Aquarium Fish Selection

1.1.13. Aquariumvissen voor beginners

Aquariumvissen voor beginners

Wat betreft de selectie van aquariumvissen voor een beginner, sommige vissen accepteren de fouten die we allemaal maken als beginners in de hobby. Deze vissen zijn:

*Schoolvissen

Al deze vissen zullen het goed doen in water met een pH van 6,5 tot 8,5 en 18 tot 29 graden Celsius (65 tot 85 graden Fahrenheit). Ze zullen allemaal naast elkaar bestaan, behalve dat goudvissen Danio’s en andere kleine vissen eten. Als je aquarium kleiner dan 50 liter is, raad ik slechts één soort in een aquarium aan.

Gymnocorymbus ternetzi - Rouw Tetra
Gymnocorymbus ternetzi – Rouw Tetra

Scholende vissen MOETEN zitten in scholen van minimaal zes en bij voorkeur tien vissen. Dit is niet om ze “gelukkig” te houden. Deze eis komt voort uit het feit dat in een aquarium met andere vissoorten, deze vissen erg agressief KUNNEN worden als ze niet op een school zitten. De agressie is defensief van aard. Scholen worden letterlijk “bang” en halen uit als ze niet in een behoorlijke school zitten.

Groepen van twee of drie vissen van soorten als Puntigrus tetrazona – Sumatraan, Hyphessobrycon eques – Rode Minor, Hyphessobrycon megalopterus – Zwarte Fantoomzalm, Danio rerio en de Zebrabarbeel zijn in SOMMIGE aquaria moordenaars geworden. Soms hebben deze vissen veel grotere vissen gedood, zoals maanvissen, als ze niet in een behoorlijke school zitten. Een school is dus een vereiste.

Merk op dat Neons, Kardinalen en Hemigrammus rhodostomus – Roodneuszalm geen gemakkelijke vissen zijn. Merk ook op dat het Guppy en Mollies niet op deze lijst staan. De sterk ingeteelde fancy guppy’s zijn voor sommigen erg moeilijke vissen. Vooral de mannetjes lijken een zeer korte levensduur te hebben. Maar veel beginners zijn succesvol met hen. Molly’s zijn vergelijkbaar. Verschillende guppy- en molly-stammen zijn in verschillende mate ingeteeld en hebben dus een enorme variatie in levensvatbaarheid. Meer over guppy’s en mollies in deze link:

17.6 Guppy’s en andere levendbarende dieren (link naar aquariumscience.org)

Hyphessobrycon erythrostigma – Bloedvlek Tetra
Hyphessobrycon erythrostigma – Bloedvlek Tetra

Merk ook op dat 50% tot 75% van de verschillende dwerggoerami’s een virus hebben dat hen op een leeftijd van 8 tot 12 maanden doodt, dus vermijd dwerggoerami’s (de honinggoerami is klein maar het is geen dwerggoerami en krijgt geen dwerggoeramiziekte ).

Waarschijnlijk de meest voorkomende vis waarmee beginners beginnen, is de goudvis. De goudvis heeft een enorm aantal “vispolitie” die absoluut eisen dat je voor elke goudvis minstens 30 liter aquarium hebt. Dit is ENKEL EN ALLEEN hun MENING. Er is geen wetenschappelijke basis voor de bewering.

Mijn MENING is dat goudvissen prima in een klein aquarium passen. De vijf langstlevende goudvissen die ooit zijn geregistreerd, zaten allemaal in kleine aquaria van 15 tot 30 liter en deden het duidelijk “goed”. Als je de waarheid wilt weten over het houden van goudvissen, ga dan naar deze link:

17.5. Goudvis (link naar aquariumscience.org)

Pethia padamya – Odessa Barbeel
Pethia padamya – Odessa Barbeel

Een vis die veel propaganda heeft gekregen over de grootte van zijn tank, is de betta. De grootte van een tank voor betta’s heeft ook het kader van “vispolitie” die luid en luidruchtig verkondigen dat betta’s nooit in minder dan 15 liter mogen zitten. Ze hebben recht op hun MENING en ik heb recht op mijn MENING. Ik heb betta’s het heel goed zien doen in tanks van een 1,5 liter. Ga voor informatie over het houden van deze enigszins unieke vissen naar deze link:

17.7. Aquarium Betta’s (link naar aquariumscience.org)

En een zeer populair aquariumtype dat veel beginners graag doen, is een aquarium met Afrikaanse cichliden met cichliden uit het Malawimeer. Dit is een link naar informatie over hen:

17.4 Cichliden uit het Malawimeer (link naar aquariumscience.org)

Een andere bijzondere situatie is de bevoorrading van zeer kleine tanks van 6 tot 30 liter. Dit wordt een “nano” -aquarium genoemd en wordt behandeld in deze link:

17.9. Nano-aquaria (link naar aquariumscience.org)

Hyphessobrycon anisitsi - Buenos Aires Tetra
Hyphessobrycon anisitsi – Buenos Aires Tetra

Vissoorten om te vermijden

En dan zijn er vissen die beslist niet aan te raden zijn voor beginners. Bovenaan de lijst staat NEONS. Neons zijn een “zwartwater” vis die zeer bacterievrij, kristalhelder water nodig heeft dat men alleen krijgt in een aquarium van meer dan vier maanden oud dat overfilterd is. Soortgelijke zwartwatervissen die niet worden aanbevolen voor beginners zijn onder andere:

Geen van deze zijn beginnersvissen. Ze komen allemaal uit zwartwatergebieden en hebben speciale zorg nodig. Meer hierover op deze link naar zwartwatervissen:

17.3. Zwartwater vis (link naar aquariumscience.org)

Puntius titteya – Sherry Barbeel
Puntius titteya – Sherry Barbeel

En een soort zwartwatervis die veel moeilijker te houden is dan veel hobbyisten denken, is de Oscar. Ga voor informatie over de Oscar naar deze link:

17.8. Oscars (link naar aquariumscience.org)

Vertaald in het nederlands door: Joost Abrahams


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!