Heavy Stocked Maintenance

18.5. Onderhoud bij zware bezetting

Waarschijnlijk is 95% van alle aquaria in de hobby prima in orde met slechts een zeer eenvoudig onderhoudsregime. Maar als je apps en websites met bezettingsgraadpercentages opzoekt en de gegevens op die sites invoert EN die sites zeggen dat je voor meer dan 100% of meer aquarium bezetting hebt, d.w.z. te veel vissen, KAN je een probleem hebben. ALLEEN als je een zeer zwaar bezet aquarium hebt met slechts matige hoeveelheden biofiltratie, moet je verder lezen. Deze analyse is erg lang en saai.

Paretroplus dambabe
Paretroplus dambabe

Het extreme geval

Op elke observatie zal er altijd een uitzondering zijn. ELK filtersysteem KAN overbelast raken. Bij een zware bezetting van een aquarium en matige of slechte filtratie kan men zelden problemen krijgen met hypoxische omstandigheden. Een voorbeeld uit de aquacultuur is informatief.

In een vijver die wordt gebruikt voor het kweken van jonge vissen zoals Tilapia voor menselijke consumptie of siervissen zoals cichliden uit het Malawimeer, zal zich in ongeveer een jaar tijd een bruine mulm op de bodem vormen. En de vissen zullen allerlei problemen krijgen. Bij deze werkzaamheden moet doorgaans ongeveer elk jaar de bodem van de vijvers worden schoongemaakt. De bruine molm die zich vormt is zeer organisch en de zuurstofomstandigheden worden laag, in wat het “hypoxische” bereik van 0,3 tot 2 ppm wordt genoemd. Onder deze omstandigheden kunnen bacteriën en organische stoffen vrijkomen die ernstige negatieve gevolgen hebben voor de vissen.

Aulonocara Albino Flame Hybrid
Aulonocara Albino Flame Hybrid

Maar deze vijvers hebben enkele ernstige nadelen:

  • De bezetting is doorgaans drie keer wat we in een aquarium definiëren als ‘zware bezetting’, negen keer ‘maximaal 100% aanbevolen bezetting’ en dertig keer ‘lichte bezetting’.
  • De beluchting is doorgaans niet aanwezig
  • Het substraat is zeer fijne grond
  • Er is doorgaans geen biofiltratie
  • Ze voeden hun jongen met een snelheid van 6% van het lichaamsgewicht, wat tweemaal het maximale niveau is dat wij aanbevelen

Is het dus mogelijk dat een aquariumsubstraat “bederft” en de vissen aantast? Ja, het is “mogelijk”. Maar het is zeer onwaarschijnlijk.

Lethrinops mbasi
Lethrinops mbasi

De menselijke neustest

De hypoxische stoffen (“lage zuurstofniveaus”) die schadelijke organische verbindingen produceren, produceren altijd iets anders: een geur die ergens tussen rottend voedsel en rioolwater ligt. Dus elke keer dat u de enorme behoefte heeft om het substraat schoon te maken, hoeft u alleen maar aan het aquarium te ruiken terwijl u bezig bent met schoonmaken. Als je alleen maar geen geur of een “aardse” geur hebt, is er niets aan de hand. Maar als u een “zure”, rotte voedsel- of rioollucht ruikt en u geen dode vissen of dode slakken heeft, moet u de vis naar een ander aquarium overbrengen en een grondige reiniging uitvoeren en het aquarium afbreken, waarbij alleen de filtermedia niet wordt gereinigd.

De omstandigheden die een hypoxisch substraat produceren omvatten doorgaans een combinatie van:

  • te zware bezetting
  • fijn zandsubstraat
  • geen enting met vijvermodder
  • weinig beluchting
  • eiwitarm voedsel
  • veel voeren
  • weinig stroming

Zeer zelden kan een combinatie van deze factoren hypoxische omstandigheden in het substraat veroorzaken, waardoor irriterende chemicaliën in de waterkolom vrijkomen en de vissen worden aangetast.

