Een eenvoudige manier om een aquarium in te draaien

1.1.2. Een eenvoudige manier om een aquarium in te draaien

De eenvoudigste manier om een aquarium in te draaien voordat u vissen toevoegt, is door zes weken lang eenmaal per dag een halve theelepel visvoer per twintig liter toe te voegen. Doe NIETS in die zes weken, zelfs als de tank vies wordt. “Indraaien” is de term die wordt gebruikt voor het kweken van kolonies van iets dat “heilzame bacteriën” wordt genoemd. Deze bacteriën zetten giftige visplas (ammoniak) om in een relatief onschadelijke verbinding die nitraat wordt genoemd. Het kweken van deze kolonies duurt normaal gesproken 4 tot 6 weken. Deze kolonies zijn de bruine smurrie die zich vormt op de filtermedia in het filter.

Er zijn letterlijk honderden manieren om met succes een aquarium “in te draaien”. Dit maakt elke discussie over indraaien een beetje breedsprakig en langdradig. Wat hieronder volgt, zijn korte samenvattingen van de twee meest gebruikelijke methoden: Indraaien met vissen en Visloos indraaien.

Wat is “indraaien”?

“Indraaien” is de term die wordt gebruikt voor het kweken van kolonies van iets dat “nuttige bacteriën” wordt genoemd. Deze bacteriën zetten giftige vis pies (ammoniak) om in een relatief onschadelijke verbinding die nitraat wordt genoemd. Dit proces wordt de “stikstofcyclus” genoemd. Deze kolonies zijn de bruine smurrie die zich vormt op de filtermedia in het filter.

In een nieuw aquarium dat wordt opgestart, hebben deze “nuttige bacteriën” 2 tot 8 weken nodig om uit te groeien tot omvangrijke kolonies. Dus als je vissen meteen in een aquarium stopt, kunnen die vissen erg gestrest raken van hun eigen plas en in extreme omstandigheden zelfs doodgaan. Merk op dat men veel vissen aan een nieuw aquarium moet toevoegen en veel moet voeren om omstandigheden te krijgen die schadelijk zijn voor de vissen.

De meeste hobbyisten beginnen een nieuw aquarium door het te laten draaien als een gefilterd verwarmd aquarium met dagelijks voer gedurende 4 tot 8 weken. Dit heet “indraaien” van het aquarium. Meestal kun je dit het beste doen zonder vissen in het aquarium. Eenvoudig.

Merk op dat als een nieuwkomer in de hobby op sociale media gaat en vraagt ​​hoe hij moet indraaien, hij een groot aantal tegenstrijdige antwoorden krijgt. De reden hiervoor is simpel. Er zijn letterlijk honderden manieren om een ​​aquarium in te draaien. Inderdaad, als je niet formeel een aquarium indraait, zal Moeder Natuur het voor je doen. Vandaar alle verwarring.

Gymnocorymbus ternetzi Zwarte Tetra
Gymnocorymbus ternetzi – Zwarte Tetra

Aanwijzingen voor een beginner

Als je een beginner bent met een nieuw aquarium, houd het dan simpel. Vul het aquarium met water en voeg chloorconditioner toe volgens de aanwijzingen. Start alle filters. Voeg geen vis toe. Wacht minimaal vier weken voordat je vis toevoegt.

Voeg ten minste één afgestreken theelepel per 100 liter met bruin smurrie gevuld materiaal toe van een al ingedraaid aquariumfilter (het beste materiaal), of gecomposteerde ( GOED COMPOSEERDE , niet vers!) koeienmest, of vuil uit de tuin, of de grond uit een pot plant naar het nieuwe aquarium. Deze “zaad”-materialen bevatten allemaal veel nuttige bacteriën die het cyclusproces in het aquarium een ​​vliegende start zullen geven. Let op: commercieel verpakte potgrond is gesteriliseerd en zal niet werken. Doe het zaadmateriaal in een sok en stop het in het filter. Knijp om de paar uur in de sok. Verwijder de sok na ongeveer twee weken.

Belucht het water met een bruissteen en een luchtpomp. Voeg ongeveer een halve theelepel droog visvoer per 100 liter water per dag toe. Blijf het voer dagelijks toevoegen totdat uw tank is ingedraaid. Het eten wordt helemaal vies van wit “spul”. Negeer het. Het voedsel moet ontleden om de nuttige bacteriën te voeden.

Laat het aquarium en het filter ongeveer vier weken staan ​​zonder waterverversing of filterreiniging. Het water in het aquarium kan erg troebel worden en zelfs gaan stinken. Negeer het en wees geduldig. Wanneer het water helder is of na ten minste vier weken voeren, is uw aquarium klaar om vissen toe te voegen. Eenvoudig!

Hyphessobrycon erythrostigma Bloedvlek Tetra2
Hyphessobrycon erythrostigma – Bloedvlek Tetra

Iets ingewikkelder: een testkit gebruiken

Sommigen willen meer controle en willen een “testkit” met vloeistoffen die de niveaus van ammoniak, nitriet en nitraat in het aquariumwater testen. Als je na ongeveer twee weken die kant op wilt, koop dan een aquariumtestkit en meet de ammoniak en nitriet. Striptests zijn prima, zolang je er maar een krijgt die ammoniak meten. Dit is OPTIONEEL . Het is geen noodzaak.

Blijf om de dag of zo meten totdat de ammoniak piekt en begint te dalen. Blijf ammoniak of voer geven tot het einde van de cyclus. Begin dan met het meten van het nitraat (let op het verschil tussen nitrAAt en nitrIEt) samen met de ammoniak en het nitriet. In de meeste cycli wordt het nitriet dan hoog en begint het vervolgens te dalen (soms verschijnt nitriet nooit!). En het nitraatgehalte blijft normaal gesproken de hele cyclus stijgen, van begin tot eind. Merk op dat de nuttige bacteriën soms de nitraten in hun lichaam opslaan zodat de eiwit- en nitraatniveaus niet stijgen. Dus zeer zelden stijgen de nitraatniveaus niet.

Als zowel de ammoniak als het nitriet 24 uur na het toevoegen van ammoniak, voer of urine op nul staan, is het aquarium ingedraaid. Op dat moment, als je meer dan 80 ppm nitraat hebt, moet je 50% water verversen. Als u 160 ppm nitraat hebt, ververs dan 80% van het water. En dan heb je een ‘ingedraaid’ aquarium. Eenvoudig!

Moenkhausia pittieri Diamant Zalm
Moenkhausia pittieri – Diamant Zalm

Nog ingewikkelder: Indraaien met vissen

Veel nieuwkomers krijgen vis als ze hun aquarium kopen. Gelukkig beginnen de meeste mensen met zoiets als “vijf kleine tetra’s van verschillende typen, een glofish en twee platies in een aquarium van 80 liter. Dit is een zeer lichte bezetting en de vissen zullen het goed doen als ze licht worden gevoerd. Een term hiervoor is “indraaien met vissen”. Veel experts bevelen deze methode van het indraaien van een aquarium aan als de minst gecompliceerde en gemakkelijkste methode voor een beginner om te begrijpen en te oefenen.

Dit in tegenstelling tot wat alle nee-zeggers zeggen op sociale media maar newsflash, vijftig jaar geleden deed niemand “fietsen”. Ze gooiden de vissen er gewoon in. En als ze niet te hoog of te veel voer hadden, was het prima! De vissen leefden lang en “gelukkig”.

Houd er rekening mee dat we indraaien met vissen niet aanbevelen, indraaien zonder vissen is de methode die we aanbevelen en gebruiken. Maar het komt heel vaak voor dat een nieuwkomer in de hobby met wat vissen in een aquarium aankomt wat niet is ingedraait. Het is belangrijk dat de nieuwkomer zich realiseert dat ze heel gemakkelijk kunnen indraaien met vissen met minimale schade aan hun vissen.

Voor eenvoudig indraaien met vissen, voer je de vissen de eerste weken heel lichtjes. Het water kan troebel of zelfs groen worden. Doe geen waterwissels. Laat het aquarium gewoon zijn “ding” doen. Na vier tot zes weken zal het water helder worden, vaak behoorlijk dramatisch veranderend van de ene op de andere dag. Je hebt dan een “ingedraaid aquarium”.

Het is belangrijk om de filtermedia of cartridge op dit punt niet grondig te reinigen of te vervangen. De nuttige bacteriekolonies zitten in de smurrie op de filtermedia en door ze weg te gooien of op te ruimen begint het indraaien natuurlijk opnieuw.

Misschien wil je de meer rigoureuze en gecompliceerde methode van “Indraaien met vissen” gebruiken. Het is niet van cruciaal belang om dit te doen, maar het is de veiligste manier van handelen voor de vissen. Klik op deze link:

2.5 Indraaien met Vissen

Hyphessobrycon amandae Vuurtetra
Hyphessobrycon amandae – Vuurtetra

Slangenolie – Poudre de perlimpinpin

( een veelbelovende behandeling maar een die volstrekt nutteloos is)

Dan zijn er een heleboel producten die worden verkocht aan nieuwkomers in de hobby die gewoon niet werken. Dit is erg jammer.

2.8 Bacteriën-in-een-fles

Er was een testrun op elf verschillende “bacteriën-in-een-fles” waaruit bleek dat ze weggegooid geld waren. Deze link beoordeelt die test.

2.9. Chemicaliën voor ‘instant indraaien’

Let op: Prime of andere chemische toevoegingen tijdens het indraaien hebben geen zin. Je kunt ammoniak niet “ontgiften” met chemicaliën.


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!