Ich

10.2.2. Witte stip (Ich)

Zoals in de meeste artikelen op deze website, zal het onderwerp witte stip in lagen worden besproken. De eenvoudigste verklaring is de eerste, gevolgd door een reeks meer gecompliceerde verklaringen. Dan hebben we nog een reeks links naar artikelen over het onderwerp witte stip die nog dieper gaan.

Samenvatting witte stip

MYTHBUSTER: ALLE goed uitgevoerde wetenschappelijke studies door onderzoekers over hitte en witte stip hebben ontdekt dat hitte totaal niet effectief is bij de behandeling van witte stip!

Merk op dat er twee andere ziekten zijn die op witte stip lijken (Tetrahymena bij levendbarende vissen en Epistylis bij andere vissen). Let dus op dat je witte stip hebt.

Openbare aquaria gebruiken formaline/malachietgroen (Ich-X, Rid-Ich Plus, Blue Planet White Spot Remedy, AquaCare Anti-Fungus & White Spot en Mardel QuickCure) om witte stip bij zoetwatervissen te behandelen, net als University Research Centers, Cory of Aquarium Co-op en Joey.

Opmerking:

 • NOOIT het filter uitschakelen, het filter verwijderen, het filtermedium vervangen of het filtermedium reinigen. Als de koolstof langer dan twee weken in het aquarium heeft gezeten, verwijder deze dan NIET (in tegenstelling tot sommige aanwijzingen). Dit is erg belangrijk.
 • Verplaats de vissen NIET naar een quarantainebak (in tegenstelling tot sommige aanwijzingen).
 • Formaline en malachietgroen zijn beide giftig in doseringen die groot genoeg zijn, dus volg zorgvuldig de doseringsinstructies op de medicatiefles.
 • Als men de temperatuur verhoogt met formaline/malachietgroen kan de medicatie enigszins giftig worden.
 • Cory en anderen hebben zonder enig probleem duizenden “schubloze” vissen behandeld met formaline medicatie op volledige sterkte.
 • Formaline/malachietgroen is bij de juiste dosering niet giftig voor slakken of garnalen.
 • Bij 76 °F (24,5 °C) moeten formaline en malachietgroen elke dag worden toegevoegd om effectief te zijn.
 • Volg de aanwijzingen op de medicatie met betrekking tot waterverversingen.
Witte stip (Ich)
Witte stip (Ich)

De baanbrekende studie over witte stip behandelingen (Tieman en Goodwin, 2001) vond dat zout (0,25%) en warmte geen effect hadden op witte stip. Andere studies zeggen dat 0,5% tot 1% zout de mortaliteit door witte stip kan verminderen, maar niet zo effectief is als medicatie. UV-sterilisatoren, zelfs bij lage wattages, kunnen enorm helpen om witte stip uit het aquarium te verwijderen.

Gevestigde filters bevatten duizenden kleine vleesetende beestjes die het besmettelijke witte stip stadium (de “theront”) opeten, dus het filter is erg belangrijk. Het netto resultaat van deze filter “medicatie” is dat als je een al lang bestaand aquarium filter hebt met veel bruine “smurrie” erin, het prima is om helemaal niets tegen de witte stip te doen. Het zal binnen een week of twee vanzelf verdwijnen.

Because ich will go away in an established aquarium, there are at least 55 “treatments” currently “absolutely guaranteed” to stop ich. There is an old saying in science: “correlation does not imply causation”. ANY treatment of ich in a tank with an established filter will work. The ashes from the cremation of a dead squirrel will work to remove ich in a tank with an established filter

Witte Stip op een Malawi Cichlide
Witte Stip op een Malawi Cichlide

Witte stip behandelen

On social media EVERYONE and I mean EVERYONE will tell you to raise the temperature up to 86 °F (30 °C) to treat ich. Researchers have shown heat to be totally ineffective in treating ich. This is simply one of the hundred or so myths commonly parroted by well intentioned but ill-informed hobbyists in social media.

Alle discussies over het behandelen van vissen in het aquarium moeten gebaseerd zijn op het feit dat medicatie niet zo belangrijk is bij het behandelen van vissen in het aquarium als iedereen denkt. Het aquariumfilter is het belangrijkste aquarium “medicijn” voor witte stip. Het besmettelijke vrijzwemmende infectieuze stadium van witte stip (de “theronts”) wordt letterlijk opgegeten door een groot aantal microscopische carnivoren in de “bruine smurrie” van een gevestigd filter. Dit is het belangrijkste mechanisme dat vissen in het aquarium behandelt.