Metriaclima aurora
Metriaclima aurora

Een voorbeeld:

Ik had een vraag en antwoord in het commentaargedeelte op deze website, wat volgens mij de hypoxie in een substraat perfect illustreert. Dus ik herhaal de uitwisseling hier gewoon:

Jim Mc
Ik zou graag iets van u willen vertellen over hypoxie in het aquarium. Jarenlang had ik problemen in mijn Afrikaanse cichliden aquarium van 1.000 liter, waarbij de vissen voortdurend flitsten tot het punt dat ze zichzelf zouden verwonden. Ze zouden ook hebben wat ik alleen maar kan omschrijven als een soort spasme waarbij hun lichaam zou trillen, de vinnen trillen en door het aquarium schieten. Sommige vissen vertoonden dit gedrag meer dan andere, meestal de kleinere of minder dominante vissen. Ik heb in de loop der jaren alle medicijnen en remedies geprobeerd die ik kon vinden, omdat ik dacht dat ik te maken had met een soort externe parasiet. Uiteraard zou ik een behandeling uitvoeren gedurende de aanbevolen tijdsperiode, vervolgens koolstof toevoegen en een grote waterverversing uitvoeren voordat ik iets anders probeerde. Niets werkte. Uiteindelijk kwam ik een plaatselijke dierenarts tegen die ervaring had met allerlei exotische dieren, waaronder vissen. Ik bracht een van mijn Labidochromis Yellow naar hem toe. Hij knipte een stukje van de kieuwen af en maakte ook een huidschraapje, maar kon niets opmerkelijks vinden.

Ik besloot een volledige autopsie op de vis te laten uitvoeren via Cornell University. De resultaten waren negatief voor alles wat parasitair, bacterieel of schimmelig was. Ik dacht dat ik hem misschien geen exemplaar had meegebracht dat volledig symptomatisch was, dus scheurde ik mijn aquarium uit elkaar om nog drie vissen te vangen waarvan ik wist dat ze voortdurend het flitsende en spastische gedrag vertoonden. Er zijn nog 3 necropsieën gedaan en er zijn geen significante bevindingen uit deze onderzoeken gekomen. Op dit moment weet ik dat het iets in het aquarium moet zijn dat dit veroorzaakt. Ik heb twee andere aquariums met Afrikaanse cichliden met dezelfde waterkwaliteit en geen problemen. De enige voorwerpen in het aquarium zijn een paar honderd kilo steen, enkele kunstplanten, zwembadfilterzand en een eierkrat die ik onder de rotsen had geplaatst om het gewicht te verdelen en ondersteuning te bieden.

Een paar maanden vooruitspoelen naar juli 2021 en mijn aquarium begint vanuit een hoek te lekken. Ik doe een volledige afbraak en verhuis uiteindelijk de meerderheid van de Labidochromis Yellow en verplaats de rest van mijn Utaka en Aulonocara naar een nieuwe 475 liter aquarium. Toen ik de 1.000 liter bijna volledig liet leeglopen, kwam er een vreselijke stank vrij, vergelijkbaar met wat je in je artikel als rioolwater omschreef. Er zat vastgekoekt zand in de gaten van de eierkrat dat donkerbruin van kleur was, veel donkerder dan het normale, witachtige uiterlijk van het zwembadfilterzand. Het is 7 maanden dat de vissen in het 475 liter aquarium zitten en ze vertonen nog steeds geen knipperend of spastisch gedrag. Zou u zich, op basis van de informatie die ik u heb gegeven, op uw gemak voelen om te bevestigen dat ik een hypoxisch substraat had en dat dit de oorzaak zou kunnen zijn van het gedrag dat ik zag?

Ik zou ook willen opmerken dat ik in deze periode nooit veel vissterfte heb meegemaakt, misschien een keer of zo per jaar. Mijn gedachte was dat omdat ik regelmatig grote hoeveelheden water ververste, de gifstoffen niet op hoge niveaus in de tank aanwezig waren en ik gedurende deze tijd ook nooit de rotsen, het zand of de eierkrat verplaatste. Zoals eerder opgemerkt, leek het erop dat jonge en minder dominante vissen meer getroffen werden dan volwassen, dominante vissen, dus misschien was hun immuunsysteem meer gestresseerd, waardoor ze gevoeliger werden voor de bacteriële toxines. Nogmaals bedankt.

