Filtermedia

1.1.6. Filtermedia

Filtermedia – Een grote oplichting

Elke bespreking van ELKE filter of filtermedia vereist een disclaimer. ALLE commerciële filters vertellen de eigenaar bijna zonder uitzondering in de instructies om de filtermedia (patronen, spons, keramische ringen, koolstof, matrix, enz.) regelmatig, een keer per maand, een keer per drie maanden of een keer per zes maanden te vervangen . Vermoedelijk komt dit doordat de media verstopt en vuil worden. En de media is belachelijk duur. We moeten benadrukken:

Het vervangen van de filtermedia is een grote SCAM!!!

Ja, er is absoluut geen reden om de filtermedia regelmatig te vervangen, behalve om veel geld te verdienen voor de leverancier van het filter.

Citroen Tetra
Citroen Tetra

Filtermedia

Filtermedia is het spul in een filter. Het is iets dat nuttige bacteriën op het oppervlak laat groeien en vispis (ammoniak) uit het water verwijdert. Het is belangrijk voor de gezondheid van de vissen.

De filtermedia die een filter vullen is belangrijk. Als men alleen een patroonfilter heeft (in het aquarium of aan de achterkant), heb je alleen de actieve kool in de patroon om als biofiltratiemedium te dienen. Het is belangrijk om de aanwijzingen te negeren en de actieve kool nooit te vervangen. Zorg dat het allemaal gevuld is met bruine smurrie. Als actieve kool is gevuld met bruine smurrie, is het eigenlijk een fatsoenlijk biofiltratiemedium.

Om een ​​patroonfilter te verbeteren, vervangt u eenvoudig de patroon door schuimblokken. Je kunt deze schuimblokken van Cory krijgen bij Aquarium Co-op. Cory heeft ook een geweldige YouTube-video over hoe je dit kunt doen. Klik op deze link om deze verbetering beter te begrijpen:

8.2. Ophangfilters

Corydoras splendens
Corydoras splendens

“Bruine smurrie”

De grootste fout die beginners maken, is te denken dat de “bruine smurrie” die zich ophoopt in hun filters en substraat vispoep is en zo vaak mogelijk moet worden opgeruimd. Deze “bruine smurrie” is eigenlijk een zeer goed geordende structuur die enorm veel goeds doet in het aquarium. Het bevat de nuttige bacteriekolonies die de ammoniak laag houden en het water kristalhelder houden.

Wanneer een nieuwkomer in de hobby deze media grondig reinigt, krijgen ze meestal ofwel een ammoniakpiek of troebel water. En ze zullen op sociale media posten “wat is er met mijn tank gebeurd?”. Wat er is gebeurd, is dat ze zojuist hun nuttige bacteriën hebben verwijderd en dat ze hun tank moeten recyclen. We hebben dit getest met sponsfilters en hebben bevestigd dat een grondige reiniging niet goed is, vooral niet met een nieuw ingedraaid filtermedium. Dit is een link naar de test:

6.8. Grondige reiniging

De grootste mythe over filtratie is dat je een schoon filter nodig hebt om het filter effectief te laten zijn. Precies het tegenovergestelde is waar. Hoe vuiler de filtermedia, hoe beter de filtratie. Het onderstaande filter filterde een aquarium met perfecte waterwaarden en enkele zeer gezonde vissen. Het was geen “nitraatfabriek” en evenmin een uitstorting van ziekteverwekkers.

Een goed werkend aquariumfilter
Een goed werkend aquariumfilter

Mythen en marketinghype over filtermedia

Filtermedia zijn erg belangrijk in een aquarium. Maar er zijn een groot aantal onwaarheden over filtermedia die door fabrikanten van apparatuur worden verspreid om geld te verdienen. Deze onwaarheden worden verspreid op sociale media door goedgelovige aquariumliefhebbers. Deze onwaarheden omvatten:

  • Purigen® creëert kristalhelder water en verwijdert ammoniak, nitriet, nitraat en gifstoffen uit aquariumwater.
  • Matrix® , BioHome®, gesinterd glas en poreuze keramiek (blokken, ballen, ringen, noedels, enz.) zijn de beste biofiltratiemedia met enorme hoeveelheden oppervlakte waarop bacteriën kunnen groeien.
  • Sommige keramische media (De*Nitrate® en BioHome®) verwijderen nitraten door anaërobe ontleding tot stikstofgas.
  • Actieve kool, uitwisselingsharsen, zeolieten en chemische filtratiemedia (bijv. Chemi-Pure® en Poly-Filter®) zijn zeer nuttig in het zoetwateraquarium.
  • Filtratiemedia (patronen, bio-ringen, schuim) moeten elke maand of elke zes maanden worden vervangen of “wanneer ze vuil worden”.
  • Schuim is een mechanisch filtermedium en geen biologisch medium

Deze beweringen zijn allemaal gewoon een marketinghype die gemakkelijk kan worden ontkracht. Maar deze beweringen dienen wel om veel geld te verdienen voor sommige creatieve fabrikanten en distributeurs van aquariumbenodigdheden.

Pethia conchonius
Pethia conchonius

Klik op de volgende link om dieper in te gaan op het onderwerp filtermedia:

7. Filtermedia

Keer terug naar het menu Richtlijnen voor beginners


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Bijgewerkt op 23 april 2022 door John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: