Aquarium opties

1.5. Aquarium opties

Er zijn ongeveer net zoveel “juiste” manieren om vissen in een aquarium te laten bloeien als er aquariumhouders zijn. Het is geen exacte afbakening. En moeder natuur is enorm flexibel. Maar de aquariumopties kunnen worden onderverdeeld in zes zeer brede opties. Hier zijn drie aquariumopties met alleen vissen:

“Alleen vissen” parameterLichte bezettingKwekerZware bezetting
Vis bezettingLichtLichtZwaar
PlantenL:ichtGeen tot gemiddeldGeen
Typisch substraatZand of GrindKale BodemZand of Grind
BeluchtingGemiddeldVeelVeel
VerlichtingElk typeElk typeElk type
Typische waterwissel25% maandelijks25% elke 2 weken50% elke 2 weken
Benodigde biofiltratieLichtGemiddeldHeel veel
MoeilijkheidsgraadGemakkelijkGemiddeldGemiddeld
opties voor “Alleen-vis” aquariums
Beginnersaquarium met grotendeels vissen
Beginnersaquarium met grotendeels vissen

En hier zijn drie beplante aquariumopties:

Parameter“Low-tech” of
“Walstad” beplant
“High-tech”
beplant
Veel vissen,
veel planten
Vis bezettingLichtHeel lichtGemiddeld
PlantenVeelVeelGemiddeld
Typisch substraatTuinaarde met
afdekking
Commercieel
gefuseerd product
Diverse
BeluchtingLichtLichtVeel
VerlichtingMatig 4 aan 4 uitHoogHoog
Co2NeeJaJa
BemestingNeeJaVeel
Typische waterverversing50% elke 4 maandenNooit25% om de week
BiofiltratieLichtLichtZwaar
MoeilijkheidsgraadGematigdMoeilijkErg moeilijk

Alle zes van dit soort aquariums zijn “correct” en kennen oneindig veel variaties.

Tolerantie is schaars in de wereld van vandaag. Deze intolerantie strekt zich uit tot het houden van aquaria. Als je de forums en groepen op internet leest, is er een constant spervuur van “nee, dat kan niet” in plaats van “je zult uitdagingen hebben, maar ga ervoor”. Een aquarium is een natuurlijk systeem en Moeder Natuur is enorm flexibel. Dus als je een idee hebt voor een aquarium, ga ervoor!

Beginners aquarium grotendeels beplant
Beginners aquarium grotendeels beplant

Nu zal ik doorgaan en precies doen wat ik haat, namelijk proberen te waarschuwen tegen één type aquarium. Helaas kopen veel nieuwkomers in de hobby zowel een matige hoeveelheid behoorlijke vissen als een matige hoeveelheid planten om hun hobby te beginnen. Dit is een van de moeilijkste aquaria om te houden. Over het algemeen sterven de planten en in zeldzame gevallen sterven de vissen en geeft de nieuwkomer de hobby op. Nieuwkomers moeten de planten overslaan en beginnen met een licht gevuld aquarium met alleen vissen met verschillende kleine vissen en plastic planten totdat ze de hobby beter leren begrijpen. Maar als je van een uitdaging houdt, ga je gang en probeer het.

Als je planten bij je vissen wilt, zijn sommige planten de uitzondering en kunnen ze eenvoudigweg niet worden gedood en lijken ze onder alle omstandigheden te leven. Terwijl ze wat algen op hun bladeren krijgen, zijn de bladeren bestand tegen verstikking door algen. En ze lijken onder alle omstandigheden in alle substraten te leven zonder enige kunstmest. Ze leven zelfs bij zeer weinig licht.

Low-tech beplant aquarium
Low-tech beplant aquarium

De planten die aan deze beschrijving lijken te voldoen zijn Anubias (plaats de bollen niet IN het substraat), Smalbladige Zwaardplant (Echinodorus amazonicus), Javavaren (Leptochilus pteropus, synoniem Microsorum pteropus), en Javamos (Taxiphyllum barbieri). Javavaren en Javamos zijn beide “epifyten” en moeten aan een oppervlak worden bevestigd, zoals een stuk hout, of ze hebben een zeer open ondergrond nodig, zoals aquariumgrind. Als je de kroon van Javavaren in het zand begraaft, gaat hij dood.

Merk op in het onderstaande aquarium dat een groot aantal vissen en planten heeft. Let ook op de troebelheid van het water en het schuim op het wateroppervlak. Ik kan je voorspellen dat deze vissen en planten niet lang zullen leven. Maar ik kan het helemaal mis hebben!

Aquarium voor beginners met planten
Aquarium voor beginners met planten

Om foto’s van vele soorten aquaria te zien, kan je de volgende link laden (let op: het bestand is groot en het laden duurt lang)

1.5.1. Aquariumvoorbeelden

Vertaald in het nederlands door: Joost Abrahams


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!