Onbelangrijke aquarium parameters

1.1.12.2. Onbelangrijke aquarium parameters

Deze website gebruikt een benadering op meerdere niveaus voor elk onderwerp. De gemakkelijkste verklaring is de eerste en dan is er meestal een reeks van steeds complexere verklaringen. In het vorige artikel hebben we gekeken naar de vijf dingen waardoor vissen kunnen gedijen. Dit is een link naar dat artikel:

1.1.12. Hoe vis te laten gedijen

Vervolgens hebben we een reeks items op een rijtje gezet die NIET belangrijk zijn. Hier gaan we dieper in op de aquarium parameters die niet belangrijk zijn, met links naar nog diepere niveaus.

Onbelangrijke dingen zijn onder andere:

  • Wijze van indraaien
  • Soort voedsel (direct)
  • Water verversen
  • pH, hardheid, KH, GH
  • Ammoniak, Nitriet en Nitraat niveaus
  • Aantal liters water door het filter
  • Vis bezetting
  • Temperatuur
  • Stabiliteit van waterparameters
Betta splendens
Betta

Indraaien

Moeder Natuur draait elk aquarium in, zelfs als de nieuwkomer niet aan formeel indraaien doet. En 99% van de tijd zal de vis het prima doen als de nieuwkomer slim genoeg is om licht met vis te bezetten en licht te voeren.

Af en toe zal een nieuweling te veel vissen toevoegen die te groot zijn en ze te veel voeren. Dit resulteert in een hoog aantal bacteriën in het water en de vissen sterven door de gifstoffen die de bacteriën produceren en de stress die dit veroorzaakt. Dit wordt het “New Tank Syndroom” genoemd. Maar het komt veel minder vaak voor dan sociale media ons willen doen geloven.

Maar als iemand diepgaand geïnteresseerd is in indraaien, is hier een artikel over de vele manieren om succesvol een aquarium in te draaien, van de zeer eenvoudige benadering tot de zeer gecompliceerde benadering:

2. Indraaien van een aquarium

Corydoras schultzei
Corydoras schultzei

Visvoer

Het eiwitgehalte in een voedingsmiddel is INDIRECT belangrijk voor de ecologie van een aquarium in een zeer lange reeks oorzakelijke verbanden, waarbij hogere eiwitgehaltes zorgen voor een gezonder aquarium. Als ik visvoer moet kopen, koop ik ALTIJD het hoogste eiwitpercentage dat ik kan vinden vanwege deze indirecte relatie met de gezondheid van de vissen in het aquarium.

Maar het DIRECT effect van het gehalte aan visvoer is verrassend onbelangrijk. Voedsel is om twee fundamentele redenen niet DIRECT belangrijk. Ten eerste, omdat mensen erg goed zijn geworden in het lezen en interpreteren van etiketten, is het commerciële visvoer allemaal behoorlijk goed (merk op dat dit niet lijkt te gelden in gebieden buiten de VS, zoals India of Maleisië). Het moet fatsoenlijk zijn, anders verkoopt het niet. Ten tweede krijgen vissen in een aquarium doorgaans veel meer voedsel dan vissen in het wild. De meeste vissen in een aquarium krijgen dus alle voeding die ze nodig hebben. Ga naar deze link om hier dieper op in te gaan:

3.1. Onbelangrijkheid van voedsel

Oliotius oligolepis - Eilandbarbeel
Oliotius oligolepis – Eilandbarbeel

Water verversen

Waterverversingen zijn lang niet zo belangrijk als mensen beweren. Zeer veel succesvolle aquarianen doen weinig of geen waterverversingen. Degenen die meer in het onderwerp geïnteresseerd zijn, kunnen naar deze link gaan:

18.1 Water verversen

Corydoras aeneus Hybriden
Corydoras aeneus Hybriden

pH, hardheid

pH is een andere parameter van weinig belang. Vrijwel alle vissen doen het prima bij een pH van 6,5 tot 8,5 ZOLANG ZE BACTERIËNVRIJ WATER HEBBEN. Degenen die meer in het onderwerp geïnteresseerd zijn, kunnen naar deze link gaan:

4.4.1. Onbelangrijkheid van pH

GH-hardheid is alleen belangrijk bij garnalen en slakken. KH-hardheid is alleen belangrijk tijdens het indraaien van een aquarium.

Moenkhausia pittieri - Diamant Zalm
Moenkhausia pittieri – Diamant Zalm

Nitraten

Nitraten zijn het eindproduct van de stikstofcyclus. Nitraten zijn wat de nuttige bacteriën produceren als ze de plas van vissen eten. Uit universitair onderzoek is gebleken dat nitraten relatief onschadelijk zijn.

Veel beginnende hobbyisten krijgen een nitraattestkit en testen hun water. De plaatselijke viswinkel of een goedbedoelende maar slecht geïnformeerde commentator op sociale media zegt vervolgens dat ze minder dan 20 ppm nitraat moeten bevatten. In een poging dit lage niveau vast te houden, doen de beginnende hobbyisten zoveel waterverversingen dat ze er genoeg van krijgen en stoppen met de hobby.

Deze test moet 40 of 80 ppm nitraat als doel hebben. We raden aan voldoende water te verversen om een nitraatgehalte van 80 ppm te behouden, maar we kennen veel hobbyisten die het water niet verversen en zelfs het nitraatgehalte niet meten. Hun tanks zijn mooi en hun vissen gedijen goed. Om dit idee beter te begrijpen kan men naar deze link gaan:

5.4. Nitraat Toxiciteit

Nematobrycon palmeri - Keizertetra
Nematobrycon palmeri – Keizertetra

Aantal liters water door het filter

De standaard maateenheid voor het filter gedurende vele jaren is geweest hoeveel keer de inhoud van het aquarium per uur de pomp kan rondpompen? Een filterpomp die bijvoorbeeld 500 liter per uur debiet levert, zal een tank van 100 liter vijf keer “rond pompen”. Alles van 3 tot 10 omzet is acceptabel volgens de goedbedoelende commentatoren op sociale media.

