De auteur zit al vijftig jaar in de hobby. De eerste vijftien jaar was de gangbare filosofie dat ‘oud’ water ‘goed’ water was. We hebben nooit, en we bedoelen NOOIT, een waterverversing gedaan. En onze vissen waren gezond en leken lang te leven, in ieder geval bereikten veel van hen afmetingen die we niet hadden verwacht. Dit wordt een “waterverversing” genoemd. Mensen laten twee keer per week 75% van het aquarium leeglopen en opnieuw vullen, tot elke maand 10% van het aquarium. Sommigen verversen het water niet en hebben zeer gezonde vissen. Een redelijk waterverversingsschema voor de meeste hobbyisten is:
Elke één tot drie maanden wordt 50% van het water ververst
Dit is een algemene richtlijn, gebaseerd op de typische bezetting en voeding. Wij adviseren slechts een waterverversing van meer dan 50% om de twee weken als er sprake is van een zeer zware bezetting; elke zes weken als er een matige bezetting is, en elke vijf maanden als er weinig bezetting is.
Nu is er één uitzondering op dit “schema”. Als de vissen aan de oppervlakte hijgen en na een grote waterverversing niet genoeg “lucht” lijken te krijgen, moet men zich afvragen waar het water vandaan komt. Maakt de gemeentelijke waterleverancier gebruik van waterputten? Of komt het water uit een privébron? Als het antwoord ja is, is er een probleem met grote waterverversingen.
Belucht water bevat 8 ppm zuurstof. Bronwater bevat soms geen zuurstof. Dus een waterverversing van 50% met bronwater kan het zuurstofniveau in het aquarium verlagen tot 4 ppm. De meeste tropische vissen raken bij 6 ppm erg gestrest en kunnen bij 4 ppm sterven. Voer dus maximaal 25% waterverversing uit als men zich op bronwater bevindt of conditioneer het bronwater door het minimaal 24 uur buiten te laten staan.
Mythen over waterverversingen
Een commentator op Facebook somde de “redenen op om een waterverversing uit te voeren”. De commentator was oprecht en probeerde behulpzaam te zijn, maar hij verprutste per ongeluk de wetenschap. De daadwerkelijke Facebook-reactie was:
“Waarom hobbyisten een waterverversingsroutine hebben
- om mineralen aan te vullen
- redoxpotentiaal in evenwicht brengen
- om stabiele parameters pH, dGH en dKH te hebben
- om POC- en DOC-niveaus te controleren
- het tegengaan van de verspreiding van ziekteverwekkers
- om GIH-groeiremmend hormoon te verminderen”
Ik wou dat ik dit verzachten, maar dat kan ik niet. ELK punt hier is gewoon onjuist. Allemaal. Velen zullen dit ongetwijfeld verrassend vinden, omdat alle redenen mythen zijn die stevig verankerd zijn geraakt in de hobby, misschien zelfs nog dieper met de opkomst van sociale media.
De puntsgewijze analyse is:
- Voedsel zal de mineralen die vissen absorberen ruimschoots aanvullen.
- Het belang van “redoxpotentieel” is een mythe. Reductie/oxidatie in het aquarium is een uiterst complex onderwerp dat niet tot één getal kan worden herleid.
- Het belang van stabiele pH, dGH en dKH is een mythe. In ieder geval worden deze parameters alleen gestabiliseerd door een waterverversing in het zeldzame geval van “old tank syndrome”.
- Als de filtratie zo slecht is dat je deeltjesvormige organische koolstof (POC) en opgeloste organische verbindingen (DOC) moet verwijderen door water te verversen, moet je meer vertrouwd raken met hoe biofiltratie in het aquarium werkt, omdat je een zeer slechte biofiltratie hebt en een ZEER ongezonde omgeving voor de vissen.
- Ziekteverwekkers zoals bacteriën in de waterkolom moeten logaritmisch worden verminderd, bijvoorbeeld met een factor tien tot honderd. Dus tenzij u een waterverversing van 99% uitvoert, helpt u uw vissen niet met ziekteverwekkers.
- GIH (groeiremmend hormoon) heeft een halfwaardetijd van vier minuten. Het komt dus nooit in concentraties van evenveel delen per biljoen in het water terecht. GIH werkt alleen in de vis, niet buiten de vis in het water.
Dit is helaas typerend voor de goedbedoelde maar foutieve adviezen die vaak via internet worden gegeven.
Helaas is er veel verkeerde informatie op sociale media over waterverversingen. Hier zijn een paar meer gedetailleerde analyses van enkele mythen over waterverversing.
Mythe nr. 1: Waterverversingen moeten het nitraatniveau laag houden
Er is eigenlijk maar één functie van waterverversingen, namelijk het verminderen van nitraten. En omdat nitraten niet erg giftig zijn, hoef je simpelweg niet zo vaak water te verversen.
Wanneer ammoniak wordt geoxideerd door de nuttige bacteriën in een aquarium, is het resultaat nitraat. Nitraatreductie is de drijvende kracht achter waterverversingen. Nitraten worden ALLEEN verminderd door waterverversingen of planten.
Uit nitraatonderzoek blijkt dat nitraat relatief onschadelijk is voor vissen. Volwassen vissen kunnen minimaal 160 ppm opnemen zonder langetermijneffecten. Sommige mensen hebben kraanwater met een nitraatgehalte van 80 of meer en dat gaat prima. Sommige mensen bemesten beplante aquariums tot 80 ppm en de vissen in die aquariums doen het prima.
Hier is een artikel over nitraten met veel verwijzingen naar wetenschappelijke artikelen over wat veilige nitraatniveaus zijn:
5.4. Veilige nitraat waarden
Omdat de API-test geen goed onderscheid maakt tussen 40 ppm nitraat en 80 ppm nitraat, streven sommige mensen naar grofweg onder de 40 ppm (rood-oranje maar niet rood) en sommige mensen streven naar minder dan 80 ppm (rood, maar niet donkerrood) op de nitraten met hun waterverversingen. Beide zijn volkomen acceptabele en zeer veilige handelswijzen.
Velen zeggen dat het nitraatniveau onder de 20 ppm of zelfs onder de 10 ppm moet blijven. Er is geen objectief onderzoek dat dit extreme niveau rechtvaardigt, er zijn alleen de meningen van goedbedoelende maar slecht geïnformeerde individuen op sociale media. Dit is volkomen onnodig en zal mensen alleen maar uit de hobby verdrijven, omdat het een heel gemakkelijke hobby heel moeilijk maakt.
Aanbevolen wordt om te streven naar nitraten lager dan 80 ppm. Hierdoor blijft de algengroei enigszins onder controle. Dit niveau weerspiegelt ook het feit dat de zeer populaire API-testkit identiek lijkt te zijn op de nitraatniveaus 40 en 80. Maar veel mensen houden hun vissen op een hoger nitraatgehalte (in sommige gevallen veel hoger) en dat is prima. Ze zijn niet “schuldig aan dierenmishandeling”. Merk ook op dat de API-test berucht is vanwege het geven van hoge meetwaarden.
Het winstmotief
Er zijn talloze grafieken en websites die zeggen dat je één keer per week een waterverversing van 50% moet doen om gezonde vissen te krijgen. Iedereen, en ik bedoel IEDEREEN, op sociale media herhaalt deze aanbevelingen, inclusief uw plaatselijke aquariumwinkel. Sommige eenvoudige berekeningen zeggen dat de markt voor aquariumwaterconditioners ongeveer $150 miljoen bedraagt als hobbyisten één keer per week 50% water verversen.
Als typische hobbyisten het water alleen verversen als het nitraatniveau 80 ppm bereikt, of eens in de zes weken, dan bedraagt de jaarlijkse markt voor water conditioners slechts $25 miljoen. Dat zijn dus feitelijk 125 miljoen redenen voor de grafieken en de aanbevelingen. Is het winstmotief niet geweldig?
Mythe #2 Vissen halen hun mineralen uit waterverversingen
Er is een gedachtegang dat vissen hun ‘mineralen’ via hun kieuwen uit het water halen. Het is waar dat vissen via hun kieuwen natrium, calcium en magnesium binnenhalen. Maar aquariumvissen krijgen via hun dieet zeer adequate hoeveelheden van deze elementen binnen. Het niveau van deze elementen zou dus zeer laag moeten zijn in zowel het voedsel als het water (dGH <1) voordat er enig probleem ontstaat. Het ‘aanvullen’ van deze mineralen is dus geen reden om het water te verversen.
Ook gaan sommige mineralen in het voedsel ongeabsorbeerd door de meeste vissen en worden uitgescheiden. Dit verhoogt altijd de hoeveelheid mineralen in het water. Het mineraalgehalte van het water wordt dus feitelijk hoger zonder waterverversing.
Mythe #3 Waterverversingen houden de vishormonen in het water laag
Sommige andere vindingrijke aquarianen zeggen dat er visgroeihormonen in het oude water zitten die door waterverversingen moeten worden verwijderd. Dit heeft geen wetenschappelijke basis en is eenvoudigweg speculatie door iemand die de betekenis van het bewijzen van een hypothese niet begrijpt. Er is geen onderzoek door welke universiteit dan ook waaruit blijkt dat ENIGE vis ENIGE groeihormonen in ENIGE detecteerbare niveaus in het water loost.
Visgroeihormonen zijn complexe chemicaliën met een zeer korte levensduur, met halfwaardetijden gemeten in 2 tot 4 minuten (“De effecten van somatostatine op serumgroeihormoonspiegels bij de goudvis, Carassius auratus”. Cook et al, 1984, “The influence of mammalian and teleost somatostatins on the secretion of growth hormone from goldfish [Carassius auratus L.] pituitary fragments in vitro,” Marchant et. al., 1987, “Somatostatin inhibits growth of rainbow trout,” Very et. al., 2005, “Neuroendocrine Regulation of Growth Hormone Secretion and Growth in Fish,” Peng et. al. 1997).