De meeste gevallen van witte stip lossen zichzelf op zonder dodelijke slachtoffers in de meeste gevestigde aquaria vanwege de bruine smurrie-carnivoren. Een arme Facebook-commentator had een witte stip uitbraak. Op basis van een algemene aanbeveling zette hij een ‘nood’-hospitaaltank op met een nieuw filter en stopte de geïnfecteerde vissen erin. Hij verhoogde de temperatuur en voegde wat zout toe. Alle vissen zijn dood! Dit moet ongelooflijk ontmoedigend zijn geweest. Hij had de vissen uit hun aquarium met gevestigd filter gehaald en een relatief ondoeltreffend medicijn gebruikt. Geen goed idee.

Witte Stip op een Mikrogeophagus
Witte Stip op een Mikrogeophagus

Zoals hierboven vermeld, zijn formaline / malachietgroene medicijnen (Ich-X, Rid-Ich Plus, Blue Planet White Spot Remedy en Mardel QuickCure) gewoon de beste medicijnen tegen witte stip.

Als men in Europa is, is formaline niet beschikbaar. Er zijn drie medicijnen die redelijk goed werken in plaats van formaline/malachietgroen: puur malachietgroen, methyleenblauw en koper. Merknamen van deze medicijnen zijn Cupramine, Copper Power, Copper Aide, ESHA 2000, Copper Safe, Waterlife Protozin (Malachite Green en Copper) of Waterlife Myxacin (Malachite Green en acriflavine). Merk op dat de formuleringen op Europese vismedicijnen heel vaak lijken te veranderen, dus controleer de etiketten.

Er zijn ook twee andere methoden om witte stip te beheersen. Men kan één of meerdere wavemakers toevoegen. De witte stip heeft moeite zich aan de vis te hechten als er veel water over de huid van de vis stroomt. Men kan ook een UV-sterilisator toevoegen. Een UV-sterilisator kan net zo effectief zijn als een gevestigd filter om de witte stip theronts te doden en een witte stip uitbraak onder controle te houden.

En zout in een concentratie van 5.000 tot 7.500 ppm kan een witte stip uitbraak enigszins helpen beheersen.

Witte Stip ofwel Ich
Witte Stip ofwel Ich

Juiste diagnose van witte stip

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat men daadwerkelijk een geval van witte stip heeft. “Witte vlekken” zijn niet altijd witte stip. Warme tropische zoetwatervissen sterven zelden aan witte stip. Als vissen met witte vlekken sterven in een aquarium met een filter met genoeg bruine smurrie erin, vermoed dan een andere ziekteverwekker. Als vissen in een aquarium zitten met een filter met bruine smurrie erin en langer dan een week vlekken hebben met behandeling met formaline/malachietgroen, vermoed dan een andere ziekteverwekker.

Witte stip heeft zeer goed gedefinieerde, zeer witte vlekken ter grootte van een zoutkorrel, niet groter. Als de vlekken niet ZEER goed gedefinieerd en niet ZEER wit zijn, is het vaak een ander organisme. Witte stip komt ook zeer gelijkmatig over het hele lichaam van de vis voor (behalve de ogen). Het komt nooit in vlekken voor.

Witte Stip ofwel Ich
Witte Stip ofwel Ich

Epistylis

De meest voorkomende witte stip imitator wordt epistylis genoemd. Het verrassende is dat minstens 60% van de foto’s die op sociale media worden getoond van nieuwkomers in de hobby als “duidelijk witte stip” duidelijk epistylis zijn. Epistylis lijkt vaker voor te komen in een relatief nieuw aquarium dan witte stip!

Als het goudvissen, cichliden of modderkruipers zijn die sterven aan “witte vlekken”, is het over het algemeen een bacteriële columnaris-infectie die een secundaire aantasting van dit epistylis-organisme heeft. De bacterie doodt de vissen en de epistylis ziet eruit als witte stip. Aangezien de meeste hobbyisten de temperatuur van het water verhogen om witte stip te behandelen en bacteriën zeer virulent worden bij hoge temperaturen, is het onderscheid erg belangrijk.

Dit is hoe epistylis eruit ziet (let op de vlekken op de ogen en het ontbreken van vlekken op het hoofd als dit over het algemeen niet zal gebeuren):

Epistylis
Epistylis

Epistylis is meer variabel en fragmentarisch dan witte stip. Het is doorschijnend in plaats van plafondwit. En de vlekken steken uit in het water, in tegenstelling tot witte stip die altijd erg ingebed is in de huid van de vis en maar een klein beetje in het water zal uitsteken.

Witte stip (Ich)Epistylis
Uniforme ronde maatVerschillende grove maten
Puur plafond witDoorschijnend grijs/wit
Plat tegen de visSteekt uit in water
Alle vis oppervlakken hebben stippenVerspreide dekking op vis
Zelden op de ogenGewoon voor de ogen
Doodt zeldenDoodt meestal snel
Witte Stip versus Epistylis

Ga voor meer informatie over epistylis naar deze link:

10.2.4. Epistylis

Merk op dat er hier geen absoluutheden zijn. Hier is een Oscar met witte stip waarbij de witte stip op de ogen zit.

