Planten en de nieuwe aquarium hobbyist

1.1.10 Planten en de nieuwe aquarium hobbyist

De auteur wil nieuwkomers in de hobby niet ontmoedigen. Maar als het om planten gaat, is er gewoon een probleem. Planten zijn niet zo makkelijk als iedereen zegt. Nieuwkomers in de hobby zouden de planten moeten overslaan en beginnen met een licht bezet aquarium met alleen verschillende kleine vissen en plastic planten totdat ze de hobby beter leren begrijpen.

Er zijn verschillende zeer algemene, vaak niet gevolgde, aanbevelingen voor een beplant aquarium:

  • Lichte bezetting van vissen kleiner dan vijf centimeter
  • Een kooldioxide (“CO2”) niveau van meer dan 10 ppm ’s morgens vroeg
  • Elke drie centimeter een plant over zowel de lengte als de breedte van het aquarium
  • Weinig oppervlaktebeweging van het water en geen luchtstenen.

Waar je op moet letten, is de eerste aanbeveling: lichte bezetting van vissen kleiner dan vijf centimeter. Dit is waar de meeste hobbyisten hun fouten maken.

Gymnocorymbus ternetzi - Zwarte Tetra
Gymnocorymbus ternetzi – Zwarte Tetra

Beplante aquaria wat verder uitgediept

Veel aquariumhobbyisten beginnen met zowel planten als grote aantallen forse vissen in een aquarium. Dan beginnen hun planten te sterven en/of hun vissen gaan dood en ze blijven ze vervangen en proberen van alles om ze in leven te houden. Eindelijk, na een paar maanden of zelfs een paar jaar vechten tegen Moeder Natuur, worden ze aangetrokken tot een beplant aquarium met weinig vissen of een aquarium zonder planten met veel vissen.

Het probleem heeft te maken met beluchting. Matige aantallen vissen van behoorlijke omvang zoals de platy hebben goede beluchting nodig, anders worden ze ziek en sterven ze. Beluchting doodt planten omdat de koolstofdioxide uit het water verdwijnt. Planten voeden zich met koolstofdioxide. Dus men doodt de vissen of doodt de planten.

De planten in het goed beluchte aquarium beneden gaan waarschijnlijk dood.

Beplant aquarium voor beginners met veel beluchting
Beplant aquarium voor beginners met veel beluchting

Op sociale media zijn foto’s verschenen van zo’n honderdvijftig mooi beplante aquaria (de foto’s zijn allemaal te zien via onderstaande link). Drie van die foto’s hebben een matige hoeveelheid vissen van 8 tot 15 cm tussen weelderige plantengroei. Drie!   147 van deze tanks bevatten slechts een paar kleine vissen van 2,5 tot 5 centimeter.

Dan zijn er waarschijnlijk 100 foto’s geweest van vele drie tot vijf-inch vissen in aquaria. Enkel en alleen EEN van die matig tot zwaar bezetten aquaria bevatten echte planten. Deze foto’s zouden een nieuwkomer moeten vertellen dat het houden van zelfs matige hoeveelheden vissen van behoorlijke grootte in een beplant aquarium een echte uitdaging kan zijn. Merk op dat Moeder Natuur erg onvoorspelbaar is en velen beweren geen probleem te hebben om veel vissen in een goed beplant aquarium te houden. Dat is de auteur in 55 jaar vissen niet gelukt.

Elke ervaren aquariumbezitter zal je vertellen dat wanneer je met de hobby begint, je een beslissing moet nemen. Wil je een aquarium met alleen maar vissen of wil je een aquarium met grotendeels planten? Wil je een vissen aquarium of een beplant aquarium? Het creëren van een goed beplant aquarium met zware bezetting van meer dan vijf centimeter vissen is een grote uitdaging. Zelfs een matige hoeveelheid vissen van meer dan vijf centimeter met veel planten is een uitdaging.

Trichopodus trichopterus - Blauwe Spat
Trichopodus trichopterus – Blauwe Spat

Als je planten bij je vissen wilt, zijn sommige planten de uitzondering en kunnen ze eenvoudigweg niet worden gedood en lijken ze onder alle omstandigheden te leven. Terwijl ze wat algen op hun bladeren krijgen, zijn de bladeren bestand tegen verstikking door algen. En ze lijken onder alle omstandigheden in alle substraten te leven zonder enige kunstmest. Ze leven zelfs bij zeer weinig licht.

De planten die aan deze omschrijving voldoen zijn onder andere Anubias (plaats de bollen niet IN het substraat), Amazonezwaard (Echinodorus amazonicus), Javavaren (Leptochilus pteropus, synoniem Microsorum pteropus) en Javamos (Taxiphyllum barbieri). Javavaren en Javamos zijn beide “epifyten” en moeten aan een oppervlak worden bevestigd, zoals een stuk hout, of ze hebben een zeer open ondergrond nodig, zoals aquariumgrind. Als je de kroon van Javavaren in het zand begraaft, gaat hij dood.

Hyphessobrycon erythrostigma – Bloedvlek Tetra
Hyphessobrycon erythrostigma – Bloedvlek Tetra

Klik op deze link voor meer informatie over beplante aquariums:

15. Beplante aquaria (Engelstalig)

Vertaling: Joost Abrahams


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!