Visvoer

1.1.3. Visvoer

Eiwit niveau

Vanwege een lange en gecompliceerde lijn van oorzaak en gevolg blijkt het eiwitgehalte van het voedsel de belangrijkste bijdrage te leveren aan de gezondheid van een vis. Hoe meer eiwit, hoe helderder het water. Hoe helderder het water, hoe gezonder de vissen. Als ik commercieel voedsel koop, koop ik altijd het eiwitrijkste voedsel dat ik kan vinden, ongeacht de vissoort.

Merk op dat het etiketteren van voedsel als specifiek voor een bepaald type vis, d.w.z. “goudvisvoer”, slechts een zinloze marketingtruc is. Visvoer is visvoer. En de aanbeveling voor een hoog eiwitgehalte geldt ongeacht de vissoort. Bloat wordt NIET veroorzaakt door eiwitrijk voedsel. Bloat wordt veroorzaakt door voedsel met veel koolhydraten.

Visvoer

De ingrediënten in visvoer blijken een relatief onbelangrijk DIRECT effect op de gezondheid van de vissen te hebben. Bijna elk visvoer is prima voor bijna alle vissen. Belangrijk is de hoeveelheid visvoer. Voer slechts het volume van twee vissenoogbollen per dag per vis (zes vissen = twaalf oogbollen aan droogvoer). Overvoeding is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van vissterfte bij beginners.

Visvoer wat nader uitgelegd

De hoeveelheid toe te voegen visvoer was vroeger erg belangrijk in de hobby. Toen ik vele jaren geleden met de hobby begon, benadrukten alle kleine gidsen die ik in mijn aquariumwinkel kocht, de kleine “Je Eerste Aquarium”-boekjes, dat de beginneling slechts één keer per dag datgene moest toevoegen wat vissen in één minuut konden consumeren. Ze benadrukten dat overvoeding vissen doodde.

De gidsen die ik nu online zie, maken die voorzichtigheid niet. Aangezien dit uiterst belangrijk is, vind ik dat enigszins verwarrend. Als ik die voorzichtigheid niet al vroeg tot met had genomen, denk ik dat ik veel vis zou hebben verloren en waarschijnlijk niet in de hobby zou blijven.

De grootste fout die beginners maken, is hun vissen te veel te voeren. De aanwijzingen op het eten zijn belachelijk. ” twee tot drie keer per dag een hoeveelheid die ze in twee minuten kunnen eten ” is VEEL te veel voedsel. Vissen zijn koelbloedige wezens en hebben maar één keer per dag kleine hoeveelheden voedsel nodig. Ze moeten eenmaal per dag een hoeveelheid krijgen die gelijk is aan één visoogbal. Dit is niet veel eten!

Sahyadria denisonii - Torpedo Barbeel
Sahyadria denisonii – Torpedo Barbeel

Merk ook op dat als men vis iets anders dan commercieel voedsel voert, er rekening mee moet worden gehouden dat commercieel voedsel weinig vocht bevat, terwijl zoiets als garnalen uit de vriezer of bevroren visfilets 80% water bevatten. Dus de hoeveelheid garnalen en visfilet die men kan voeren is vijf keer die van het commerciële voedsel. Als je garnalen of visfilet voert, doe dan vijf oogbollen per dag.

Niet opgegeten voer in het aquarium produceert bacteriën. Bacteriën produceren toxines. En die gifstoffen kunnen vissen doden. Ga naar deze link voor meer informatie over de hoeveelheid te voeren visvoer:

3.3. Hoeveelheid visvoer

Hyphessobrycon amandae Vuurtetra2
Hyphessobrycon amandae – Vuurtetra

Wat niet belangrijk is, is welk voedsel te voeren. Het meeste commerciële voedsel dat tegenwoordig voor vissen wordt gemaakt, is uitstekend, dus het is moeilijk om fout te gaan bij het voeren van vissen, in tegenstelling tot de populaire mythologie.

De enige truc die de meeste ervaren vishouders gebruiken, is dat ze ALLE vissen minstens één keer per week wat ruwvoer geven. Dat ruwvoer kan hele groenten zijn zoals “courgette a la fork” of het kan de chitine zijn van zoiets als gedroogde krill. Net als mensen lijken vissen ruwvoer nodig te hebben om het spijsverteringskanaal gezond te houden.

Hyphessobrycon flammeus Rode Rio
Hyphessobrycon flammeus – Rode Rio

Voedselmythen

Er doen een groot aantal mythen de ronde over de sociale media over visvoer. Enkele van deze mythen zijn:

 • Het soort voedsel dat aan vissen wordt gevoerd, is van cruciaal belang voor succes in de hobby.
 • Verschillende soorten vissen (herbivoren, carnivoren) kunnen niet bij elkaar worden gehouden omdat ze verschillende soorten voedsel nodig hebben.
 • Voer vissen alleen wat ze in vijf minuten kunnen eten (of drie keer per dag twee minuten).
 • Mbuna krijgt “Malawi bloat” wanneer ze eiwitrijk voedsel krijgen.
 • “Net als wij genieten vissen van een gevarieerde voeding”.
 • Levend voer is het beste voer voor tropische vissen.
 • Dierlijk eiwit heeft een lagere voedingswaarde dan plantaardig eiwit.
 • Er bestaat zoiets als “hoge kwaliteit” en “lage kwaliteit” eiwit.
 • Kip, tilapia en rundvlees zijn slecht voedsel voor vissen.
 • Vet is slecht in visvoer
 • Krill, bloedwormen en tubifexwormen zijn slecht voor vissen.
 • Mbuna zijn herbivoren en eten alleen planten.
 • Veel vissen hebben levend voer nodig.
 • Vitaminen zijn nodig om een ​​goede viskleur te hebben.
 • Tarwe, maïs, rijst, haver en aardappelen zijn goed voedsel voor plantenetende vissen.
 • Vissen zullen verhongeren voordat ze visvoer eten dat ze “niet lekker” vinden.

Geen van deze mythen is waar   

Hemigrammus erythrozonus - Vuurneon
Hemigrammus erythrozonus – Vuurneon

3. Visvoer

Voor meer informatie over visvoer klik je op bovenstaande link.


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!