Aquarium waterwaardes

1.1.4. Waterwaardes

Het water waarin vissen zwemmen is natuurlijk erg belangrijk. Maar het is lang niet zo belangrijk als mensen het toeschrijven. De chemie van het water, de pH, de hardheid en de zouten in het water zijn gewoon niet erg belangrijk voor het welzijn van de tropische zoetwatervissen.

Als je het water kunt drinken, kunnen vissen erin gedijen

Let op ELKE keer als ik dit op sociale media zeg, is het aantal vispolitie dat uit het houtwerk komt om te zeggen: ” Dat is niet waar, jij idioot ” verbazingwekkend. Maar het is gewoon waar!. Voeg conditioner toe als het water chloor bevat en je bent klaar om te gaan. De volgende punten zijn relevant:

 • Het water in het aquarium moet zo bacterievrij mogelijk zijn. Deze vereiste is belangrijk, maar wordt zelfs zelden genoemd of besproken. Het aantal bacteriën correleert met de helderheid van het water. “Kristalhelder” water bevat zeer weinig bacteriën, terwijl “troebel” water zeer veel bacteriën bevat.
 • De temperatuur moet binnen het juiste bereik zijn voor de vissoort, met dien verstande dat deze bereiken vrij breed zijn, 18 tot 35 graden Celsius is normaal.
 • De pH van het water is niet zo belangrijk. Het meeste kraanwater tussen een pH van 6,5 en 8,5 is goed voor alle vissen. Sommige vissen hebben een pH nodig die in de buurt komt van hun geboortewater nodig om te broeden.
 • Hardheid (zowel GH als KH) is van weinig belang, behalve dat enige hardheid het optreden van een “crash” of het oude tanksyndroom verhindert. “Oude tank syndroom” kan niet optreden als men elke één tot vier maanden 50% water ververst (afhankelijk van de bezetting).
 • Zouten zijn niet belangrijk zolang de meeste vissen een beetje hebben. Als je Osmose-water gebruikt, wordt het wat belangrijker. De enige keer dat vissen in de problemen kunnen komen, is als een vis in zeer zoutvrij (totaal opgeloste vaste stoffen of TDS minder dan 60) water wordt geplaatst.
 • Het idee dat water “zware metalen” of “toxines” bevat, is een enorme mythe, die wordt verspreid door degenen die producten verkopen die zijn ontworpen om “de zware metalen en toxines te verwijderen”. Is het winstmotief niet geweldig?
Hemigrammus erythrozonus Vuurneon2
Hemigrammus erythrozonus – Vuurneon

Water verversen

Er is een mythe dat men het water in een aquarium minstens één keer per week moet verversen. Dit idee is overduidelijk onjuist. Afhankelijk van de bezetting adviseren wij elke twee tot vier maanden 50%. Deze “waterverversingen” halen ALLEEN nitraat uit het aquarium. Waterverversingen doen NIETS anders in het aquarium. Merk op dat veel zeer ervaren hobbyisten geen water verversen en het prima doen.

De nitraatniveaus die door waterverversing worden beheerst, zijn lang niet zo belangrijk als sociale media doen vermoeden. Nitraat in vissen is als bier bij mensen. Denk aan 40 ppm nitraat als één biertje per dag. Een biertje ofwel 40 ppm nitraat geeft waarschijnlijk weinig of geen problemen. Twee biertjes ofwel 80 ppm (40x 2) nitraat geeft waarschijnlijk weinig of geen problemen. Vier biertjes per dag of 160 (40 x 4) ppm nitraat geeft waarschijnlijk wat lichte gezondheidsproblemen. Zestien bieren zullen sommige mensen doden en of 640 ppm (40 x 16) nitraat zal een paar zeer gevoelige vissen doden. Gewone goudvissen kunnen 2.000 ppm nitraat opnemen. Dus wat is jouw “aanvaardbare” nitraatgehalte?

Omdat de API-test geen goed onderscheid maakt tussen 40 ppm nitraat en 80 ppm nitraat, streven sommige mensen naar zeer ruwweg minder dan 40 ppm (rood-oranje maar niet rood) en sommige mensen streven naar minder dan 80 ppm (rood, maar niet donkerrood) op de nitraten met hun waterverversing. Beide zijn volkomen acceptabele, zeer veilige manieren van handelen. Merk ook op dat de API-nitraattest berucht is vanwege het geven van valse hoge waarden. Mijn aanbeveling is om elke twee (zware bezetting) tot vier maanden (lichte bezetting) 50% tot 95% water te verversen en de testkit te vergeten.

Sommige mensen hebben kraanwater met nitraten van 80 of meer en dat gaat prima. Nitraten worden ALLEEN verminderd door waterverversing of planten. Hier is een artikel over:

5.4. Veilige nitraatniveaus

Barbodes semifasciolatus Brokaatbarbeel
Barbodes semifasciolatus – Brokaatbarbeel

Er zijn tal van grafieken en websites die zeggen dat je een keer per week 50% water moet verversen om gezonde vissen te krijgen. Iedereen, en dan bedoel ik IEDEREEN , volgt deze aanbevelingen op sociale media, ook uw plaatselijke viswinkel. Enkele eenvoudige berekeningen zeggen dat de markt voor aquariumwaterconditioners ongeveer $ 150 miljoen bedraagt ​​als hobbyisten eenmaal per week 50% water verversen.

Als typische hobbyisten het water pas verversen als het nitraatgehalte 80 ppm is, of eens in de twee tot vier maanden, dan is de jaarlijkse markt voor conditioners slechts $ 25 miljoen. Dus dat zijn in feite 125 miljoen redenen voor de grafieken en de aanbevelingen. Is het winstmotief niet geweldig?

