Filter types

1.1.5. Filters

Eén grote oplichting

Elke bespreking van ELK filter vereist een disclaimer. ALLE commerciële filters vertellen de eigenaar bijna zonder uitzondering dat de filtermedia (patronen, spons, keramische ringen, koolstof, Matrix, enz.) regelmatig, eens per maand, eens per drie maanden of eens per zes maanden moeten worden vervangen. Vermoedelijk komt dit doordat de media verstopt en vuil worden. En de media is belachelijk duur. We moeten benadrukken:

Het vervangen van de filtermedia is een grote SCAM!!!

Ja, er is absoluut geen reden om de media regelmatig te vervangen, behalve om veel geld te verdienen voor de leverancier van het filter. En wanneer filtermedia wordt vervangen (of goed schoongemaakt) verliest men alle nuttige bacteriën en begint de cyclus helemaal opnieuw.

Hyphessobrycon eques
Hyphessobrycon eques

Aquariumfilters

Elk aquarium heeft een filter nodig om de biofiltratie te doen. De meeste beginners in de hobby krijgen een klein opgehangen rug- of intern patroonfilter en volgen de instructies om het filterpatroon één keer per maand te vervangen. Dit is een grote fout. De instructies zijn een op winst gebaseerde zwendel. Het werkt gewoon niet. Er is uiteindelijk helemaal geen biofiltratie (biofiltratie is het verwijderen van giftige vissenpis door langzaam groeiende gunstige bacteriekolonies op de filtermedia) in het aquarium.

Als men een patroonfilter heeft, vervang de patronen dan niet elke maand. Reinig in plaats daarvan de buitenkant (en ALLEEN de buitenkant) van de cartridge om de paar weken tot elke paar maanden met een borstel. Vermijd het reinigen of vervangen van de media in de cartridge (meestal is dit actieve kool). De “bruine smurrie” die zich op deze media ophoopt, zijn zeer goede nuttige bacteriën die helpen de vissen gezond te houden. Het is geen vispoep! “Heilzame bacteriën zijn niet mooi”.

Elke nieuwkomer in de vishobby zou een onder-grindfilter moeten krijgen. Je moet ze nu via internet kopen, aangezien de meeste viswinkels ze niet meer verkopen. Filters onder het grind hebben niet genoeg winstmarge. Onder-grindfilters geven een geweldige biofiltratie als ze jarenlang niet worden schoongemaakt.

Puntigrus tetrazona Sumatraan
Puntigrus tetrazona – Sumatraan

Filteropties

Deze filters hebben veel verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden.

Filter # vissen van
7,5cm*
Media Capaciteit
in cm3
Prijs Looks
Intern filter 2 – 5 65 – 165 Redelijk
Hang on Back
Cartridge
3 – 7 100 – 250 Goed
Luchtlift sponsfilter 5 – 8 980 – 2500 Slecht
Spons met pomp 8 – 18 980 – 2500 Slecht
Onder-grind
met air lift
8 – 18 16.000 – 32.000 Goed
Bodem naar top
Hang on back
10 – 20 2.800 – 4.000 €€ Top
Matten hoekfilter 10 – 20 2.800 – 4.000 Slecht
Extern filter 15 – 30 3.200 – 8.200 €€€ Top
Onder grind
met pomp
20 – 40 16.000 – 32.000 Goed
Bioloog/sump 60 – 200 32.000 – 96.000 €€€€** Top
*Gaat uit van een goed filtermedia zoals schuim, watten, K1 etc.
**Een bioloog kun je ook relatief goedkoop zelf maken.

*# van 7,5cm Vissen verwijst naar het aantal vissen van 7,5 cm dat met dit filter kristalhelder water kan krijgen. Merk op dat deze grafiek een zeer grove benadering is. Ook in deze review wordt uitgegaan van een typisch aquarium van 110 tot 150 liter met filters van overeenkomstige grootte. En het gaat ervan uit dat een overloopsifon niet visueel verwerpelijk is, terwijl een vuile spons in een tank verwerpelijk is.

Ammoniak-oxidatie is een veel eenvoudiger proces dan het geven van helder water. De ammoniakbelasting van deze filters kan twintig keer het aantal genoemde vissen van 7,5 cm zijn. Dus een intern patroonfilter oxideert en maakt de ammoniakbelasting van 40 tot 100 7,5 cm vissen onschadelijk na twee of drie maanden gebruik zonder reiniging. Het zal geen kristalhelder gezond water geven.

Hoe groter de vis en hoe meer vissen, hoe meer kubieke centimeter media nodig zijn. Al deze filters hebben hun plussen en hun minnen. Welke je gebruikt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur en portemonnee.

Al deze soorten filters kunnen met succes worden gebruikt. Combinaties van hang-on-backs (HOB’s) en onder grind zijn geweldig (HOB doet mechanisch, onder grind doet biologisch). En sponsfilters zijn geweldig voor kweek aquariums, maar een beetje lelijk in decoratieve aquariums. Grote aquariums met veel vis en/of grote vissen doen het het beste met een bioloog.

Trichopodus trichopterus - Blauwe Spat
Trichopodus trichopterus – Blauwe Spat

Hang On Back filters optimaliseren

Hang on Back filters zijn soms de enige optie voor mensen, vooral voor kleine aquariums. Cory’s van Aquarium Co-op heeft een aantal uitstekende ideeën over hoe u het beste waar voor uw geld kunt krijgen met HOB-filters. Hier is een link over wat Cory aanbeveelt, met enkele aanpassingen door de auteur:

8.2. Ophangfilters

Het uitgangspunt van Cory is om alle cartridges en media in een ophangfilter te vervangen door 20 of 30 ppi schuim (ook wel “spons” genoemd). Ook pleit hij terecht voor het toevoegen van een voorfilter van schuim aan de inlaat voor het filter. Reinig het schuim slechts licht wanneer het begint te verstoppen. Simpel! En de auteur gebruikt graag plastic pannen krabbers in plaats van schuim.

Plastic pannen schrobbers
Plastic pannen schrobbers

Mythen over aquariumfilters

Er doen veel mythes de ronde over sociale media over filters. Deze mythen omvatten:

De bruine “smurrie” in het filterbio-media of filterschuim is opgesloten uitwerpselen en het is gunstig voor het aquarium om het regelmatig en grondig te verwijderen. Dit is de grootste mythe in de hobby en doodt meer vissen dan welke andere mythe dan ook!

 • Hang-on-back filters die cartridges gebruiken, zoals Marineland Penguintm , Aqueon Quietflowtm , Tetra Whispertm en Fluval Aqua-Cleartm, moeten de cartridges elke maand tot drie maanden laten vervangen. Dit is gewoon de grootste zwendel in de hobby. Vervang cartridges niet voordat ze uit elkaar vallen.
 • Filters moeten minstens elke maand worden schoongemaakt.
 • Filters en sponzen moeten in aquariumwater worden gereinigd en nooit in chloorwater.
 • Filters onder het grind werken niet goed.
 • Hang-on-back filters zijn filters die een uitstekende biologische filtratie geven.
 • De meeste filterbussen gevuld met de media die daarbij horen (meestal keramische ringen en bioballen) zijn geweldige biologische filters.
 • Zolang de filtratie voldoende is om ammoniak te oxideren, zal meer filtratie de gezondheid van de vissen niet ten goede komen.
 • Hoe groter het filter, hoe minder nitraten in een aquarium en hoe minder waterverversing nodig is.
 • Er zijn slechte soorten filters die “nitraatfabrieken” worden genoemd.
 • Onder-grindfilters hebben veel onderhoud nodig.
 • Alleen de stroomsnelheid in liter per uur bepaalt de filterefficiëntie, niet vierkante meter biomedia-oppervlak.
 • Een extern filter met een werkelijke stroomsnelheid van 2000 liter per uur kan ongeveer twee keer zoveel vis filteren als een extern filter met een werkelijke stroomsnelheid van 1000 liter per uur.
 • “K1” wervelbedden hebben meer tijd nodig om in te draaien dan standaard ondergedompelde filtermedia.
 • “K1” wervelbedden zijn niet zo efficiënt als ondergedompelde statische filtermedia.
 • Druppelfilters zijn zeer efficiënte filters.
 • Nat/droog filters zijn zeer goede efficiënte filters.
 • Er zijn anaërobe nitraatverwijderende reactorontwerpen in de handel verkrijgbaar die goed werken in het aquarium.

Al deze mythen zijn gewoon onjuist

Barbonymus schwanenfeldii
Barbonymus schwanenfeldii

De beginner moet altijd proberen te beginnen met een paar kleine vissen, vooral als hij maar een klein filter heeft. Vissen met een lengte van meer dan zeven centimeter veroorzaken veel meer afval dan men zich realiseert. Een vis van 10 centimeter is acht keer zwaarder dan een vis van vijf centimeter. De tien centimeter vis zorgt voor acht keer zoveel afval als de vijf centimeter vis. Een beginner zou moeten beginnen met slechts een paar vissen van twee tot zeven centimeter en opvoeren. Voeg meer en meer filtratie toe naarmate men omhoog gaat.

Doe NIET wat deze beginner deed:

Beginner aquarium dat gedoemd is te mislukken
Beginner aquarium dat gedoemd is te mislukken

Ik tel 16 vissen van tien tot 13 centimeter in een duidelijk nieuw aquarium met een klein filter in het aquarium. Dit is een garantie voor een ramp. Het filter is waarschijnlijk niet ingedraaid en is VEEL te klein voor het aantal en de grootte van de vissen. Ik voorspel dat de meeste vissen in deze bak over een maand dood zullen zijn. Nogmaals, heb geduld en doe de dingen LANGZAAM. Voeg alleen nieuwe vissen toe als het filter groot genoeg is om het te doen. Dit aquarium heeft een serieus groot extern filter en/of een bodemfilter nodig. Ook de beluchting op dit aquarium blijkt minimaal te zijn.

Filters de diepte in

Klik op de volgende link om dieper in te gaan op het onderwerp filters:

8. Beoordeling van Aquarium Filters


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!