Witte Stip ofwel Ich
Witte Stip ofwel Ich

Tetrahymena

Als iemand levende dragers heeft die sterven met “witte vlekken”, is de boosdoener bijna altijd een ander organisme genaamd Tetrahymena. Tetrahymena kan er precies zo uitzien als witte stip, en heeft een microscoop nodig om het van witte stip te onderscheiden. Meestal is Tetrahymena een ietwat variabele stip die niet plafond wit is, maar eerder een doorschijnend grijs.

Dit is een vis met tetrahymena:

Tetrahymena
Tetrahymena
Witte stip (Ich)Tetrahymena
Uniforme ronde maatVerschillende grove maten
Puur plafond witDoorschijnend grijs
Plat tegen de visPlat tegen de vis
Alle vis oppervlakken hebben stippenKomt vaak voor als een witte vlek op het voorhoofd
Witte Stip versus Tetrahymena

Tetrahymena is bijna altijd indicatief voor water met een hoog aantal bacteriën. Toegevoegd zeer goede biofiltratie is de enige goede oplossing. Tetrahymena komt vooral veel voor bij guppy’s en andere levendbarende dieren. Tetrahymena wordt niet voor niets de “guppy-moordenaar” genoemd. Het is vaak fataal. Ga voor meer informatie over Tetrahymena naar deze link:

10.2.6. Tetrahymena

Vis luizen

Er is een soort kleine witvisluis die zich hecht aan de vinnen en huid van vissen. Dit kan eruit zien als witte stip. De visluizen zijn onschadelijk en verdwijnen meestal binnen een paar maanden. Ze komen voor in korte lijnen en patches, in tegenstelling tot witte stip.

een kleine visluis
een kleine visluis

En af en toe is er een virale huidinfectie, lymfocystis genaamd, die witte stip een beetje nabootst. Een relatief klein stukje van de huid van een vis zal langzaam kleine knobbeltjes of ronde bultjes ontwikkelen. Meestal heeft maar één vis het. De knobbeltjes ontwikkelen zich vervolgens tot de roze bloemkoolgroei die zo typerend is voor lymfocystis.

Ga voor meer informatie over lymphocystis naar deze link:

10.8. Lymphocystis

Hoe ziet witte stip eruit

Hier zijn verschillende voorbeelden van vissen die witte stip hebben. Deze vissen hebben allemaal “ziet eruit als een besprenkeling tafelzout”, wat een indicatie is van witte stip.

Drie vissen met Witte Stip
Drie vissen met Witte Stip

Witte stip vlekken moeten plafondwit en zeer rond zijn. Ze zijn slechts zo groot als een korreltje zout, niet groter. Ook komen ze bijna nooit voor op de ogen en zijn ze altijd gelijkmatig verdeeld over de vinnen en het lichaam. Witte stip vlekken zijn ingebed in de huid van de vis en steken slechts een klein beetje uit in het water.

Vier vissen met Witte Stip
Vier vissen met Witte Stip

Witte stip behandelen

Voor de behandeling bevelen de universiteiten van Florida, Kentucky, Mississippi, Arkansas en Zuid-Illinois en de USDA een combinatie van formaline en malachietgroen aan (Ich-X, Rid-Ich Plus, White Spot Remedy en Mardel QuickCure). Ze bevelen ook formaline aan (NT Labs Koi Care Formaldehyde). De universiteiten bevelen ook koper aan (Cupramine, Copper Power, Copper Aide, Ichonex, ESHA 2000 of Copper Safe).

Openbare aquaria gebruiken formaline of formaline/malachietgroen tegen witte stip bij zoetwatervissen en koper in zout water (Hadfield, 2011). Om kostenredenen zullen de meeste aquacultuurgebruikers koper gebruiken voor zoetwatervissen.

Cory van Aquarium Co-op (een slimme jongeman die van wanten weet en NOOIT iets verkeerds doet!) gebruikt Ich-X (formaline en malachiet groen) al tien jaar met succes op honderden aquaria en duizenden vissen (hij heeft een aquariumwinkel!). Joey Mullens van DIY fishkeepers gebruikt ook Ich-X.

Witte Stip
Witte Stip

Het is belangrijk om op te merken wat de bovenstaande autoriteiten NIET GEBRUIKEN bij de behandeling van witte stip. Ze voegen geen zout toe (zout in een concentratie van 0,5% tot 0,75% doodt witte stip, maar niet zo goed als formaline /malachietgroen dat doet). Ze verhogen de temperatuur niet (verhogen van de temperatuur werkt gewoon niet). Ze voegen ook geen van de ongeveer 50 middelen toe die “gegarandeerd” witte stip genezen, zoals Paraguard, Melafix, Pimafix of Herbtana.

