Guideline Example

1.1.12.1. Richtlijn voorbeeld

Laten we dus eens kijken naar het eerste aquarium van een typische beginnende hobbyist en het scoren op basis van de vijf criteria in het vorige artikel.

Item dat nodig is om vissen te laten gedijenScore
Uitstekende biofiltratie
Ondergrint-filter
0-10
7
Lichte voeding
Hele lichte voeding
0-10
10
Meer dan 45% eiwitvoer
Waarschijnlijk eiwitarm
0-10
0
Goede waterbeluchting
Bubblerwand met grote luchtpomp
0-10
10
Filter zelden licht gereinigd
Nooit schoongemaakt
0-10
10
Totale Score0-50
37

Deze beginner heeft een gezelschapsaquarium met Maanvissen, Blauwe Goerami’s, Zwaarddragers, Platys, Corydorassen, Neon Tetra’s en zebra-danios. Als deze beginner een redelijke indraai periode voor zijn aquarium hanteert, zal hij het goed doen.

Ik gebruik deze illustratie omdat ik dat deed met mijn eerste aquarium, vele, vele aquaria geleden (en meer dan vijftig jaar geleden!). Ik heb een paar vissen toegevoegd toen ik het aquarium inrichtte en het water werd na ongeveer twee weken melkachtig groen. Na ongeveer vier weken werd het water ineens kristalhelder.

Ik heb geen water ververst (iets wat het troebele water zou hebben verlengd) omdat in die tijd de mantra was “oud water is goed water”.

Door stom geluk heb ik de rest van de vis slechts geleidelijk toegevoegd (ik had moeite om te beslissen wat ik moest toevoegen).

Ik ben alle Neon Tetra’s kwijtgeraakt. De meeste “nieuwelingen” krijgen Neon Tetra’s voor hun eerste aquarium omdat ze zo mooi en zo goedkoop zijn. En meestal sterven de Neon Tetra’s. Het zijn geen beginnersvissen.

Hyphessobrycon amandae – Vuurtetra
Hyphessobrycon amandae – Vuurtetra

Ik had geluk. Ik heb de vissen lichtjes gevoerd en ik had een lucht aangedreven ondergrind filter gekocht, beide erg goed om te doen. Ik had ook een luchtsteen en een dubbele pomp die me een zeer goede beluchting gaf. Ik heb een Witte Stip-uitbraak gehad die ik met succes heb behandeld met wat ik nu weet als een ineffectieve medicatie. Nog meer dom geluk. Nieuwsflits, de meeste beginners hebben net zoveel geluk. Moeder Natuur is erg vergevingsgezind.

Velen zeggen dat de sleutel tot het houden van vissen het verversen van water is. Zoals ik hierboven al zei, gedurende de eerste vijftien jaar dat ik in de hobby zat, was het mantra “oud water is goed water” en men deed geen waterverversingen.

Ik heb jarenlang met succes veel aquaria gehad zonder dat er helemaal geen water werd ververst (“onwetendheid is gelukzaligheid”?). De vis leek zeker gezond. Ik ben veel hobbyisten tegengekomen die het water niet verversen en hun vissen doen het prima. Een hobbyist heeft vijftig jaar lang vis gehouden zonder het water te verversen en doet dat nog steeds.

Waterverversingen zijn zogenaamd nodig om “giftig” nitraat onder de 40 ppm te houden. Toen deze vijftigjarige hobbyist zijn nitraten mat, was het meer dan 900 (hij gebruikte een verdunningstechniek om te meten). Ga maar na? Dit is een illustratie van hoe vergevingsgezind deze hobby is.

Glowlight Danio
Glowlight Danio

Velen zeggen dat je met je aquarium in een nieuwe opstelling alleen succesvol kunt zijn als je iets doet dat “indraaien” wordt genoemd en ze benadrukken dat je iets moet weten dat de “stikstofcyclus” wordt genoemd, het moet bestuderen en volledig begrijpen voordat je zelfs maar je eerste aquarium opzet. Nogmaals, dit is gewoon niet waar.

Veel ervaren hobbyisten doen niet aan “indraaien” van een nieuw aquarium. Ze zetten gewoon het aquarium neer, voegen wat vissen toe en gaan. Ze voeren niet te veel en voegen niet te veel vissen tegelijk toe. En ze doen het prima. Als je dit op sociale media plaatst, zal de lawine van protesten van goedbedoelende maar slecht geïnformeerde commentatoren je overweldigen. Maar het is waar! Dit is alleen maar meer bewijs van hoe vergevingsgezind deze hobby is.

Vertaald in het nederlands door: Joost Abrahams


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!