Dit betekent dat in tien minuten de door een vis geproduceerde vishormonen vrijwel verdwenen zijn, afgebroken. Er is niet genoeg tijd om de hormonen in voldoende hoeveelheden in het water te laten komen om de vissen überhaupt te beïnvloeden.
En in ieder geval kan zelfs een waterverversing om de 24 uur geen enkel effect hebben op de niveaus van deze hormonen in het water. Vier minuten is 0,3% van 24 uur. Dus zelfs als je een waterverversing van 100% zou doen EN alle hormonen die in een vis worden geproduceerd in het water terechtkomen in plaats van in de vis, zouden de hormoonspiegels binnen een paar minuten bijna 100% van de niveaus vóór de waterverversing zijn.
Mythe #4 Waterverversingen houden de pH stabiel
Anderen beweren dat ze regelmatig het water verversen om de pH stabiel te houden. Deze mensen hebben het over het “old tank syndroom”, een snelle daling van de pH in een aquarium als gevolg van hoge nitraatniveaus. Er zijn twee algemene aandoeningen voor het old tank-syndroom;
- De pH en dKH van het water moeten laag zijn, lager dan 6,5 pH en 1 dKH
- De nitraten moeten doorgaans (maar niet altijd) erg hoog zijn, in de orde van ruim 200 ppm (dat wil zeggen dat iemand erg laks moet zijn bij het verversen van water)
Aan deze voorwaarden wordt in een aquarium slechts zelden voldaan. Dus het stabiel houden van de pH bij waterverversingen is een andere mythe.
Mythe nr. 5: Waterverversingen zorgen voor gezonde vissen
Nog een andere mythe die voortdurend op sociale media wordt herhaald, is dat waterverversingen zeer gunstig zijn voor zieke vissen. “Schoon water” IS de sleutel tot de gezondheid van vissen. Maar het ‘schoon’ waarnaar verwezen wordt, is het aantal bacteriën in het water. Een telling van één miljard bacteriën per milliliter is slecht, tien miljoen matig en tienduizend geweldig. Je moet de bacteriën dus verminderen met een factor 100 (een miljard gedeeld door tien miljoen is honderd), en niet met 50%. De relatie is “logaritmisch”.
Een typische waterverversing van 50% heeft geen enkel effect op bacteriële ziekteverwekkers in vissen. Als het probleem te maken heeft met bacteriën in het water, moeten de bacteriën in de waterkolommen logaritmisch worden gereduceerd om effectief te zijn. Een waterverversing van 99% zal bijvoorbeeld een hoog aantal bacteriën effectief verminderen. Een waterverversing van 50% zal niet effectief zijn bij het verminderen van een hoog aantal bacteriën. Van 1 miljard bacteriën naar 500 miljoen bacteriën gaan, helpt niet veel.
Mythe #6, Waterveranderingen groter dan 20%, 30%, 40% of 50% (kies een getal) geven de vissen een “Shock” en moeten vermeden worden
Deze mythe is gewoon ongelooflijk verkeerd. Vissen in een meer en in een rivier zwemmen voortdurend door zogenaamde ‘thermoclines’ of ‘inversielagen’, die niet alleen aanzienlijk verschillen in temperatuur, maar ook verschillen in de waterchemie (pH en koolstofdioxide). Gedurende zo’n 53 jaar heb ik zonder enig probleem vele waterverversingen van 95% uitgevoerd.
Veel onderzoekers hebben gekeken naar de “schokhormonen” die vissen produceren en ontdekten dat ze alleen die hormonen produceren met ZEER grote veranderingen in parameters, zoals van 80 graden F naar 60 graden F of van 8,0 pH naar 6,0 pH. En de vissen produceren alleen maar schokhormonen, ze gaan niet dood.
Voor meer informatie over dit onderwerp, ga naar deze link:
4.8. Stabiliteit is niet belangrijk
Als iemand een probleem heeft met een aquarium, zoals een zeer hoge ammoniak- of nitrietpiek of veel algengroei als gevolg van hoge fosfaten en nitraat, is een waterverversing van 95% zeer nuttig. En er zal geen “schok” voor de vis zijn.
Verder onderzoek
Er zijn enkele aquarium hobbyisten die geïnteresseerd zijn om diep in de wetenschap en de berekeningen achter alle aspecten van de hobby te duiken. Voor degenen die daartoe geneigd zijn, is het volgende van belang: For those who are so inclined the following is pertinent:
18.1. Aquarium water verversen
18.1.2. Waterverversing berekenen
18.1.3. Water voor water verversing
18.2. Continue druppel water verversings systemen
Startpagina Aquariumscience
Bron: Aquariumscience.org – David Bogert