Beluchting

1.1.7. Beluchting

Een van de vijf sleutels tot een gezond aquarium is beluchting. In een aquarium met zelfs matige hoeveelheden vis is beluchting essentieel voor gezonde vissen. De beluchting houdt niet alleen de vissen gezond, het houdt ook de nuttige bacteriepopulaties gezond. Beluchting is een van de vijf belangrijkste elementen die worden gebruikt om aquaria in een andere sectie te beoordelen.

Betta man
Betta man

Een manier om een ​​goede beluchting te krijgen, is door het oppervlak van het aquarium water te laten zijn met een ruw, turbulent, “schokkerig” uiterlijk. Dit wordt een “turbulente stroming water/lucht-interface” genoemd en geeft een uitstekende beluchting. De stroming MOET schokkerig of “turbulente stroming” zijn, een gladde, vlakke stroming of een “laminaire stroming” is niet voldoende.

Laminaire en turbulente stroming
Laminaire en turbulente stroming

Deze schokkerige stroom kan de afvoer zijn van een filteruitlaat of de stroom van een in-aquariumpomp (een “wavemaker” of een “powerhead”). Dit zijn zogenaamde “turbulente stroming”-gebieden die uitstekend kunnen beluchten. Sommigen zeggen liever dat de “oppervlaktespanning” van het water verstoord moet worden om een ​​goede beluchting te krijgen. Dit is gewoon een andere manier om schokkerige turbulente stroming te zeggen.

De andere manier om een ​​uitstekende beluchting te krijgen is door het gebruik van luchtstenen. In tegenstelling tot de populaire mythologie, kunnen luchtstenen uitstekend beluchten vanwege de vele bellen die door het water opstijgen. Deze bellen hebben de “turbulente stroom water/lucht-interface” die nodig is om een ​​goede beluchting te krijgen. Maar er MOETEN veel bubbels zijn. De kleine hoeveelheid bubbels in dit aquarium zal problemen geven als deze vissen groter worden.

Een aquarium met slechte beluchting
Een aquarium met slechte beluchting

Klik op de volgende link om dieper in te gaan op beluchting:

9. Beluchting

Vertaling: Joost Abrahams


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!