Waterverversing mag alleen worden uitgevoerd wanneer de onderstaande “alarm” -niveaus van verschillende stikstofverbindingen in het water worden waargenomen. Veel van deze niveaus vereisen dat men het water verdunt met gedestilleerd water om de test uit te voeren.

Seachem Ammonia
Dot NH3 Test
Nitriet
Alarm
Niveau
PPM
Nitriet
Giftig
Niveau
PPM
Getallen zijn
in ppm NH4+
Waarschuwing
vanaf 0.05
Alarm
vanaf 0.2
Giftig
vanaf 0.5
API bij 6.6 pH16641600.52
API bij 6.8 pH11441100.52
API bij 7.0 pH8328014
API bij 7.2 pH520501.56
API bij 7.4 pH3123028
API bij 7.6 pH282028
API bij 7.8 pH14102.510
API bij 8.0 pH0.838312
API bij 8.2 pH0.6263.514
API bij 8.4 pH0.4243.514
API bij 8.6 pH0.2512416
Nitraat Alarm Niveau is hoger dan 80 PPM
Nitraat Giftig Niveau is hoger dan 440 PPM
Zie ook Ammonia – Nitriet – Nitraat en Chloor

Om deze kaart te gebruiken, gebruikt je eerst de API-testkit met lage pH (meet alleen 6,0 tot 7,2 pH-water) en de hoge pH (meet alleen 7,2 tot 8,6 pH-wateren) om de pH van het aquarium te bepalen. Zoek vervolgens die pH in de linkerkolom. Lees dan gewoon verder voor de waarden die de API-test je zal geven. Als je pH bijvoorbeeld 7,6 is en als de API-ammoniaktestkit 2 aangeeft, begin dan “bezorgd” te worden. Als de test 8 aangeeft (donkergroen), ververs dan 50% van het water. Als de test buiten de hitlijsten en blauw is, ververs dan 90% van het water als je op het punt komt waarop vissen beginnen te sterven. Merk op dat ammoniak niet het enorme gif is dat iedereen ervan maakt.

Xiphophorus maculatus Pineapple Candy Platy
Xiphophorus maculatus Pineapple Candy Platy

Mythen over water

Er zijn veel mythes over het water waarin aquariumvissen leven. Enkele van deze mythen zijn:

 • Het is absoluut noodzakelijk dat men een watertestkit heeft en dat men het water regelmatig test
 • Een keer per week moet minimaal 50% water worden ververst.
 • Het is gevaarlijk voor de vissen om de pH te “sturen” met chemicaliën.
 • Hoge pH (>7,5 pH) wordt verlaagd door gebruik te maken van organische materialen zoals amandelbladeren, beukenbladeren, eikenbladeren, turf en/of drijfhout.
 • De “waterwaardes” die worden weergegeven door watertestkits zijn belangrijk bij het diagnosticeren van visziekten.
 • Vissen zullen hun leven verkorten als ze in een pH worden geplaatst die anders is dan hun oorspronkelijke water.
 • Vissen uit de Zwartewater Amazone zullen lijden in water met een hoge pH.
 • De hardheid (GH en KH) van het water is erg belangrijk voor de vissen.
 • Het leven van vissen zal worden verkort als ze in een waterhardheid worden gestopt die anders is dan hun eigen water.
 • Snelle veranderingen (in seconden) in waterparameters (pH, hardheid en/of temperatuur) kunnen zoetwatervissen beschadigen of doden.
 • Voor gezonde vissen moet de temperaturen nauwkeurig worden vastgehouden en verwarmingen zijn in de meeste huizen een absolute noodzaak.
 • Stabiliteit in aquariumparameters (temperatuur, pH, hardheid) gedurende uren of dagen is belangrijk.
 • Nitraten boven de 10, 20, 40 of zelfs 80 ppm zullen de levensduur van een volwassen vis verkorten.
 • Ammoniakgehalten op een bepaald niveau onder 5 ppm of nitrietgehalten onder 1 ppm zijn op enigerlei wijze schadelijk voor vissen bij een pH van 7.
 • Ammoniakgehaltes van 5 tot 10 ppm of nitrietgehalten van 1 tot 5 ppm zijn zeer giftig voor vissen bij een pH van 7.
 • Wanneer verscheepte vissen niet in de zak zitten, moeten ze geleidelijk wennen aan hun nieuwe waterchemie.
 • Water dat door een waterontharder is gestroomd is slecht voor vissen.
 • Waterverversing verwijdert opgebouwde gifstoffen en vishormonen in het water.
 • Waterverversingen zijn slecht omdat ze variaties in de waterwaarden veroorzaken.
 • Prime tm en Safe tm zijn superieure waterverbeteraars die ook ammoniak, nitriet, nitraat en zware metalen “neutraliseren”.
 • Er zijn producten die ammoniak en nitriet “neutraliseren” (Tetra AquaSafe Plus, Kordon AmQuel, ClorAm-X, Hikari Aquarium Solutions Ultimate, SeaChem AmGuard, API Ammo-Lock, API Stress Coat).
 • Het is gunstig om bij elke waterverversing “bacteriën in een flesje” toe te voegen.

Al deze mythen zijn gewoon onjuist

Tanichthys albonubes Chinese Danio Gold variant
Tanichthys albonubes – Chinese Danio – Gold variant

Om dieper op het onderwerp Waterparameters in te gaan, klikt u op de volgende link:

4. Temperatuur, pH, KH en GH


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Bijgewerkt op 22 april 2023 door John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: