Aquarium Water Changes

18.1. Aquarium water verversen

Het is algemeen (maar niet universeel!) aanvaard dat vissen het beter zullen doen in een aquarium als een deel van het water af en toe wordt afgevoerd en vervangen door vers schoon water. Dit wordt een “waterverversing” genoemd. Mensen draineren en vullen overal van 75% van het aquarium twee keer per week tot 10% van het aquarium elke maand. Sommigen verversen nooit het water en doen het prima. Moeder Natuur is veel vergevingsgezinder dan de goedbedoelende maar slecht geïnformeerde individuen op sociale media ons willen doen geloven.

Een redelijk waterverversingsschema voor de meeste hobbyisten is:

50% water verversen om de twee tot zes maanden

Dit is een algemene richtlijn gebaseerd op hoe vis bezetting en voeding zijn. We raden alleen een waterverversing van meer dan 50% om de twee weken aan als de bezetting groot is; elke zes weken indien matig bezet, en elke vijf maanden indien licht bezet. En zelfs deze aanbevelingen kunnen vrijwel ongestraft worden geschonden. Waterverversingen zijn gewoon lang niet zo belangrijk als sociale media zouden doen geloven.

Haplochromis aeneocolor
Haplochromis aeneocolor

Er zijn enkele mythes over waterverversingen. Verschillende van die mythen hebben te maken met een veel voorkomend verschijnsel met ALLE watervoorraden die gechloreerd zijn. Waterleveranciers kunnen iets doen dat “chloorpuls” wordt genoemd. Soms doen waterleveranciers tot 4 ppm chloor in het water. De normale dosis conditioner zal 1 ppm neutraliseren. Dan blijft er 3 ppm over om de vis te doden.

Het water dat wordt gebruikt voor grote waterverversingen kan drie verschillende problemen hebben: vissterfte, “chloorpuls”, laag zuurstofgehalte of hoog kooldioxidegehalte. Wanneer iemand veel vis verliest na een waterverversing, ligt het in de menselijke aard om iets te vinden dat “fout” is. Omdat tegen de tijd dat de vissen doodgaan het chloor-, zuurstof- of koolstofdioxidegehalte in het aquarium weer op een veilig niveau is teruggekeerd, zoeken mensen naar iets anders. Het wordt dus “nitraatschok”, “pH-schok”, “KH-schok”, “temperatuurschok” etc. etc. tot in het oneindige. Dit zijn allemaal mythen.

Er zijn een paar veel voorkomende mythes over waterverversingen:

  • Grootschalige waterverversingen (40% tot 95%) doden vissen.
  • Water verversen met water, zelfs een paar graden verschil met het aquariumwater, zal de vissen “schokken” en kan ze doden.
  • Het verversen van water met water met een ander nitraat-, pH-, GH- of KH-niveau zal de vissen “schokken” en mogelijk zelfs doden.

Dit zijn mythen en zijn gewoon niet waar

Hemiancistrus sp. – Pleco – L128
Hemiancistrus sp. – Pleco – L128

Het winstmotief

Er zijn tal van grafieken en websites die zeggen dat men eenmaal per week een 50%-waterverversing moet doen om gezonde vissen te hebben. Iedereen, en ik bedoel IEDEREEN, op sociale media papegaaien deze aanbevelingen, inclusief je lokale viswinkel. Enkele eenvoudige berekeningen zeggen dat de markt voor aquarium water conditioners ongeveer $150 miljoen bedraagt als hobbyisten eenmaal per week 50% water verversen.

Als typische hobbyisten het water pas verversen als het nitraatgehalte 80 ppm bereikt, of eens in de zes weken, dan is de jaarlijkse markt voor conditioners slechts $25 miljoen. Dus dat zijn in feite 125 miljoen redenen voor de aanbevelingen van 50% eenmaal per week. Is het winstoogmerk niet groot?

Er zijn een groot aantal grafieken op sociale media die gewoon lachwekkend zijn. Een daarvan is deze:

how often do i change my aquarium water
hoe vaak ververs ik mijn aquariumwater?

Dit is gewoon een vreselijk misleidende grafiek die de toxiciteit van waterparameters schromelijk overdrijft, vooral wat betreft de toxiciteit in relatie tot de pH. Als iedereen deze tabel zou volgen, zou de hobby geen jaar duren, omdat iedereen zo vaak het water zou verversen dat ze de hobby zouden opgeven. Maar conditionerleveranciers zoals Seachem zouden heel veel geld verdienen. Dit wetende zou een zeer sceptisch persoon de oorsprong van de bovenstaande grafiek wel eens in twijfel kunnen trekken. hhhmm…..

Fossochromis rostratus
Fossorochromis rostratus
pH of the waterAPI Ammonia test in ppmApi nitrite test in ppm
pHAlertAlarmToxicAlarmToxic
6.616641600.52
6.811441100.52
7.08328014
7.2520501.56
7.43123028
7.6282028
7.814102.510
8.00.838312
8.20.6263.5.14
8.40.4243.514
8.60.2512416
Nitrate alarm level is greater than 80 ppm.
Nitrate tocix level is greater than 440 ppm.

In werkelijkheid is de toxiciteit van ammoniak en nitriet erg afhankelijk van de pH, dus men moet de pH meten met een testkit om te bepalen of een waterverversing wordt aanbevolen. Dan staat hierboven de juiste aanbeveling.

Dit is een enorm verschil met de Master Test Kit-grafiek die zo wijdverspreid is op sociale media. De niveaus op deze tabel zijn de veiligheidsniveaus volgens vele onderzoeksrapporten over dit onderwerp van bijvoorbeeld het Ornamental Fish Research Center van de Universiteit van Florida. Deze cijfers zijn solide, ZEER solide.

Om deze grafiek te gebruiken, moet men eerst de pH van het aquarium meten (Let op: de API “Low pH”-test is alleen goed van 6,0 tot 7,2 en de “high pH”-test is alleen goed voor 7,2 tot 8,6). Vind die pH in de meest linkse kolom. Lees dan eenvoudig de verschillende niveaus die de API-test geeft voor ammoniak en nitriet. Als de pH van je aquarium bijvoorbeeld 7,8 is en de API-testkit zegt dat je 4 delen per miljoen ammoniak heeft, moet je een 50%-waterverversing uitvoeren.

Eretmodus cyanostictus
Eretmodus cyanostictus

Voor de twijfelaars die deze cijfers willen controleren , zijn de onderzoeksdocumenten over ammoniak te vinden via deze link:

5.2.1. Toxiciteit van ammoniak in meer detail

De onderzoeksdocumenten over nitriet zijn te vinden via deze link:

5.3.2. Toxiciteit van nitriet in meer detail

De onderzoeksdocumenten over nitraat zijn te vinden via deze link:

5.4.1. Nitraat in meer detail

The author has been in the hobby fifty years. The first fifteen years the going philosophy was that “old” water was “good” water. We never, and we mean NEVER, did a water change. And our fish were healthy and appeared to be long lived, at least many of them reached sizes we hadn’t been expecting.

Nog zo’n vijftien jaar lang was de mantra elke maand het water verversen. Als je de wiskunde doet, heeft deze 25% waterverversing weinig impact. En toch bloeide de vis. Moeder Natuur is eenvoudig zeer flexibel en zeer vergevingsgezind. Er zijn veel manieren om succesvol te zijn met een aquarium.

Ocean’s Aquarium

Er is een beroemde viswinkel in San Francisco die nog NOOIT water heeft ververst in zijn naar het schijnt zo’n vijftig aquaria. Hun aquaria zijn gevuld met een heleboel zeer gevoelige vissen zoals Rammen en Apisto’s. Ze doen het allemaal prima, ze planten zich zelfs voort. Sommige van hun aquaria zijn al twintig jaar zonder waterverversing. Aquarium Co-op heeft een YouTube-video over de winkel. Ze kweken en verkopen planten en vissen en de massa’s planten en vissen die verkocht worden verwijderen alle stikstof en fosfor.

Protomelas taeniolatius OB – Red Empress
Protomelas taeniolatius OB – Red Empress

Snelheid van water verversen

Water verversen kan erg tijdrovend zijn. De meeste thuisaquaristen laten het water via een sifonslang in emmers lopen. Daarna vullen ze de tank weer met emmers. Dit is erg tijdrovend en hobbyisten zijn altijd op zoek naar manieren om het proces te verbeteren.

Er zijn verschillende apparaten, zoals de python, die op een gootsteen worden aangesloten en zowel het water uit het aquarium afvoeren als het aquarium opnieuw vullen met water. Deze apparaten hebben verschillende voor de hand liggende problemen. Ten eerste moet men een goede afdichting op de kraan krijgen om deze apparaten te laten werken. De meeste kranen staan dit niet toe. Dus op sociale media zie je constant de vraag “Hoe de *&XX*** Hel**%$%^&*#” bevestig ik deze Python aan mijn kraan“. En 90% van de tijd zal het antwoord zijn “Dat kan niet“.

Het andere probleem met pythons is dat de aftapoperatie erg waterverspilling is. Voor elke liter die men afvoert, gooit men waarschijnlijk vijf liter in de afvoer. Als men een klein aquarium heeft is dit geen probleem. Maar een groot aquarium of meerdere aquaria kunnen flink oplopen in de waterkosten.

HalfMan/HalfCichlid raadt aan een pomp in het aquarium toe te voegen met een slang aan een gootsteen om het water snel af te voeren. Dit is een uitstekend idee en gemakkelijk te implementeren. Ik kan het iedereen met veel aquaria of een heel groot aquarium van harte aanbevelen.

Symphysodon aequifasciatus – Discus Brown Alenquer
Symphysodon aequifasciatus – Discus Brown Alenquer

Water verversen in meer detail

Klik op de volgende links om meer te lezen over water verversingen:

18.1.1. Water verversingen in meer detail

18.1.2. Waterverversing berekenen

18.1.3. Water voor water verversing

18.1.4. Verzacht, RO, DI, TDS

18.2. Continue druppel water verversings systemen

Vertaald in het nederlands door: Joost Abrahams
Proef gelezen door: Daan D


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!