1 gram vis per liter) aan vissen zoals maanvissen en platies, kun je eenvoudigweg het volgende doen:

 • elke twee maanden een waterverversing van 50%
 • het substraat niet schoon zuigen
 • reinig alleen de mechanische media in het filter één keer per week
 • Maak één keer per week de algen van het glas aan de voorzijde schoon

Waarschijnlijk voldoet 99% van alle aquariums in de hobby prima met dit regime. Maar als je apps en websites met een bezettingspercentage opzoekt en de invoer op die sites doet EN die sites zeggen dat je voor meer dan 100% of meer bezetting hebt, d.w.z. overbezetting, EN je hebt niet een enorme hoeveelheid biofiltratie, KAN je een probleem hebben.

Als men een grindsubstraat gebruikt, KAN MOGELIJK een laagwaardige uitstoot van slechte organische verbindingen ontstaan, die gezondheidsproblemen bij de vissen veroorzaakt. Deze problemen omvatten mycobacteriose (“VisTB”), bacteriële infecties en gaten in het hoofd. Het komt zelden voor, maar hier KAN sprake zijn van een algemeen ‘falen om te gedijen’ en vreemd gedrag bij vissen. In deze link gaan we hier dieper op in

18.5. Onderhoud bij zware bezetting

Maar het moet benadrukt worden dat dit zeldzaam is. Het is niet iets waar de gemiddelde hobbyist zich zorgen over hoeft te maken.

Maylandia estherae – Rode Zebra man
Maylandia estherae – Rode Zebra man

Hoe u de onderhoudstijd kunt verlagen

HalfMan-HalfCichlid heeft een uitstekende video gemaakt over hoe je aquariumonderhoud tot een minimum kunt beperken. Hij had een groot aquarium van 1200 liter en hij timede zijn ‘conventionele’ onderhoud als volgt:

OnderhoudstaakStandaard onderhoud
60% waterverversing3 per maand, elk 1 uur
Afvoersnelheid waterverversing2273 L/H (500 gal/hour)
Grind reinigenElke andere waterverversing. 1 uur
Reiniging van het potfilter5 potfilters om de twee maanden, elk 1 uur
ChloorcontrolesChloorcontroles
Voeren15 minuten elk, tweemaal daags

Dit “standaard onderhoud” kost ongeveer drie uur per week om dit aquarium te onderhouden. Dit is de reden waarom velen de hobby verlaten. “Standaardonderhoud” is gewoon te bewerkelijk.

Dus Halfman/Halfcichlid veranderde zijn routine. Hij voegde een pomp toe om het water uit zijn aquarium te verwijderen tijdens een waterverversing. Hij voegde een automatische feeder toe. Hij voegde een grote opvangbak toe met een refugium waar planten groeiden. Hij voegde wavemakers toe. Hij voegde een koolstoffilter toe aan de waterlijn die het aquarium vulde tijdens waterverversingen. En hij verlaagde zijn onderhoud tot dit:

OnderhoudstaakVerbeterd onderhoud
60% waterverversing1 per maand, elk 1 uur
Afvoersnelheid waterverversing6819 L/H (1500 gal/hour)
Wavemakers spoelen vuil van de bodemGeen grindreiniging
Reiniging van het sumpfilter1 sump elke twee maanden, 30 minuten
KoolwaterfiltratieGeen chloorcontroles
Voederautomaat1 keer per week 15 minuten

Let op: de “15 minuten één keer per week” bij de voerautomaat zijn de vijftien minuten die nodig zijn om het voer af te meten en in de voerautomaat te doen. Door al deze veranderingen werd de tijd teruggebracht tot ongeveer dertig minuten per week, een vermindering van 83%.

Nu is de auteur een groot voorstander van iets dat ‘druppelwaterverversing’ wordt genoemd. Als men een druppelwaterwisselaar, een grindfilter toevoegt EN een gefluïdiseerde K1-sump zonder mechanische filtratie toevoegt, kan men het onderhoud terugbrengen tot vrijwel geen onderhoud per week.

OnderhoudstaakUltiem onderhoud
Continue druppelwaterverversingGeen onderhoud
Afvoersnelheid waterverversingNiet van toepassing bij druppelsysteem
Onder grindfilterGeen grindreiniging
Reiniging van het sumpfilterGeen mechanische filtratie, gefluïdiseerd K1-bed, helemaal GEEN reiniging
Bij druppelverversing hoeft u zich geen zorgen te maken over chloorGeen chloorcontroles met druppelsysteem
Voederautomaat1 keer per week 15 minuten

Al deze maatregelen kunnen het onderhoud enorm terugdringen. Het enige onderhoud in het bovenstaande scenario is voeren. Dat is het.

Velen maken het houden van een aquarium tot een lastige, tijdrovende hobby. Het hoeft gewoon niet zo te zijn.

Placidochromis Sp – Jalo Reef
Placidochromis Sp – Jalo Reef

Chloor en Chloramine en Koolstof

HalfMan/HalfCichlid raadt actieve kool aan om chloor en chlooramine te verwijderen. Dit is een goed advies ALS EN ALLEEN ALS men chloor in het leidingwater heeft. Actieve kool zal chloor snel omzetten in chloride door een proces dat ‘reductie’ wordt genoemd en de koolstof zal ongeveer zes maanden meegaan.

Maar chlooramine is anders. Bij de pH van het meeste drinkwater wordt chlooramine slechts langzaam gereduceerd tot ammoniak en chloride (Bauer en Snoyeyink, 1973, Komorita en Snoeyink, 1985). De reductie is erg langzaam (maximaal 1 liter per minuut) door 90 centimeter koolstof, volgens het artikel “Activated Carbon Filtration” DeSilva, 2000), wat betekent dat het niet goed werkt voor een waterverversing (3 tot 15 liter per minuut en slechts enkele centimeters koolstof). Omdat de reductie ammoniak genereert en ammoniak een voedselbron is voor bacteriegroei, raken actieve koolbedden die chloor reduceren vrij snel “vervuild” en stoppen ze met de reductie.

Dus als men chlooramines heeft is actieve kool geen optie. Momenteel maakt ongeveer 60% van de gemeentelijke watervoorzieningen in de VS gebruik van chlooramine of een combinatie van chloor en chlooramine. In Nederland wordt chool en chloramine vrijwel alleen gebruikt in noodgevallen zoals bijvoorbeeld na leidingbreuk.

Symphysodon aequifasciatus – Discus Albino eruption fine pattern
18. Aquariumonderhoud 7

Automatische voerapparaten

Ik vond de oude mechanische voerautomaten erg betrouwbaar. Het zijn eenvoudigweg mechanische klokmechanismen die zijn aangepast voor gebruik in een automatisch voerapparaat. Maar ik heb gemerkt dat de nieuwere ‘solid-state’ voerapparaten erg onbetrouwbaar zijn. Ik heb nu verschillende storingen gehad en waardoor een week aan voedsel in het aquarium werd gedumpt. Het komt waarschijnlijk omdat het programmeren ervan een nachtmerrie is en ik niet technisch onderlegd genoeg ben om te interpreteren wat de instructies zeggen, maar het zij zo.

Nu hebben mijn aquaria een ENORME hoeveelheid filtratie, dus deze dumping heeft geen vissen of iets gedood. Maar in de meeste hobbyaquariums zal dit de vissen doden. Daarom raad ik de nieuwere automatische voerapparaat ontwerpen niet aan.

Neolamprologus caudopunctatus
Neolamprologus caudopunctatus

Het kijkgebied schoonmaken

Het schoonmaken van het acrylpaneel aan de voorkant of het glas van algen gaat zo automatisch en ongedwongen dat ik vaak vergeet het toe te voegen aan onderhoud (een omissie die ik heb gemaakt in de bovenstaande grafieken… oeps). Ik gebruik de magnetische glasreinigers, maar je kunt er een hele reeks dingen voor gebruiken. Sommigen gebruiken zelfs gewoon een oude creditcard. Anderen gebruiken scheermesjes. Sommigen lijken de witte filterwatten leuk te vinden. Plastic pannensponsjes doen het werk heel goed.

Aquariumonderhoud verder uitgewerkt

In de volgende links gaan we dieper in op alle aspecten van onderhoud:

18.1. Aquarium water verversen

18.2. Druppel waterverversing

18.3. Het substraat reinigen

18.4. Het filter reinigen

18.5 Onderhoud bij zware bezetting

18.6. Oud Aquarium Syndroom

18.7. Sick Tank Syndroom


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!