Een aquarium voorzien van vissen

1.1.8. Een aquarium voorzien van vissen

Het aantal vissen en de grootte van de vissen in een aquarium wordt de “bezetting” van een aquarium genoemd. Elke beginner van de hobby zou moeten beginnen met een paar vissen van minder dan tien centimeter en geleidelijk de grootte of het aantal vissen in het aquarium vergroten over een periode van minstens een paar maanden. Het te snel toevoegen van te veel vissen of te grote vissen kan het filter en de beluchting van het aquarium overbelasten en de vissen doden.

Als iemand nieuw is in het houden van vissen, kan het beste niet naar aantallen worden gekeken, maar naar de helderheid van het water. Voeg langzaam wat vis toe. Kijk dan hoe het gaat. Blijf langs de lengte van het aquarium kijken en beoordeel hoe helder het water is. Als het water er ook maar een klein beetje troebel uitziet, voeg dan geen vis meer toe tot de troebelheid is verdwenen. Maak je geen zorgen over cijfers. Meet de bezetting door de gezondheid van het aquarium te bekijken. Hoe helder is het water? Voeg meer vis toe als het water helder is. Troebel water? Wacht een tijdje tot de troebelheid verdwijnt. Dan kun je meer vis toevoegen. Eenvoudig!

Merk op dat er weinig “wetenschap” betrokken is bij het hele onderwerp bezetting. Er is een reeks tijdschriftartikelen over het uitzetten van zebravissen die dit ondersteunen HEEL zware bezetting, twee tot vijf keer de zwaarste bezetting die de auteur aanbeveelt en zes tot vijftien keer de bezetting niveaus bij de maximale niveaus die worden aanbevolen door web bezetting calculators. Afgezien van die papers komt het hele onderwerp neer op niets meer dan de ene MENING na de andere MENING. En MENINGEN van de auteur zijn niet beter dan de MENING van iemand anders over het onderwerp.

Trigonostigma heteromorpha Harlequin Rasbora
Trigonostigma heteromorpha Harlekijn Rasbora

Bezetting uitgediept

De basis bezetting regel die voor altijd de overhand heeft gehad, is “een centimeter vis voor elke liter water”. Dit is een behoorlijke grove benadering voor beginners met hun eerste aquarium en vissen die 2 tot 5 cm lang zijn. De “regel” breekt snel af boven de vijf centimeter en voor meer gevorderde hobbyisten. Het prachtige aquarium met Afrikaanse Aulonocara’s uit het Malawimeer hieronder laat zien hoe je honderden vissen van 10 tot 15 centimeter in een aquarium van 500 liter kunt stoppen. Dit is minstens vijf keer het niveau van “één centimeter vis per liter water”. En het water in dit aquarium is kristalhelder, wat aangeeft dat het niet te vol zit en goed gefilterd is.

Zeer zwaar gevuld aquarium
Zeer zwaar gevuld aquarium

Een meer nauwkeurige bezetting

Voor vissen van meer dan tien centimeter of voor een nauwkeurigere beoordeling van de bezetting moet men kijken naar volume, gewicht en metabolisme in plaats van naar een standaard van één centimeter per liter. Als men kijkt naar het volume, het gewicht en het metabolisme van de vis, niet alleen naar de lengte, dan krijgt men de volgende tabellen:

Voor een aquarium van 190 liter zijn dit de bezettingsaantallen:

190 liter aquarium bezetting
Lengte van
de vissen
Lichte
bezetting
“Maximale
aanbevolen
bezetting”
*Zware
bezetting
2,5 cm 90 315 945
5 cm 14 47 140
7,5 cm 5 16 48
10 cm 2 8 25
12,5 cm 1 5 16
15 cm 1 4 13
20 cm 0 2 5
25 cm 0 1 3
30 cm 0 0 1
* Alleen met ZEER zware filtratie
Balantiocheilos melanopterus
Balantiocheilos melanopterus

Voor een 100 liter aquarium zijn dit de aantallen:

100 liter aquarium bezetting
Lengte van
de vissen
Lichte
bezetting
“Maximale
aanbevolen
bezetting”
*Zware
bezetting
2,5 cm 45 159 492
5 cm 9 23 90
7,5 cm 2 8 24
10 cm 1 4 12
12,5 cm 0 3 8
15 cm 0 2 7
20 cm 0 1 3
25 cm 0 0 1
* Alleen met ZEER zware filtratie
Hyphessobrycon erythrostigma
Hyphessobrycon erythrostigma

Voor een 38 liter aquarium zijn dit de aantallen:

38 liter aquarium bezetting
Lengte van
de vissen
Lichte
bezetting
“Maximale
aanbevolen
bezetting”
*Zware
bezetting
2,5 cm 18 63 189
5 cm 3 9 28
7,5 cm 1 3 9
10 cm 0 1 5
12,5 cm 0 1 3
15 cm 0 1 2
20 cm 0 0 1
*Niet meer aan te bevelen
Corydoras agassizii
Corydoras agassizii

Voor een 20 liter aquarium zijn dit de aantallen:

20 liter aquarium bezetting
Lengte van
de vissen
Lichte
bezetting
“Maximale
aanbevolen
bezetting”
*Zware
bezetting
2,5 cm 9 31 90
5 cm 1 4 14
7,5 cm 0 1 4
10 cm 0 0 2
*Niet meer aan te bevelen

Deze cijfers weerspiegelen gewoon mijn MENING wat betreft bezetting. Er is weinig “wetenschap” bij betrokken. Deze cijfers zullen sommige zelfbenoemde “experts” van sociale media (dwz de “vispolitie”) tot absolute hysterie brengen en ons van vele Facebook-forums laten trappen. Maar in mijn MENING, zelfs de zware aantallen zijn gemakkelijk haalbaar zonder negatieve invloed op de vissen, ZOLANG FILTRATIE EN BELUCHTING VOLDOENDE ZIJN.

Aphyocharax paraguayensis Dawn Tetra
Aphyocharax paraguayensis Dawn Tetra

De zware bezettings kolommen voor de tien- en vijfliter-aquaria zijn niet voor niets rood gekleurd. De filters voor kleine tanks zijn altijd zeer kleine patronen of luchtaangedreven sponsfilters. Deze filters zijn gewoon totaal ontoereikend om een zware bezetting te ondersteunen. 

Dus kleine aquaria mogen niet zwaar bezet zijn. Als men zoiets als een potfilter op een klein aquarium plaatst, kan men denken aan een zware bezetting. Maar dat heb ik nog nooit zien gebeuren.

Merk op dat de goudvis zeer controversieel is. Gewone of “narrow-body” goudvissen kunnen worden beschouwd als 12,5 centimeter vissen voor wat betreft bezetting. Zogenaamde “mooie” goudvissen met korte stekels en dikke buiken zijn anders en moeten worden gezien als vissen van 15 cm.

Maar er is een gezamenlijke campagne van PETA om ervoor te zorgen dat elke goudvis ter wereld minstens dertig liter water per vis heeft om in te zwemmen. De mensen van PETA bedoelen het goed, maar ze stellen een vis gelijk aan een persoon. Dit “antropomorfisme” geeft een dier de kenmerken en emoties van een mens. Dit is gewoon niet waar.

Goudvissen worden in dit artikel dieper geanalyseerd:

17.5 Goudvis

Corydora trilineata
Corydoras trilineatus

Bij het starten van het aquarium moet men alleen op het lichte niveau stockeren. Dan kan men in drie of vier maanden overgaan tot matige bezetting. En over zes maanden het aquarium KAN overgaan in een zware bezetting. Let op de nadruk op “kan”. Een beginner moet het rustig aan doen.

Dit alles is gebaseerd op de veronderstelling dat de hobbyist de filtermedia niet regelmatig schoonmaakt en een flinke hoeveelheid nuttige bruine smurrie in de filtermedia laat ophopen. Grondige reiniging van filtermedia is NIET een goede zaak om te doen. De bruine smurrie is een nuttige bacterie. “Gunstige bacteriën zijn niet mooi”.

Amatitlania nigrofasciata
Amatitlania nigrofasciata

Mythen over bezetting

Zoals alles in de aquariumhobby, zijn er een groot aantal mythen die rondgaan op sociale media over bezetting. Enkele van de veelvoorkomende mythen die op sociale media rondgingen over bezetting, in mijn MENING zijn:

  • Zwaar bezetten van een aquarium zal de levensduur van een vis verkorten en is “wreed”.
  • Een vis kan er gezond en fijn uitzien, maar niet “bloeiend” of “gelukkig” zijn.
  • Elke vis heeft een minimale aquariumgrootte en -lengte die groter is dan groot genoeg om vrij in te zwemmen.
  • Vissen in een klein aquarium groeien niet tot hun volledige grootte.
  • Zorg voor een liter water voor elke centimeter vis.
Dawkinsia filamentosa
Dawkinsia filamentosa

Om wat verder te duiken in de bezetting van het aquairum, klik op deze link:

13. Bezetting

Vertaling: Joost Abrahams


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!