Herichthys bartoni
Herichthys bartoni

Dave

Als antwoord op Jim… Klinkt zeker zo. Die rioolstank is een opvallend teken. Ik ben wel geïnteresseerd in een aantal punten. Denk je dat het aquarium zwaar bezet was? Was de beluchting goed? Zou het kunnen dat je te veel hebt gevoerd? Is er enige indicatie dat het eten weinig eiwitten bevatte? Ik probeer de omstandigheden te begrijpen die een hypoxisch substraat zullen opleveren.

Jim Mc

Dave, zeker was het aquarium zwaar bezet. Ongeveer 60 Labidochromis caeruleus Yellow, variërend van jong tot volgroeide volwassenen, tien Utaka en Aulonocara van 10 tot 15 cm, 4 grote modderkruipers van 15 tot 25 cm, zes synodontis multipunctatus van 15 cm en 2 Ancistrussen. Ik zou zeggen dat ik ook een zware hand heb bij het voeden. Het eten was een combinatie van NLS, Northfin en Extreme, dus ik geloof dat ze allemaal minder dan of ongeveer 40% eiwit bevatten. Dat was voordat ik uw site vond. Sindsdien ben ik overgestapt op het Lakeway Tilapia-voer dat u aanbeveelt. Ik had 3 Fluval FX5’s en een groot sponsfilter en 2 wavemakers, één aan elke kant. Ik heb de wavemakers en het sponsfilter toegevoegd omdat ik geloofde dat ik niet genoeg beluchting of beweging in het water had. Ik weet dat de rotsen ook veel voedsel en uitwerpselen vasthielden vanwege alle spleten. Absoluut niet genoeg beweging op het substraat, omdat de ontlasting zich op bepaalde plekken verzamelde.

Symphysodon aequifasciatus – Discus
Symphysodon aequifasciatus – Discus

Het is niet gemakkelijk om hypoxische condities te krijgen. Neem de diepe zandbodemaquaria van Father Fish. Deze aquaria zitten vol met zeer gezonde vissen, d.w.z. zware visbezetting. Father Fish mengt een mix van zeer rijke materialen zoals bloedmeel en gecomposteerde mest. Vervolgens legt hij dit mengsel neer als een laag van 2,5 cm onder 7,5 cm fijnkorrelig zand. Dit substraat laat hij tot wel tien jaar met rust. Zijn substraat is allemaal diepzwart van minder dan 2,5 cm diep. Toen Father Fish enkele van deze aquaria afbrak, meldde hij dat er helemaal geen waarneembare geur was. Zelfs geen aardse geur. Dit is veelzeggend.

Dus zelfs de diepe zandbedden van Father Fish kenden geen hypoxische omstandigheden. Door diffusie, Brownse beweging, plantenwortels en de beweging van organismen op en neer zullen er toch kleine hoeveelheden zuurstof op de bodem van dit substraat terechtkomen. Het is gewoon heel moeilijk om daadwerkelijk alle zuurstofpermeatie in slechts zeven tot tien centimeter substraat te stoppen.

De aquaria van Father Fish hadden verschillende dingen te bieden. De waterbeweging, beluchting en biofiltratie waren uitstekend. Ze werden geënt met vijvermodder, waarin allerlei organismen zitten die het substraat voortdurend ‘omdraaien’. De aquaria van Father Fish hadden ook planten. Veel planten hebben allerlei mechanismen ontwikkeld om zuurstof naar hun wortels te brengen, zodat ze kunnen overleven in omstandigheden met weinig zuurstof. Een deel van deze zuurstof zal in het omliggende substraat diffunderen.

En Father Fish is het schoolvoorbeeld van het niet te veel voeren van vissen. Hij predikt voortdurend tegen nieuwkomers om te stoppen met zoveel voeren.