Merk op dat het idee dat “schubloze” vissen een halve dosis nodig hebben, een mythe is. Alle vissen doen het prima met een volledige dosis. Veel krachtige medicijnen zoals koper worden gebruikt bij het kweken van meervallen voor voedsel en ze gaan niet dood, ook al zijn ze “schubloos”. Twee eigenaren van aquariumwinkels en erkende experts op het gebied van het houden van vissen (Vicki van Freshwater Aquariums en Cory van Aquarium Co-op) hebben beiden zonder problemen duizenden schaalloze vissen behandeld met formalinemedicatie op volle sterkte.

Als je ongewervelde dieren hebt (slakken, garnalen) zal het koper ze doden, dus het enige medicijn dat “veilig” is, is formaline en de combinatie van formaline en malachiet groen (merk op dat formaline giftig is voor ALLES bij overdosering, maar niet werkt bij halve doses, dus het is erg gevoelig wat betreft dosering). Koper is ook gevaarlijk in heel zacht water (GH< 4).

Het filter in het aquarium is de beste verdediging tegen witte stip. Dus een goed gefilterd aquarium zal ELKE behandeling goed laten werken. Ik tel ook minstens 50 verschillende “dingen” die witte stip gegarandeerd kunnen genezen. Als jij gelooft dat een van deze middelen beter is dan wat de universiteiten of openbare aquaria aanbevelen en gebruiken, ga er dan voor.

Witte Stip op een aquariumvis
Witte Stip op een aquariumvis

Mythes over witte stip

Zoals alle dingen in de aquariumhobby, zijn er enkele mythes aan verbonden:

 • Heat treats ich, OR raising the temperature over 85 °F (30 °C) kills the ich organism. OR raising the temperature above 85 °F (30 °C) makes the ich organism incapable of reproducing.
 • Stress door zaken als slechte waterkwaliteit, slechte voeding, overbevolking en opgepikt worden door medebewoners veroorzaken witte stip
 • Vissen kunnen niet immuun worden voor witte stip en kunnen het meerdere keren krijgen.
 • Witte stip doodt vaak veel vissen in een tank
 • “Natuurlijke” middelen zoals knoflook, Melafix of Pimafix hebben effect op witte stip
 • Niet minder dan 50 ineffectieve “witte stip kuren” die door verschillende fabrikanten worden aangeprezen, zullen witte stip doden.
 • Witte stip kan niet langer dan vier weken overleven in een aquarium waar geen vis zit

Al deze mythen zijn onjuist

Als men naar de onderstaande links gaat, vindt men goed uitgevoerde wetenschappelijke studies met controles die bewijzen dat deze punten mythen zijn.

Witte stip (Ich)
Witte stip (Ich)

Geloof Volharding Effect

Houd er rekening mee dat als je op sociale media gaat en probeert deze mythen te verdrijven, je ongelooflijke weerstand zult tegenkomen. Zoals met alles, zijn de hobbyisten die in deze mythen geloven erg sterk in hun overtuigingen. Dat is gewoon de menselijke natuur. Ondanks alle tijdschriftartikelen van universiteiten in de onderstaande gelinkte artikelen waarin wordt beweerd dat deze mythen onjuist zijn, zullen deze hobbyisten deze mythen blijven geloven. Dit wordt het ‘geloofs volhardings effect’ genoemd en het is nutteloos om te proberen het te overwinnen.

“Niets sterft harder dan een leugen die mensen willen geloven”

Calvijn

Een Facebook-moderator zei over dit artikel:

“Dit zijn meningen zonder wetenschappelijk bewijs.

De verstrekte link bevat geen wetenschap.

Geen controles en veel hiaten.

Punt.”

Interessant. Ofwel heeft deze persoon een extreem geval van “geloofs volhardings effect” of ze hebben ervoor gekozen om de wetenschappelijke onderzoeksartikelen met controles die de bovenstaande gegevens ondersteunen niet te lezen.

“Onwetendheid is gelukzaligheid”

Witte stip in meer detail

Witte stip is de meest voorkomende visziekte en verdient een meer diepgaande bespreking. Deze discussies zijn lang en saai en alleen voor echte nerds, zoals de auteur. Aan deze veelvoorkomende visziekte zijn de volgende hoofdstukken gewijd:

10.2.2.1. Witte stip in meer detail

10.2.2.2. Immuniteit van vissen voor witte stip

10.2.2.3. Witte stip medicijnen

10.2.2.4. Witte stip medicijnen in meer detail

10.2.2.5. Ineffectieve witte stip medicijnen

10.2.2.6. Filtering gebruiken om witte stip te verwijderen

10.2.2.7. Witte stip behandelen met warmte

Vertaald in het nederlands door : Joost Abrahams
Proofread by John de Lange


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!