Drip Water Changes

18.2. Druppel waterverversing

Een continu druppelwaterverversingssysteem maakt gebruik van permanente leidingen om het water in een of meerdere aquaria continu en automatisch te verversen via een 24/7 druppelsysteem. Voor druppelwatersystemen zijn twee leidingen naar het aquarium nodig. Eén leiding komt uit een watervoorziening, zoals een gemeentelijke watervoorziening of een put, en levert een langzame “druppel” water aan aquarium(s). De andere leiding voert de “druppel” uit de aquaria af. Als u bepaalde soorten woningbouw heeft, kunt u continue (“druppel”) waterverversingen uitvoeren. Dit is veruit de beste manier om water te verversen.

Druppelwaterverversingen zijn GEEN vervanging voor een goede filtratie. Om gezonde vissen en kristalhelder water te hebben, moet je elke tien minuten zaken als opgeloste organische verbindingen in de orde van grootte van 50% uit het water verwijderen. Een druppelsysteem zou het water letterlijk in een grote continue stroom moeten gieten om het equivalent van een filter te zijn. Zware filtratie blijft dus de sleutel tot een gezond aquarium. UV blijft zeer nuttig in systemen met een druppelwaterverversing. Een druppelwaterverversingssysteem is ALLEEN een waterverversingssysteem en niet het equivalent van een filter.

Geophagus Cichlide
Geophagus Cichlide

Installatie van een systeem

Er zijn veel manieren om een continu druppelwatersysteem op te zetten:

 • Een hogedruksysteem dat een hoge druk naar het aquarium voert, waarbij een naaldventiel een klein druppeltje in het aquarium(s) doseert. Het beste te gebruiken met bronwater.
 • Een lagedruksysteem waarbij het water door een drukregelaar stroomt voordat het de woonruimte binnenkomt. De drukregelaar verlaagt de druk naar een lage druk. Deze lage druk wordt vervolgens via een naaldventiel naar het aquarium(s) gevoerd. Het beste te gebruiken met bronwater.
 • Een lagedruksysteem waarbij een niveauschakelaar in een andere kamer (of een garage, veranda, kelder of kruipruimte) water naar een reservoir voert. Het reservoir is voorzien van een actief biofilter of een micropomp die conditioner naar het reservoir pompt. De aanvoer wordt vervolgens uit het reservoir gehaald via een kleine lagedrukpomp (of zwaartekracht) die via een naaldventiel een kleine stroom water naar het aquarium(s) transporteert. Het beste voor gemeentelijk water dat gechloreerd is of chlooramine bevat.
 • De afvoer kan naar buiten lopen of naar een afvoer in huis.
 • Er zijn veel overloopapparaten die op betrouwbare wijze de overstroming van aquarium(s) naar de afvoer kunnen afhandelen als de aquariums niet zijn geboord.

Al deze variaties kunnen behoorlijk goed werken.

Lichnochromis acuticeps – Malawi Gar
Lichnochromis acuticeps – Malawi Gar

De grootste uitdaging bij het gebruik van een druppelsysteem is dat er een manier moet zijn om leidingen naar de aquaria te krijgen. Als iemands huis op een betonnen plaat staat en het aquarium op een binnenmuur staat zonder badkamer aan dezelfde muur, zijn druppelsystemen een probleem. Maar als u veel aquaria in uw kelder, in een garage of in een apart gebouw voor uzelf heeft, is een druppelsysteem heel goed mogelijk. Ook een woning op pijler- en balkconstructie of met kelder is eenvoudig aan te sluiten op een druppelsysteem.

Houd er rekening mee dat wij aanbevelen dat al het leidingwerk voor het druppelsysteem dat zich in het huis bevindt, wordt uitgevoerd in leidingen die zijn goedgekeurd voor gebruik in drinkwatersystemen volgens de uniforme bouwvoorschriften (KIWA goedgekeurd voor Nederland). In de meeste gebieden van de VS is dit polyvinylchloride (PVC), gechloreerd polyvinylchloride (CPVC), vernet polyethyleen (PEX) of koperen buizen.

Gebruik geen lekgevoelige slangsystemen zoals bierslangen, luchtslangen of tuindruppelsystemen. Gebruik geen prikkelfittingen of knelfittingen. Gebruik geen gegolfde “flex” slangen. Systemen die geen gebruik maken van goedgekeurde leidingen falen vaak en kunnen een enorme hoeveelheid schade veroorzaken. De schade wordt NIET gedekt door de verzekering als het sanitair niet in orde is.

Aulonocara Super Blue Hybrid
Aulonocara Super Blue Hybrid

Voor zowel de aanvoerleidingen als de afvoerleidingen gebruiken wij uitsluitend PVC 40mm (KIWA gekeurd voor Nederland). En we zijn heel serieus over het gebruik van zowel oplosmiddelen als schuurpapier om de PVC-verbindingen voor te behandelen, zodat ze onmogelijk kunnen falen. We hebben twee loodgieters gehad die dit niet deden en als gevolg daarvan twee ondergelopen huizen.

Verwacht ook wat tijd door te brengen in uw plaatselijke loodgietersbedrijf om de fittingen hiervoor uit te zoeken. Er zijn doorgaans veel adapters en overgangen nodig voor een goede installatie. Niemand verkoopt een “Aquarium Druppelirrigatiesysteem of Kit”.

Pterophyllum scalare - Maanvis
Pterophyllum scalare – Maanvis

Hogedruksystemen

Gebruik leidingen van een halve inch, goedgekeurd door de schemacode, om direct boven het aquarium te komen. Ga vervolgens over op 1/4 inch NPT-leidingen (buiten de VS zal dit uiteraard metrisch zijn). Direct bij het aquarium overgang naar twee messing naaldventielen op een hogedruksysteem of een enkele naaldventiel op een lagedruksysteem.

Open bij een hogedruksysteem beide kleppen volledig. Verlaag vervolgens de stroom in één keer tot een snelle druppel. Gebruik vervolgens het andere ventiel om de gewenste langzamere druppelsnelheid te bereiken. Ik vind deze opstelling nodig omdat de naaldkleppen moeilijk te controleren lijken te zijn als er maar één in een hogedruksysteem zit. Twee in serie werken veel beter. Dit is het naaldventiel waar ik het over heb:

needle valve
18.2. Druppel waterverversing 25

Merk op dat er veel verschillende arrangementen zijn die hetzelfde bereiken. Een drukregelaar met een naaldventiel zal ook goed werken. Het kost gewoon meer. Verlaag gewoon de druk naar 1 tot 5 psi (0,05 tot 0,3 bar) en voeg vervolgens een enkelnaaldventiel toe.

Ik kan niet genoeg benadrukken dat als het systeem zich in een woning bevindt, men leidingen MOET gebruiken die zijn goedgekeurd door de uniforme bouwvoorschriften voor gebruik met drinkwatersystemen. Gebruik geen knelfittingen en dergelijke, zoals irrigatieslangen of aquariumluchtslangfittingen zonder slangklemmen. De standaard irrigatieslang- of aquariumluchtslangfittingen ZULLEN FALEN. En een hogedruksysteem kan ’s nachts een verbazingwekkende hoeveelheid water in het hout van een huis blazen. En de verzekering dekt de schade NIET (de verzekering dekt alleen loodgietersfouten waarbij het loodgieterswerk aan de normen voldoet).

Maskaheros argenteus
Maskaheros argenteus

Lagedruk druppelsysteem

Plaats een waterdrukreduceerventiel op een plek waar het niet kan vriezen. Verplaats het water vervolgens naar uw aquaria via lagedrukleidingen volgens de bouwvoorschriften in uw regio. Verlaag de druk in de inkomende waterleidingen naar 1 tot 5 psi (0,05 tot 0,3 bar) met het drukreduceerventiel. Dit is geweldig voor meerdere tanks in een huis.

waterdrukregelaar
waterdrukregelaar

Door de hogedruk nkomende tapwaterleidingen te scheiden van de lagedruk interne leidingen, vereenvoudigt men de installatie enigszins en voorkomt men rampen als gevolg van een hogedrukleiding die scheurt of lekt. Het is ook gemakkelijker om lage druppelsnelheden te bereiken. Naaldventielen werken niet erg betrouwbaar bij hoge druk, maar werken prima met water onder lage druk.

Bij een lagedruksysteem bij de aquaria is het MOGELIJK MAAR NIET AANBEVOLEN om flexibele leidingen naar het aquarium te gebruiken met opdrukfittingen. Maar je moet zowel drankslangen als slangklemmen gebruiken. Men kan 1/8″ ID X 1/4″ OD X 1/16″ doorzichtige drankslangen gebruiken. Maar pas de opdrukfittingen aan door ¼ inch slangklemmen over de perspassingslangverbindingen te gebruiken. Dankzij de klemmen kan hij niet loskomen en het huis onder water zetten. Er zijn geen klemmen die werken met aquariumluchtleidingslangen en fittingen, dus aquariumluchtleidingslangen kunnen niet worden gebruikt, zelfs niet in een lagedruksysteem.

Waterdruppel installatie
Waterdruppel installatie
Overloop links, daarnaast druppelslang
Overloop links, daarnaast druppelslang

Opmerking: ik geef de voorkeur aan schema 40 PVC van een halve inch (binnenmaat), zelfs voor lagedruksystemen. Voor europa 20mm buitenmaat met kiwa keurmerk. Het is gewoon een stuk eenvoudiger en zeer betrouwbaar. Als u op een drankslang stapt, kunt u deze per ongeluk losmaken van de fitting en gaan lekken. Stap op een goed aangesloten PVC-verbinding volgens schema 40 en er gebeurt niets.

Aulonocara Pink Flame
Aulonocara Pink Flame

Een reservoir gebruiken

Bij chloorwater kunt u het beste een reservoir gebruiken om het chloor of chlooramine te verwijderen. In Tempe, Arizona had ik een systeem waarbij ik een reservoir op een hoge standaard op een veranda buiten mijn huis had staan. Ik had een vlotterklep voor het toilet die de waterstroom onder hoge druk uit de Tempe-watertoevoer regelde. Het reservoir had een 15 cm diep onder-grindfilter erop. Ik voegde om de paar dagen wat voedsel toe om de ondergrond actief en “levend” te houden.

Het water werd via zwaartekracht (dat wil zeggen zeer lage druk) naar een tiental aquariums in huis gevoerd. De voeding vond plaats via een half inch Schedule 40 PVC (buiten 20 mm PVC) naar enkelnaaldsventielen. Als optie had ik een kleine fonteinpomp kunnen toevoegen om het water te pompen in plaats van een hoog reservoir en zwaartekracht te gebruiken.

Naar alle waarschijnlijkheid verwijderde het bodemfilter de Tempe-chlooramine voordat het bij mijn vissen terechtkwam. Ik besefte dit pas toen ik een briefje kreeg van BrentL over zijn gevecht met chlooramine en een druppelsysteem.

Cyphotilapia frontosa – Night Star
Cyphotilapia frontosa – Night Star

Gechloreerd water

Gechloreerd water kan een uitdaging vormen. Vissen zijn gewoon erg gevoelig voor zowel chloor als chlooramine. Bij chloorwater kunt u het beste een reservoir in een garage of terras plaatsen, om de paar uur een conditioner aan het reservoir toevoegen om het chloor of de chlooramine te verwijderen, en vervolgens het water via een kleine lagedrukpomp naar het aquarium(s) voeren. Als alternatief kunt u een groot, actief, volwassen filter op het reservoir plaatsen om de chlooramine te verwijderen. Dit advies komt nadat ik het volgende bericht van BrentL heb ontvangen

Ik heb onlangs een druppelwaterverversingssysteem geïnstalleerd op basis van uw “blauwdruk” en het werkt heel goed. Ik gebruikte PEX-slangen, een drukregelaar en een naaldventiel in de opstelling. Voor iemand die niets van loodgieterswerk afwist, voelt het fantastisch om dit project te hebben gerealiseerd. Het is gewoon geweldig om te weten dat ik nooit meer water hoef te verversen! Dus dankjewel!

Wat echter onverwacht was, was dat ik nog steeds de chlooramine in het water moet behandelen. De chlooramine oxideert niet snel genoeg om mijn vissen niet te belasten. Mijn aquarium is ongeveer 681 liter (180 gallon), inclusief het bioloog. Het bioloog bevat meer dan 100 pannensponzen, goed gefilterd. Ik begon met druppelen met slechts 1,89 liter per uur rechtstreeks in de tank. Na ongeveer 3 uur was ik verrast om te zien dat sommige van mijn vissen (allemaal regenbogen) zich gestrest begonnen te voelen – verlies van kleur, hangen tegen de terugstroom in, trillend alsof ze irriterende stoffen wilden afschudden. Deze tekenen verdwijnen een paar uur nadat ik het druppelen heb gestopt. Daarna testte ik het druppelen nog een paar keer gedurende de dag, de resultaten waren hetzelfde: de vissen waren gestrest.

BrentL

Metriaclima sp. – Blue Dolphin Manda
Metriaclima sp. – Blue Dolphin Manda

Mijn kraanwater bevat slechts 0,5 ppm chlooramine. Zwembadteststrip toont minimaal (bijna niet waarneembaar vrij of totaal chloor). Interessant is dat het druppelwater zelfs door een enorm Pentair-waterfilter (20 inch hoog) (50 cm) voor het hele huis loopt, speciaal voor het druppelsysteem. Ik besloot aanvankelijk om het toe te voegen, alleen voor de gemoedsrust. Het filter zou het beste op de markt moeten zijn, omdat het er prat op gaat dat het een van de weinige is die katalytische koolstof gebruikt, in tegenstelling tot actieve kool die alleen chloor verwijdert. En het bedrijf richt zich specifiek op chlooramine. Om eerlijk te zijn weten we allemaal, en het product zegt ook, dat katalytische koolstof chlooramine alleen kan verminderen en niet kan verwijderen. Er zal dus wat chlooramine achterblijven.

Wat ik uiteindelijk heb gedaan, is dat ik, in plaats van rechtstreeks in de tank te druppelen, in een “reservoir/verdampingsbak” van 52 liter druppel die via een ½ schot (12 mm) op de opvangbak is aangesloten. Vervolgens voeg ik een klein doseerpompje (Kamoer X1 Pro) toe om Prime om de paar uur in het reservoir te doseren, voor een totaal van 5 ml per dag (ik kan waarschijnlijk met minder wegkomen). Op die manier wordt het nieuwe water in het reservoir behandeld en stroomt het langzaam naar het bioloog. Vissen vertonen nu geen tekenen van stress meer. Ze lijken blij!

BrentL

Buccochromis spectabilis
Buccochromis spectabilis

Toen ging ik terug om alle YouTube-video’s opnieuw te bekijken waarin over hun druppelsystemen werd gesproken. Ik begon te beseffen dat de meesten van hen hun water niet voorbehandelen, en ze zeiden wel dat hun water alleen chloor bevat. Ze gebruiken echter allemaal een actief koolstoffilter onder de gootsteen om chloor te verwijderen. Er waren er een paar die chlooramine in het water hadden, en ze gebruiken een doseerpomp of een vuilwatertank om het water te behandelen. Ik vraag me af of dat toeval is.

BrentL

Nu had ik in Tempe Arizona een tiental aquaria op een druppelsysteem waar ze het water behandelden met chlooramine. Ik heb geen conditioner aan het systeem toegevoegd en ik had geen problemen. Maar mijn opstelling (hierboven in detail beschreven) had een volwassen diepbed-onder-grindfilter in een buitenreservoir dat waarschijnlijk de chlooramine verwijderde. Ik zag dus geen problemen. De ondergrindfilters verwijderden de chlooramine voordat deze bij de vissen kon komen.

Maskaheros regani
Maskaheros regani

Gebaseerd op wat BrentL zag, zou ik nu een conditioneringsreservoir en een conditionerpomp aanbevelen om het water te behandelen als men zich op gechloreerd gemeentewater bevindt. Een alternatief is een reservoir met een flink volwassen filter erop om het chloor of chlooramine te verwijderen. Chloramine blijkt nogal moeilijk snel te verwijderen met alleen een organische belasting. Chloramines vereisen de toevoeging van een conditioner of meerdere passages door een hoog organisch medium, zoals een diepbed-onder-grindfilter.

Let op als men het druppelsysteem in koperen leiding doet hoeft u zich geen zorgen te maken over kopervergiftiging bij garnalen en dergelijke. Kopervergiftiging komt alleen voor als zuur water of licht zout water gedurende langere tijd in koperen leidingen zit. Dit type kopervergiftiging is zeer zeldzaam.

RO-druppelsysteem (osmose druppelsysteem)

De aanvoer van water naar het reservoir kan afkomstig zijn van een RO-systeem. Dit is handig als iemand erg alkalisch water heeft en een weelderig, hightech beplant aquarium wil. Het RO-water heeft enige remineralisatie nodig (meestal een oplossing van gips en Epsom-zouten). De remineralisatie kan plaatsvinden via een doseerpomp of via een bypass van de leidingwaterleiding naar de RO-unit.