Guineacara sphenozona
Guineacara sphenozona

Hypoxische omstandigheden uitgediept

Als men een overvol aquarium heeft met matige of lage biofiltratie, kan men hypoxische omstandigheden krijgen. Deze hypoxische omstandigheden kunnen leiden tot schadelijke organische emissies van lage kwaliteit, die gezondheidsproblemen bij de vissen veroorzaken. Deze problemen omvatten mycobacteriose (“VisTB”), bacteriële infecties en gatenziekte. Er KAN sprake zijn van een algemeen ‘falen om te gedijen’. Alles boven de “Aanbevolen bezetting van 100%” hieronder (de gele kolommen) kan in SOMMIGE gevallen problemen veroorzaken. Benadrukt moet worden dat dit zeldzaam is in een goed gefilterd aquarium.

Aantal vissen voor een aquarium van 25 gallon of 94,64 liter

Totale lengte van de vis in centimetersLichte bezettingAanbevolen 100% bezettingZware bezetting *
1in 2,5cm2378230
2in 5cm61958
3in 7,6cm31236
4in 10cm2618
5in 12,7cm1412
6in 15,3cm139
7in 17,8cm026
8in 20cm012
9in 23cm011
* ALLEEN met zeer zware filtratie

Aantal vissen voor een aquarium van 50 gallon of 190 liter

Totale lengte van de vis in centimetersLichte bezettingAanbevolen 100% bezettingZware bezetting *
1in 2,5cm47155466
2in 5cm1239117
3in 7,6cm72370
4in 10cm41339
5in 12,7cm2825
6in 15,3cm2617
7in 17,8cm1310
8in 20cm127
9in 23cm026
10in 25cm014
11in 28cm013
12in 30cm003
* ALLEEN met zeer zware filtratie

Aantal vissen voor een aquarium van 75 gallon of 285 liter

Totale lengte van de vis in centimetersLichte bezettingAanbevolen 100% bezettingZware bezetting *
1in 2,5cm70231700
2in 5cm1758175
3in 7,6cm1035105
4in 10cm61758
5in 12,7cm41338
6in 15,3cm2825
7in 17,8cm1515
8in 20cm1310
9in 23cm127
10in 25cm016
11in 28cm015
12in 30cm004
* ALLEEN met zeer zware filtratie

Aantal vissen voor een aquarium van 100 gallon of 380 liter

Totale lengte van de vis in centimetersLichte bezettingAanbevolen 100% bezettingZware bezetting *
1in 2,5cm93311933
2in 5cm2378233
3in 7,6cm1447140
4in 10cm82678
5in 12,7cm51750
6in 15,3cm31134
7in 17,8cm2720
8in 20cm1514
9in 23cm1412
10in 25cm139
11in 28cm027
12in 30cm026
* ALLEEN met zeer zware filtratie

Als je bijvoorbeeld 25 Aulonocara uit het Malawimeer hebt van 12 centimeter in een aquarium van 190 liter, dat wil zeggen een zware bezetting, wordt het een stuk ingewikkelder. Een 12 centimeter vis heeft een metabolisch gewicht van 82 gram, of ongeveer 40 gram per 3,8 liter in ons voorbeeldaquarium. Een licht bezet aquarium heeft slechts 4 gram per 3,8 liter, terwijl een “maximaal aanbevolen” aquarium 12 gram per 3,8 liter bevat. Deze 40 gram per 3,8 liter KAN IN SOMMIGE GEVALLEN voor enkele uitdagingen zorgen. Om naar deze uitdagingen te kijken, is het het beste om een scoresysteem te hebben.

Puntensysteem alleen voor zeer zwaar bezette aquaria
NulpuntniveauTien punten niveau
Fijn zandsubstraatAquarium grind
Weinig beluchtingGeweldige beluchting
Weinig stroming over het substraatVeel stroming over het substraat
DiscusGoudvis
Voedsel <45% eiwitVoedsel >45% eiwit
Veel voedingLichte voeding
Klein filterEnorm filter
Slechte filtermediaGoede filtermedia
Aquarium van 1 maand oudAquarium van 6 maanden oud
Geen inentingGeënt met vijvermodder
Filter regelmatig reinigenReinig het filter als de stroming langzamer gaat
Geen ondergrindfilterOnder grindfilter
Totaal 0 puntenTotaal 120 punten
Onderhoudsschema voor zware bezetting
Symphysodon aequifasciatus – Rood Turquoise Discus
Symphysodon aequifasciatus – Rood Turquoise Discus

Dus hoe zit het met een van mijn zwaar bezette Malawi-aquaria? Dus wat is de score voor onze zwaar bezette aquarium?

Puntensysteem alleen voor zeer zwaar bezette aquaria
Ons aquariumScore
Aquariumgrindsubstraat10
Goede beluchting7
Wavemaker gericht op substraat10
Malawimeer5
Voedsel <45% eiwit10
Lichte voeding10
FX6 filter10
Pannensponzen als media10
Jaar oud aquarium10
Geënt met vijvermodder10
Maak het filter alleen schoon als de stroming langzamer gaat10
Onder grindfilter10

Totaal 112 punten
Onderhoudsschema voor zware bezetting

Hoe hoger de score, hoe gezonder de vis zal zijn. ZEER algemeen zal alles boven de 40 punten goed zijn BIJ EEN ZWARE BEZETTING. Het is duidelijk dat ik verre van problemen heb met mijn aquarium, ook al heb ik een zeer zware bezetting.

Als je een lichte bezetting hebt, is dit puntensysteem totaal onnodig en zal het je alleen maar hoofdpijn bezorgen. Tussen deze twee uitersten in, wat ik ‘matige bezetting’ noem, is dit soms nuttig en soms niet. Merk op dat bij elk natuurlijk systeem met veel variabelen de hele zaak erg onvoorspelbaar wordt. Dit is hier zeker het geval. Het is nuttig om elk van deze variabelen afzonderlijk te bekijken:

Substraat

Bij zware bezetting wordt de grootte van het substraat belangrijk. Hoe fijner het substraat, hoe minder zuurstof er in het substraat kan dringen. Met lichte bezetting en dus weinig voeding is dit geen enkel probleem. Maar voeg daar een zware lading vis aan toe en dit gebrek aan zuurstof kan hypoxische gebieden creëren waar slechte organische verbindingen worden geproduceerd.

Synodontis petricola sp Pink
Synodontis petricola sp Pink

Beluchting

Hoe meer zuurstof in het water, hoe kleiner de kans dat er hypoxische omstandigheden in het substraat ontstaan.

Stroming over het substraat

Hoe hoger de waterstroom over het substraat, hoe kleiner de kans dat er hypoxische omstandigheden zullen optreden.

Vissen

Discus valt om en sterft onder slechte omstandigheden. Het zijn zeer gevoelige vissen, net als alle zwartwatervissen. Gewone goudvissen lijken te gedijen in vreselijke omstandigheden. De meeste vissen zitten daar ergens tussenin.

Tropheops chilumba man
Tropheops chilumba man

Filtergrootte

Een klein filterpatroon dat aan de achterkant hangt, is simpelweg niet groot genoeg om een zwaar bezet aquarium van 190 liter aan te kunnen. Een FX6-potfilter daarentegen kan de lading aan vanwege het grote volume binnenin en de grote hoeveelheid schuim in het filter. Schuim is simpelweg het beste stationaire biofiltratiemedium dat er is.

Eiwitniveau in het voedsel

Hoe hoger het eiwitgehalte van het visvoer, hoe minder bruine smurrie in het substraat en filter zich in het aquarium zal ophopen. Bij 30% eiwit kan de bruine smurrie zich zeer snel ophopen. Bij 55% eiwit in het voer is er vaak geen sprake van opbouw, de snelheid van afbraak is gelijk aan de snelheid van toevoeging.

Hoeveelheid voedsel

Het is duidelijk dat hoe meer voedsel aan het aquarium wordt toegevoegd, des te waarschijnlijker het is dat zich hypoxische omstandigheden in het substraat kunnen vormen.

Filtermedia

Keramische ringen, matrix en lavasteen in een potfilter volstaan niet. Schuim, pannensponzen en statische K1-media zijn vijf keer betere media.

