Witte Stip bij een Mikrogeophagus ramirezi

1.1.11 Witte stip – Ich

1.1.11 Witte stip – Ich

Vissen in een nieuw ingericht aquarium krijgen vaak kleine witte vlekjes over hun hele lichaam. Dit is een ziekte die “ich” of “witte vlekken” wordt genoemd. Ich behandelen is heel eenvoudig. Gebruik gewoon formaline/malachietgroen (Ich-X, Rid-Ich Plus, Blue Planet White Spot Remedy en Mardel QuickCure) om Witte Stip bij zoetwatervissen te behandelen.

Hieronder ga ik dieper in op Witte Stip dan me lief is. Maar er is een enorme hoeveelheid desinformatie die er is. Meer dan 80% van het advies op sociale media is gewoon goed bedoeld maar fout. Er moet dus meer uitgelegd worden dan ik in een inleidend gesprek zou willen.

Witte Stip bij een Oscar
Witte Stip bij een Oscar

Samenvatting voor Witte Stip of Ich

MYTHBUSTER: ALLE goed uitgevoerde wetenschappelijke studies door onderzoekers over hitte en Witte Stip hebben ontdekt dat hitte totaal niet effectief is bij de behandeling van ich!

Merk op dat er twee andere ziekten zijn die op ich lijken (tetrahymena bij levendbarende vissen en epistylis bij andere vissen). Zorg dus dat je zeker weet dat je vissen Witte Stip hebben.

Openbare aquaria gebruiken formaline/malachietgroen (Ich-X, Rid-Ich Plus, Blue Planet White Spot Remedy en Mardel QuickCure) om ich bij zoetwatervissen te behandelen, net als University Research Centers, Cory of Aquarium Co-op en Joey.

 Opmerking:

  • NOOIT het filter uitschakelen, het filter verwijderen, het filtermedium vervangen of reinigen. Als actieve kool langer dan twee weken in het aquarium heeft gezeten, NIET verwijderen (in tegenstelling tot sommige aanwijzingen). Dit is erg belangrijk.
  • Verplaats de vis NIET naar een quarantainebak (in tegenstelling tot sommige aanwijzingen).
  • Formaline en malachietgroen zijn beide giftig in doseringen die groot genoeg zijn, dus volg zorgvuldig de doseringsinstructies op de medicatiefles.
  • Als men de temperatuur verhoogt met formaline/malachietgroen kan de medicatie enigszins giftig worden.
  • Cory en anderen hebben zonder enig probleem duizenden “schubloze” vissen behandeld met volledige sterkte formalinemedicatie.
  • Formaline/malachietgroen is bij de juiste dosering niet giftig voor slakken of garnalen.
  • Bij 24 graden moeten formaline en malachietgroen elke dag worden toegevoegd om effectief te zijn.
  • Volg de aanwijzingen op de medicatie met betrekking tot waterverversingen.
Witte Stip bij een Ancistrus
Witte Stip bij een Ancistrus

De baanbrekende studie over Witte Stip-behandelingen (Tieman en Goodwin, 2001) vond dat zout (0,25%) en warmte geen effect hadden op ich. Andere studies zeggen dat 0,5% tot 1% zout de mortaliteit door ich kan verminderen, maar niet zo effectief is als medicatie. UV-sterilisatoren, zelfs bij lage wattages, kunnen enorm helpen om ich uit het aquarium te verwijderen.

Ingedraaide filters bevatten duizenden kleine vleesetende beestjes die het besmettelijke ich-stadium (de “theront”) opeten, dus het filter is erg belangrijk. Het netto resultaat van deze filter “medicatie” is dat als je een al lang bestaand aquariumfilter hebt met veel bruine “smurrie” erin, het prima is om helemaal niets tegen de Witte Stip te doen. Het zal binnen een week of twee vanzelf verdwijnen.

Omdat ich in een goed ingedraaid aquarium zal verdwijnen, zijn er momenteel minstens 55 “behandelingen” die “absoluut garanderen” dat ze Witte Stip genezen. Er is een oud gezegde in de wetenschap: “correlatie impliceert geen oorzakelijk verband”. IEDERE behandeling van Witte Stip in een aquarium met een goed ingedraaid filter zal werken. De as van de crematie van een dode eekhoorn zal werken om ich in een tank met een goed ingedraaid filter te verwijderen.

Witte Stip bij een Tetra
Witte Stip bij een Tetra

Witte Stip wat verder uitgediept

Witte Stip is de meest voorkomende aquariumvisziekte die gemakkelijk te herkennen is (vistuberculose komt veel vaker voor, maar veroorzaakt bij de meeste infecties geen symptomen). Ich is een ziekte die vaak voorkomt bij nieuwkomers in de hobby. Dus een artikel voor nieuwkomers over Witte Stip lijkt me op zijn plaats.

Ich is een ziekte die lijkt op een vis waarop witte zoutkorrels zijn gestrooid. De witte vlekken MOETEN klein zijn, even groot als een korrel keukenzout en niet groter. Als de vlekken groter zijn, is het niet ich maar eerder epistylis of tetrahymena. Epistylis en tetrahymena bootsen Witte Stip na en foto’s van deze twee ziekten worden door alle goedbedoelende commentatoren op sociale media gewoonlijk als “ich” bestempeld. Een ander kenmerk van ich is dat de witte vlekken van ich overal op de vis zitten. Epistylis en tetrahymena komen in patches voor.

Ich is zelden dodelijk in een aquarium met een goed ingedraaid filter met veel bruine smurrie erin. Maar een nieuw aquarium met een nieuw filter dat geen bruine smurrie heeft opgebouwd, kan dodelijk zijn voor vissen die Witte Stip krijgen. Dus ik raad beginners altijd aan om wat Ich-medicatie te kopen bij hun nieuwe aquarium. Ich behandelen is heel eenvoudig. Gebruik gewoon formaline/malachietgroen (Ich-X, Rid-Ich Plus, Blue Planet White Spot Remedy en Mardel QuickCure) om ich bij zoetwatervissen te behandelen. 

Diverse vissen met Witte Stip - Ich
Diverse vissen met Witte Stip – Ich

Witte Stip / Ich nog veel verder uitgediept

Klik op deze link voor een veel diepgaandere analyse van Witte Stip / ich:

10.2.2. Ich (link naar aquariumscience.org)

Vertaling: Joost Abrahams


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!