Melanotaenia boesemani – Boesemans Regenboogvis
Melanotaenia boesemani – Boesemans Regenboogvis

Een druppelopstelling die werkelijk indrukwekkend is

Ron Demers, waarschijnlijk de beste kweker van Afrikaanse cichliden die er is (prachtige vissen om van te watertanden!), zette een nieuwe kweekfaciliteit op in de Carolinas, die gebruik maakte van een continu druppelwaterverversingssysteem. Het is een enorme en zeer indrukwekkende operatie, zeer goed en zeer professioneel uitgevoerd. Ron heeft een YouTube-video over de faciliteit die ik iedereen aanbeveel die perfectie in actie wil zien.

Nieuw 75 liter slakkenhuis kweek en opgroei stelling!

Opmerking Ron gebruikt luchtbediende sponsfilters in zijn aquariums om ammoniak in nitraat om te zetten. Merk ook op dat Ron overgaat van 20mm drukleiding naar aquariumluchtslangen met alleen lijm voor zijn druppelwatersysteem. Maar zijn faciliteit bevindt zich buiten, waar een lek geen groot probleem zal zijn. Ik raad dat niet aan in een huis. En Ron gebruikt bronwater, zodat hij zich geen zorgen hoeft te maken over chloor of chlooramine.

Peckoltia sp. – Pleco – L135
Peckoltia sp. – Pleco – L135

Druppelsystemen verder uitgediept

Joey (de koning van de doe-het-zelf-aquaria, een van de beste ontwerpers van aquariumsystemen die ik ben tegengekomen) gebruikte ook een continu druppelwaterverversingssysteem en vond het geweldig. Dus je weet dat deze systemen werken.

Joey heeft een zeer goedkoop druppelwisselsysteem opgezet met een drukregelaar voor het druppelirrigatiesysteem en luchtslangen. Ik kan een dergelijk systeem niet aanbevelen. Het plastic van dit soort luchtslangen in druppelirrigatieleidingen “kruipt”, ontspant en komt in minder dan een jaar los. Dit zal lekkage veroorzaken. 20mm drukleiding is duurder, maar het repareren van één doorweekte vloer kan veel geld kosten.

Lethrinops – Yellow Collar Harbour Island
Lethrinops – Yellow Collar Harbour Island

Het drukverminderaar-druppelsysteem van Joey’s irrigatiesysteem kan eenvoudig worden gebruikt met een 20mm drukleiding, waardoor een eenvoudig, goedkoop en betrouwbaar druppelwaterverversingssysteem ontstaat.

Joey heeft ten onrechte verklaard dat er elke twee of drie maanden grote waterverversingen nodig zijn met een druppelwaterverversingssysteem. Hij berekende dat het nitraatniveau zou blijven stijgen bij een continu waterverversingssysteem. Hij had het gewoon mis. Als u simpelweg het aantal druppels per minuut verhoogt, kunt u de limiet voor het nitraat verlagen naar elk gewenst niveau; het nitraatniveau zal een “maximum” bereiken.

Om dit intuïtief te begrijpen, moet u niet denken aan het water dat binnenkomt, maar aan het water dat via de overloop naar buiten stroomt. Als een hobbyist zijn vissen een vijfde gram elementaire stikstof (als eiwit) per dag voert en een continu druppelwaterverversingssysteem heeft, dan zal er op een gegeven moment een vijfde gram elementaire stikstof (als nitraat) uit de overloop stromen. per dag. Het nitraatgehalte is dan stabiel en kan niet verder stijgen.

Om het nitraatniveau te verlagen, verhoogt u eenvoudigweg het aantal druppels per seconde.

Hemiancistrus sp. – Blue phantom pleco – L128
Hemiancistrus sp. – Blue phantom pleco – L128

Een andere veel voorkomende misvatting is dat systemen voor continue waterverversing het water lang niet zo efficiënt wegspoelen als een waterverversing van 50%. Dit is gewoon niet waar. Ter illustratie: stel dat er een druppelsysteem is geïnstalleerd op een aquarium van 378,5 liter. Om het doorspoelen van een waterverversing van 50% te evenaren, zal er ongeveer 265 liter water in het aquarium van 378,5 liter moeten worden gedruppeld (er is zelfs een app die dit berekent!). Deze kleine inefficiëntie is geen groot probleem, tenzij uw water veel kost.

De app is te vinden bij Hamza’s Reef In een aquarium van 378,5 liter is het druppelen van 0,45 milliliter (negen druppels) per seconde water een waterverversing van 50% in een tijdsbestek van één week met 272,16 liter water of 71,9 gallon water (0,45x60x60x24x7). /1.000 = 272,160 ml = 272,16 liter).

Houd er ook rekening mee dat u elk aquariumwaterfilter dat deel uitmaakt van het systeem moet laten draaien VOORDAT u het druppelsysteem inschakelt. Elke waterverversing, inclusief het verversen van druppelwater, verwijdert de voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van de nuttige bacteriën.

Dwerg Blauwe Regenboogvis
Dwerg Blauwe Regenboogvis

Snelheid van druppelen

Druppel het water alleen LANGZAAM in het aquarium als u voor uw water betaalt. Je wilt geen enorme waterrekening. Men kan er bijvoorbeeld naar streven om elke 14 dagen 50% van het water te verversen. Bij een aquarium van 378,5 liter is dat 18,93 liter per dag (voor een verversing van 50% met een druppelsysteem moet 70% van het water erin worden gedruppeld).

Imperial systeem:

 • Er zitten 20 druppels in een milliliter
 • Er zitten 3785 milliliter in een gallon
 • Er zijn 60x60x24 = 86400 seconden in een dag
 • 5 gallon x 3785 milliliter x 20 druppels = 378.500 druppels per dag
 • 378.500 druppels per dag / 86400 seconden per dag
 • Dit komt overeen met 4,3 druppels per seconde

Metrisch systeem :

 • Er zitten 20 druppels in een milliliter
 • In een liter zitten 1000 milliliter
 • Er zijn 60x60x24 = 86400 seconden in een dag
 • 18,93 liter x 1000 x 20 druppels = 378.500 druppels per dag
 • 378.500 druppels per dag / 86400 seconden per dag
 • Dit komt overeen met 4,3 druppels per seconde

De waterkosten bedragen doorgaans ongeveer € 1,- per maand voor elk aquarium van 378,5 liter (100 gallon) als u eens in de twee weken 50% gebruikt. In sommige gebieden, zoals Californië, kun je die kosten verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Als je een bron hebt, kun je deze cijfers uiteraard negeren en doorgaan en het water er met grote snelheid in gieten.

Rocio octofasciata – Jack Dempsey electric blue
Rocio octofasciata – Jack Dempsey electric blue

Het water kan de aquaria verlaten naar het riool via verschillende apparaten die het waterniveau in het aquarium op peil houden en niet laten overstromen. Deze ontwerpen zijn te vinden via de volgende link:

14.7. Overlopen

Geboorde aquaria met overlopen werken ook goed. Als men een bioloog heeft die lager is dan het aquarium, moeten de overlopen of geboorde gaten voor de afvoer in het bioloog zitten voor een druppelwaterverversingssysteem. Dezelfde overlopen die voor aquaria werken, werken ook precies hetzelfde voor biologen.

Aulonocara OB Blueberry
Aulonocara OB Blueberry

Andere waterverversingssystemen die ik NIET aanbeveel

Er zijn enkele YouTube-video’s van mensen die hun druppelsystemen op timers zetten. Huh? Waarom? De logica hiervan ontgaat mij. U hebt zojuist een klep of een pomp toegevoegd die zonder aanwijsbare reden defect kan raken en kan lekken.

Er zijn ook verschillende video’s van grote kwekers die ‘semi-automatische’ systemen met harde leidingen hebben die 50% waterverversingen in 20 of meer aquariums uitvoerden in ‘slechts’ vijf tot acht uur, een keer per week of zo. Sommige zijn zeer goed uitgevoerd met zeer professionele (en dure) koperen leidingen en kleppen. Ze hadden allemaal zeer complexe (en dure en storingsgevoelige) heetwatermengklepsystemen om de vissen van water op de juiste temperatuur te voorzien. If the water isn’t from a well, there needs to be some provision for removing chlorine or chloramine from the water.

“Semi-automatisch” waterverversingssysteem
“Semi-automatisch” waterverversingssysteem

Dit is enigszins verwarrend omdat ze met veel minder moeite (en veel minder geld!) Een continu druppelwaterverversingssysteem hadden kunnen hebben dat geen tijd kost om het water te verversen. Misschien heeft de waterprijs er iets mee te maken.

Aulonocara Dragonblood Albino
Aulonocara Dragonblood Albino

Meer informatie over waterverversingen

Er zijn enkele aquarium hobbyisten die geïnteresseerd zijn om diep in de wetenschap en de berekeningen achter alle aspecten van de hobby te duiken. Voor degenen die daartoe geneigd zijn, is het volgende van belang:

18.1. Aquarium water verversen

18.1.1. Water verversingen in meer detail

18.1.2. Waterverversing berekenen

18.1.3. Water voor water verversing


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!