Wajpamheros nourissati Rio Corzo
Wajpamheros nourissati Rio Corzo

Rijpheid van het Aquarium

In een aquarium dat net een maand geleden is opgezet, werken de natuurlijke systemen simpelweg niet op volle kracht. Een zware bezetting vis kan hij niet aan. Een aquarium dat zes maanden lang draait met slechts een gedeeltelijke en zorgvuldige reiniging van het substraat en de filtermedia, zal volwassen natuurlijke systemen hebben die bijna alles aankunnen wat er op hen afkomt.

Inenten

Voor zwaar bezette aquaria raad ik aan om Father Fish’s moddervaccin uit een plaatselijke vijver te gebruiken. Wat vijvermodder voor een aquarium doet, wordt ‘diversiteit’ genoemd. Als er een groot aantal kleine schaaldieren en wormen door het substraat heen en weer bewegen, die de bruine smurrie opeten en afbreken, zullen er veel minder slechte organische verbindingen worden opgebouwd.

Filterreiniging

Het is belangrijk om pas een gedeeltelijke reiniging van de filtermedia uit te voeren wanneer de stroom door het filter merkbaar afneemt. Alle filters, ook onder grindfilters, hebben voldoende doorstroming. Deze stroom is normaal gesproken voldoende om te voorkomen dat zich overal in het filter of filtermedia hypoxische omstandigheden vormen. Dus alle ‘bruine smurrie’ in zo’n filter zal ‘goede bruine smurrie’ zijn. Het is nuttig om deze bruine smurrie te behouden. Maar als er te veel bruine smurrie is, vertraagt de stroom door het filter en kunnen er hypoxische omstandigheden ontstaan.

Aulonocara Ruby Red Roter Kaiser
Aulonocara Ruby Red Roter Kaiser

“Verstopping” van een ondergrind filter

Merk op dat dezelfde combinatie van zaken die tot hypoxische omstandigheden in het zandsubstraat zullen leiden, kan leiden tot het “verstoppen” van een bodemfilter. Als aan alle of de meeste van de bovenstaande voorwaarden is voldaan, kan een bodemfilter verstopt raken met bruine smurrie en niet meer functioneren. En als een bodemfilter verstopt raakt, kan het MOGELIJK, IN THEORIE, hypoxisch worden.

Nogmaals, dit zou een extreme situatie zijn. Ik heb NOOIT een bodemfilter verstopping gehad. En ik liet tien aquaria draaien met ZEER zware bezetting en onder grindfilters. En ik heb deze al zo’n tien jaar onder het grind in deze aquaria liggen, zonder enige reiniging. Maar ELK filtersysteem, hoe goed ook, kan overbelast raken en problemen veroorzaken.

Otopharynx tetrastigma
Otopharynx tetrastigma

Onderhoud van een hypoxisch aquarium

Als men een hypoxisch aquarium vermoedt vanwege bijvoorbeeld een slechte geur in een zwaar bezet aquarium, is het geen tijd voor halve maatregelen. De vissen moeten worden overgebracht naar andere aquaria of zelfs alleen maar emmers en kuipen. Het hele hypoxische aquarium moet worden afgebroken en grondig worden schoongemaakt. Dit is inclusief het substraat. Omdat het vrijwel onmogelijk is dat een functionerend filter hypoxisch wordt, kan men de filtermedia onaangeroerd laten.

Als men om wat voor reden dan ook genoodzaakt is een aquarium te hebben dat hypoxische omstandigheden kan krijgen, moet men het substraat minstens één keer per maand grondig reinigen. Je moet heel licht voeden. Het toevoegen van vijvermodder zal zeer nuttig zijn. Maar uiteraard is een betere (en gemakkelijkere) oplossing het toevoegen van veel betere biofiltratie en beluchting.

Aulonocara baenschi Benga
Aulonocara baenschi Benga

Verdere gegevens

In de volgende links gaan we dieper in op alle aspecten van onderhoud:

18.1. Aquarium water verversen

18.2. Druppel waterverversing

18.3. Het substraat reinigen

18.4. Het filter reinigen


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!