De dwaasheid hiervan wordt geïllustreerd door een filter te plaatsen zonder media erin maar met een pomp van 500 liter per uur op een tank van 100 liter. Het filter zal, volgens de bovenstaande logica, zijn werk prima doen. Maar dit is niet waar. Er zijn geen filtermedia! De eigenlijke “beste indicator van filtercapaciteit” is het beschikbare filtermedia-oppervlak. Testen tonen aan dat een verdubbeling van de filterdoorstroming de filtercapaciteit met 9% zal verhogen. Testen toonden ook aan dat een verdubbeling van het filtermediavolume of een verdubbeling van het filtermedia-oppervlak de capaciteit van het filter verdubbelt, ongeacht de stroomsnelheid.

Op verschillende plaatsen op deze website wordt dieper ingegaan op dit complexe onderwerp. De beste link is waarschijnlijk deze:

6.5. Stroming in het aquarium

Corydoras habrosus
Corydoras habrosus

Vis bezetting

Dit is een zeer controversieel onderwerp. In een artikel over bezetting geef ik een “zware” bezetting niveau die drie keer zo hoog is als het “maximaal aanbevolen” niveau van de bezetting calculators op internet. Maar mijn niveaus zijn drie tot tien keer LAGER dan de niveaus van de bezetting die universiteits onderzoekers hebben vastgesteld als het optimum voor zebravissen.

Dus bezetting wordt gewoon een MENING over het aantal vissen dat goed kunnen gedijen. mijn MENING, een volwassen, goed ingedraaid, goed gefilterd aquarium kan gemakkelijk drie keer het “maximaal aanbevolen” niveau bevatten van alle “bezetting calculators” op internet. Hier is een link die het verder bespreekt:

13. Visbestand samenstellen

Danio kyathit - Vuurring Danio
Danio kyathit – Vuurring Danio

Temperatuur

De temperatuur van het water waarin vissen zwemmen is gewoon niet zo belangrijk als mensen denken. Verschillende zeer ervaren hobbyisten, waaronder de beste in de branche: Cory van Aquarium Co-op, hebben hun aquariums met tropische vissen zonder verwarming staan in huizen die tot 18 graden Celsius (65 graden Fahrenheit) gaan. En hun tropische vissen doen het al jaren prima. Dit onderwerp wordt verder in dit artikel besproken:

4.2. Temperatuur

Corydoras panda
Corydoras panda

Stabiliteit van waterparameters

De gangbare “mantra” in de hobby is “stabiliteit”. Vermoedelijk is temperatuur- en pH-stabiliteit het belangrijkste wat je kunt doen voor tropische vissen. Dit is gewoon een oude mythe die keer op keer wordt nagepraat. Vissen in het wild zwemmen constant en snel van de ene temperatuur naar de andere en van de ene pH naar de andere. Dus zeggen dat stabiliteit belangrijk is, is gewoon niet waar. Dit onderwerp wordt behandeld in deze link:

4.8. Stabiliteit niet belangrijk

Paradigmaverschuiving

Veel zeer goedbedoelende en oprechte hobbyisten met jaren in de hobby zullen het met een of meer van deze punten oneens zijn. Ik kan ze alleen maar aanmoedigen om de ondersteunende artikelen en de ondersteunende wetenschap te lezen. Het idee dat ALLE deze zijn erg belangrijk bestaat al heel lang. Het zijn echte “paradigma’s”. Dus deze punten afdoen als onbelangrijk zal voor velen een paradigmaverschuiving vergen en paradigmaverschuivingen zijn nooit gemakkelijk.

Devario aequipinnatus Reuze Danio
Devario aequipinnatus – Reuze Danio

Sociale media “Advies”

Trouwens, er zijn enkele goedbedoelende individuen die naar alle negatieve adviezen op sociale media hebben geluisterd en het allemaal geloofden. Ze zullen je vertellen om “onderzoek, onderzoek en nog eens onderzoek te doen”. Ze zullen je adviseren om nul ammoniak, nul nitriet, minder dan 20 ppm nitraten en “perfecte” temperatuur, pH, GH en KH te hebben.

Ze zullen je vertellen dat je elke anti-stress, speciaal zout, pH-stabilisator, bacteriën-in-een-fles, ammoniak “ontgifter”, etc. moet gebruiken die te vinden zijn in het schap van de plaatselijke viswinkel. Bovendien moet je absoluut regelmatig het water verversen, slechts één biotoop in een aquarium hebben, weinig bezetting hebben, zeer duur “hoogwaardig” visvoer voeren, alleen topfilters gebruiken, tot in het oneindige.

En als je al deze dingen niet doet, zullen je vissen voortijdig sterven door stress en ziekte.

Dit advies is misschien goed bedoeld, maar het moedigt een soort “perfectie” aan die niet nodig is voor de vissen en je plezier in de hobby. Als je zich door deze accounts schuldig, angstig of gepest enz. voelt, doe dan een stapje terug en vraag jezelf af: helpen ze je om te genieten van gezonde vis en je hobby? Zo niet, dan kun je ze het beste gewoon blokkeren. Anders blijf je overspoeld worden met ontmoedigende officieuze “aanmoediging” en advies.

Desmopuntius pentazona – Vijfstreepbarbeel
Desmopuntius pentazona – Vijfstreepbarbeel

Vertaald in het nederlands door: Joost Abrahams


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!