basisindex aquarium

1. Aquarium Basis – Index

Wat zijn de basisprincipes van het houden van een visaquarium? Dit hoofdstuk is een reeks basisartikelen over wat de wetenschap heeft ontdekt als de beste manier om een ​​aquarium voor beginners op te zetten.

Wat benadrukt moet worden, is dat dit onderzoek heeft uitgewezen dat er een enorm aantal manieren zijn om succesvol te zijn met aquaria. Het aquarium is een natuurlijk systeem en Moeder Natuur is zeer flexibel. Men hoeft geen enorme hoeveelheden geld en tijd te investeren in het houden van vissen om mooie tanks te hebben. Je hoeft ook niet veel onderzoek te doen voordat je aan de hobby begint. En bovenal is er gewoon geen “juiste manier” om dingen te doen in deze hobby.

Als je gelooft dat ” doe veel onderzoek voordat je dit doet of je zult je arme vis doden ” die op sociale media wordt gespoten, zal je nooit kunnen genieten van wat eigenlijk een heel gemakkelijke hobby is. Toen ik meer dan vijftig jaar geleden met de hobby begon, was er niets van de fancy “wetenschap” die nu in de hobby te vinden is. En mijn vissen gedijen goed. Ze deden het gewoon goed!

Vissen houden is eenvoudig!

Trichogaster trichopterus Goud Goerami
Trichogaster trichopterus – Goud Goerami

Ik heb veel beginnersaquaria geanalyseerd en de problemen die ze hebben met hun nieuwe aquaria. Als ik alle problemen tot één zou moeten herleiden, zou het zijn dat de beginners gewoon te veel hun best doen. De beginners gebruiken elke nieuwe gimmick en chemische stof op de plank bij de plaatselijke viswinkel. Eén keer per week maken ze hun filter en hun bak zeer grondig schoon. Ze vervangen hun filterpatronen een keer per maand. Ze volgen religieus de winstgedreven, volledig onjuiste instructies die bij hun aquarium zijn geleverd. Al deze dingen zijn gewoon te veel en in veel gevallen ronduit contraproductief. Ze doden de vissen.

Informatie op meerdere niveaus, niveau 1

Dit hoofdstuk van deze reeks artikelen is ontworpen in moeilijkheidsgraden op een hiërarchische genummerde manier. Het eerste niveau is de onderstaande lijst. Dit is wat u moet doen als u net begint met aquaria:

 • Vul het aquarium met kraanwater (als je het kunt drinken, kunnen vissen erin leven!).
 • Voeg conditioner toe als je chloor in het water hebt (de ENIGE chemische stof die je nodig hebt).
 • Zet het aquarium boven de 70 graden met een verwarming (niet nodig bij goudvissen).
 • Voeg een van de volgende goedkope filters toe: in tankpatroonfilter, ophangpatroonfilter, sponsfilter of een onder-grindfilter.
 • Voeg een fatsoenlijke luchtpomp en luchtsteen toe
 • Voeg een paar kleine vissen toe met een lengte van minder dan vijf centimeter.
 • Voer eenmaal per dag licht een hoeveelheid gelijk aan één vissenoogbol (zes vissen = zes vissenoogbollen).
 • Voeg GEEN planten toe
 • Stofzuig het grind NIET en maak de ornamenten NIET schoon als ze algen krijgen.
 • Maak het filter NIET schoon en vervang geen filterpatronen
 • Koop GEEN watertestkit
 • Voer SLECHTS elke twee maanden 50% waterverversing uit.
 • Als je water groen wordt of troebel wordt, negeer het dan gewoon.
 • Voeg geleidelijk meer vis toe over een periode van maanden

Dat is het! Eenvoudig!

Balloon Molly
Balloon Molly

Niveau 2 Houd het simpel

Het tweede niveau van complexiteit voegt gewoon wat wetenschap toe aan de opzet van een aquarium.

“Indraaien” is de term die wordt gebruikt voor de omzetting van giftige vispis (ammoniak) in een relatief onschadelijke verbinding die nitraat wordt genoemd. Dit wordt gedaan in een filter door zogenaamde “nuttige bacteriën” die in de bruine smurrie op de filtermedia leven.

Elk aquarium werkt het beste met veel “gunstige bacteriën” en “bruine smurrie” in het filter

Het is het beste om het aquarium ongeveer vier weken te voeren alsof je wat vissen hebt, maar zonder vissen. Dit “circuleert” de tank. Als je vissen in de tank hebt, voer dan alles ZEER licht gedurende een paar weken. Voeg ook wat aarde van een potplant of compost uit de tuinwinkel toe om de nuttige bacteriën te “zaaien” (“bacteriën in een fles” werken niet, bevestigd door uitgebreide testen).

Uw water kan enkele weken troebel worden. Negeer dat. Over vier tot zes weken zal het verdwijnen. Verander het troebele water NIET . Reinig de filters NIET en vervang de patronen NIET. De bruine “smurrie” die zich in de filters ophoopt, is eigenlijk een zeer goed materiaal dat “goede bacteriën” wordt genoemd en is van vitaal belang voor de gezondheid van de vissen. Je ornamenten en grind zullen bruine aanslag krijgen. Dat is heel normaal en de beste manier van handelen is ermee te leren leven. Deze “bruinalg” is goed voor de vissen en een essentieel onderdeel van een goed functionerend aquariumecosysteem.

Nadat u “ingedraaid” heeft, voe je de vissen in het aquarium eenmaal per dag een hoeveelheid voedsel gelijk aan één oogbol. De winstgedreven instructies op het visvoerpakket om “ drie keer per dag te voeren wat de vissen in twee minuten eten ” zullen uw vissen zeer snel doden. En dat is het. Eenvoudig!

Zwarte Neon Tetra
Zwarte Neon Tetra

Informatie op meerdere niveaus, niveau 3

Op deze website staan ​​twaalf “Richtlijnen voor de Beginner” hieronder als derde moeilijkheidsgraad. Dit is een reeks richtlijnen die een nieuwkomer in de hobby zullen begeleiden door de basisprincipes van het houden van een aquarium.

Informatie op meerdere niveaus, niveaus 4,5 en 6

Dan zijn er de artikelen in deze sectie Aquarium Basics, de vierde moeilijkheidsgraad. Dan is er een vijfde moeilijkheidsgraad in ongeveer 300 artikelen over alle aspecten van de aquariumhobby. Sommige van deze artikelen hebben een zesde moeilijkheidsgraad die ingaat op de fundamentele wetenschap die ten grondslag ligt aan de hobby, met veel verwijzingen naar wetenschappelijke tijdschriftartikelen.

Visfoto’s in dit hoofdstuk

De visfoto’s die willekeurig in dit eerste hoofdstuk van de website zijn verspreid, zijn allemaal gemakkelijke vissen voor beginners. Dit was heel bewust om een ​​beginner te laten proeven van de beschikbare vissen zonder ze te laten smachten naar iets als discusvissen of neons, die beide GEEN beginnersvissen zijn.

Corydoras trilineatus
Corydoras trilineatus

Meer informatie – Basisprincipes van het aquarium

1.1. Richtlijnen voor beginners

Klik op deze links voor meer informatie over de basisprincipes van het houden van tropische vissen.

1.2. 150 mythen

Er zijn een groot aantal mythen die rond sociale media worden nagepraat over het houden van vissen. Dit is de top 150.

1.3. Valse Marketingclaims

Dan is er een enorme hoeveelheid vaak flagrante misleidingen en regelrechte drogredenen die door fabrikanten worden afgekondigd op zoek naar winst.

Trochilocharax ornatus
Trochilocharax ornatus

1.4. Bronnen van gegevens

En er zijn veel gegevensbronnen die men kan gebruiken om een ​​aquarium op te zetten en te starten. Helaas zijn ze vrijwel allemaal erg onbetrouwbaar, om het zacht uit te drukken.

1.5. Aquarium opties

Er zijn een groot aantal variaties op het schema om vissen in een aquarium te houden. Dit scheert de oppervlakte van deze opties.

1.6. Snelle dood van vissen in het aquarium

Het is helaas relatief gebruikelijk om ’s nachts of binnen enkele dagen na elkaar veel vis te verliezen. Dit gaat in op de redenen voor die sterfgevallen.

1.7. Oorzaken van langzame dood van vissen

Een zeer frustrerende samenloop van omstandigheden is wanneer een vishouder langzaam vis verliest, over een periode van weken of maanden. Dit gaat daar wat dieper op in.


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!